Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Технічне обслуговування причепів

При щоденному обслуговуванні причепів і напівпричепів перевіряється стан кузова (або фургона), рами, підвіски коліс і шин, номерних знаків, стан опорно-зчіпного пристрою, дію приладів освітлення і сигналізації, герметичність приводу гальм. Проводиться прибирання платформи кузова або фургона, мийка причепа, протирання заднього ліхтаря, стоп-сигналу і номерних знаків. У напівпричепів додатково перевіряють стан опорних катків і механізмів їх підйому.

Капітальний ремонт

Агрегат направляється на капітальний ремонт, якщо його базова деталь потребує ремонту, що вимагає повного розбирання агрегату (технічний стан агрегату погіршився у зв'язку зі значним зносом більшості його деталей). Простій автомобіля можна скоротити, здійснюючи ремонт агрегатним методом, при якому несправні вузли, агрегати та прилади замінюються на придатні, взяті з оборотного фонду. Кількість оборотних агрегатів встановлюється з урахуванням відстані до авторемонтного підприємства, річного та межремонт-ного пробігу автомобіля. Капітальний ремонт автомобілів, агрегатів і вузлів проводиться на авторемонтних підприємствах на підставі договору між автотранспортним і авторемонтним підприємствами. Значна віддаленість автотранспортних підприємств від авторемонтних баз або наявність у автотранспортних підприємств власної ремонтної бази дозволяє використовувати її для проведення капітального ремонту автомобілів, агрегатів, вузлів і приладів. У цих випадках, а також в авторемонтних підприємствах потужністю до 500 капітальних ремонтів на рік деталі й агрегати не знеособлюються.

Обслуговування рульового керування

Для підвищення безпеки руху необхідно систематично перевіряти стан і кріплення деталей рульового управління і при необхідності проводити його регулювання. У результаті зносу деталей рульового управління, а також погіршення керованості автомобіля збільшується тертя в рульовому механізмі, що погіршує стабілізацію керованих коліс. Діаграма показує, що в міру збільшення пробігу автомобіля абсолютні значення сил тертя збільшуються, при цьому загальний характер кривих зберігається. При технічних обслуговування автомобіля перевіряють вільний хід рульового колеса, кріплення картера і колонки рульового механізму і шплинтовку деталей рульового приводу, люфт в шарнірних з'єднаннях, рівень масла в картері рульового механізму. Всі виявлені дефекти негайно усуваються.

Планово-попереджувальні ремонти

Планово-попереджувальна система повинна:

а) забезпечити в процесі експлуатації рівень надійності,

передбачений при проектуванні і виготовленні автомобіля;

б) забезпечити високий коефіцієнт технічної готовності

автомобіля;

в) підвищити безпеку руху;

г) забезпечити економічну роботу автомобіля.

Раціонально організована система технічного обслуговування передбачає також проведення обкатки нових і капітально відремонтованих автомобілів та їх агрегатів перед введенням в експлуатацію.

Хід рульового колеса

Вільний хід рульового колеса визначають при установці коліс автомобіля для руху по прямій, повертаючи рульове колесо з одного крайнього положення в інше до повного. вибору зазору в рульовому механізмі. Осьове переміщення вала рульового колеса перевіряють переміщенням рульового колеса до себе і від себе. Зусилля, необхідне для обертання кермового колеса, при відсутності динамометра-люфтомір перевіряють пружинним динамометром, який приєднують до спиці рульового колеса.