Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Обслуговування карданної передачі

Довговічність і надійність карданної передачі обумовлюється строком служби карданних шарнірів, які працюють у важких умовах. Вони піддаються впливу статичних та динамічних моментів при безперервно змінюються кутах між валами. У зонах контакту голок з шипами хрестовин виникають вельми високі контактні напруги та температури при граничному режимі їх мастила. Внаслідок цього на шипах хрестовин з'являються поздовжні вм'ятини, а голки підшипників поступово стають гранованими.

Термін служби вузлів кардана

Великий вплив на термін служби карданних шарнірів і підшипників ведучого вала головної передачі надає балансування карданного валу. Оскільки не всі автотранспортні підприємства мають верстати для динамічного балансування карданного валу, необхідно зберігати заводську балансування. Допустимий дисбаланс карданних валів вантажних автомобілів дорівнює 60-70 гсм і легкових автомобілів 5-10 гсм. Для цього при складанні карданного валу необхідно стежити за тим, щоб стрілки, вибиті на валу, і ковзної вилки збігалися. При відсутності міток для збереження балансування карданного валу вилки шарнірів потрібно збирати так, щоб всі вони були розташовані в одній площині. Заводську балансування карданного валу також зберегти, застосувавши маркування всіх деталей карданного валу перед його розбиранням. Великий вплив на рівномірність передачі моменту, що крутиться карданним валом надає сумарний кутовий зазор в карданної передачі. Граничне значення цього зазору (при радіусі 35 мм і моменті, що крутить 1970 кгм) для легкових автомобілів не має перевищувати 0, 25 мм.

Обслуговування головної передачі

На всіх вітчизняних автомобілях провідні шестерні головної передачі встановлюють в конічних роликових підшипниках, зібраних з попереднім натягом. Попередній натяг збільшує жорсткість вузла, підвищує довговічність зачеплення і розрахункову довговічність підшипників за рахунок того, що зовнішнє навантаження розподіляється на більшу кількість тіл кочення. Проте в підшипниках, що працюють з попереднім натягом, має місце підвищений тепловиділення. Тому для надійної роботи їх повинна бути забезпечена належна мастило і правильна затягування. При неправильному попереднього натягу можливе заклинювання роликів і передчасний вихід підшипників з ладу. Для точного регулювання підшипників е попереднім натягом необхідно знати залежність між моментом опору проворачиванию підшипника, осьовим натягом і величиною осьового навантаження на підшипник, Зазвичай попередньої натяг приймають рівним 0,5 від величини осьового навантаження. Для правильної затягування підшипників при регулюванні користуються динамометром або ключем з динамометричній рукояткою, що дозволяють визначати величину моменту, необхідного для провертання вала в підшипнику.

Зовнішній догляд за автомобілем

Призначення зовнішнього догляду – забезпечити зовнішній вигляд автомобіля з урахуванням вимог експлуатації, а також захистити кузов автомобіля від корозії і руйнування.

Зовнішній догляд складається з наступних основних операцій: збирання кузова, миття автомобіля (причепа), обтіркі або обсушки кузова (кабіни вантажного автомобіля), полірування кузова (легкових автомобілів), дезінфекції (санітарних машин та автомобілів, що використовуються для перевезення продуктів), нанесення антикорозійного покриття на тонку частину кузова (легкових автомобілів і автобусів) і підфарбовування кузова.