Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Ресори і амортизатори

.

При технічному обслуговуванні перевіряють стан і кріплення драбин, ресор, хомутиків ресор, пальців ресор, картера і з'єднань тяг амортизаторів.

Періодично (в залежності від умов експлуатації) виробляють мастило зчленувань передньої і задньої підвісок автомобіля, листів ресор, а також перевіряють рівень рідини в амортизаторах. Для мастила ресор застосовують мастило графітні (ЦСА, ГОСТ 3333-55) або суміш, що складається з 30% солідолу, 30% графіту (порошок) і 40% трансмісійного річного масла. Перед змазкою ресори необхідно розвантажити, розсунути листи ресор спеціальними струбцинами і після цього шприцом або пневматичним пульверизатором ввести мастило між листами. Одночасно з мастилом ресор перевіряють рівень рідини в амортизаторах і при необхідності доводять його до норми. Для амортизаторів застосовують веретенне масло АУ (ГОСТ 1642-50) або суміш, що складається з 50% трансформаторного і 50% Трубіної масла. В автомобілях ГАЗ-53А в амортизаторах, де рекомендується заливати рідину АМГ-10 (ГОСТ 6794-53), потрібно строго дотримуватися рівень рідини.

Сполучення деталей

При технічному обслуговуванні автомобіля (після пробігу / км) ресурс різних сполучень буде не однаковий. У залежності від величини утворилися зазорів всі пари автомобіля можна розділити на три групи. Сполучення першої групи до цього часу вичерпають свій ресурс (зазори в цих сполученнях будуть рівними або дещо більшими бгаах). Всі ці сполучення при технічному обслуговуванні необхідно регулювати. Якщо конструкція сполучення дозволяє встановити зазор Л б »= Аб ', то зменшення терміну служби сполучення Произ-I кг через інтенсифікації процесу зношування за рахунок спотворення геометричної форми деталей і зміни властивостей їх поверхонь.

Обслуговування гальм

Технічний стан і регулювання механізмів управління чинять безпосередній вплив на продуктивність автомобіля, безпеку руху, а також на стомлюваність шофера в процесі роботи. Тому обслуговування цих механізмів має приділятися особлива увага.

Гальма автомобіля. До гальм автомобіля пред'являються наступні вимоги:

1) постійне та ефективне дію;

Довговічність гальм

Довговічність і ефективність роботи гальм в значній мірі залежить від методу гальмування. При частих і тривалих гальмуваннях автомобіля відбувається інтенсивний нагрів поверхонь фрикційних накладок, в результаті чого знижується кс правочний коефiцiєнт тертя між обшивкою і гальмівним барабаном і збільшується знос гальмівних барабанів і фрикційних накладок. Тому під час руху, коли необхідно тривале гальмування автомобіля, рекомендується застосовувати гальмування з періодичним пре-ності дії гальм без відключення валу працюючого двигуна.

Заїдання гальмівних механізмів

Заїдання гальмівних механізмів має місце при ослабленні або обриві стяжних пружин гальмівних колодок, при сильному забрудненні гальмівних барабанів або валиків гальмівного приводу, при обриві заклепок фрикційних накладок і заклинювання їх між колодкою і барабаном. У зимовий час заклинювання колодок може бути у випадку примерзання їх до гальмівних барабанів. У автомобілів з гідравлічним приводом заїдання гальмівних колодок виникає при заклинювання поршнів і гальмівних циліндрах або при засміченні компенсаційного отвору головного, циліндра.