Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Обслуговування системи змащення

При технічному обслуговуванні автомобіля перевіряють тиск масла в системі змащення, виробляють долівку і за необхідності зміну мастила, промивання та перевірку стану фільтрів грубого і тонкого очищення масла, очищення та перевірку дії маслоочістітеля з гідрореактивний приводом.

При зниженні тиску масла в системі змащення працюючого двигуна до 1 кГ/см2 він повинен бути негайно зупинений для виявлення та усунення причин, що викликали зниження тиску масла. Причини можуть бути наступні: недостатній рівень масла в картері двигуна; двигун перегрітий або масло разжижена паливом, великі зазори між шийками вала й. вкладишами; перевертання вкладиша шатунного підшипника; знос деталей масляного насоса (шестерень або корпусу); заїдання редукційного клапана у відкритому положенні; втрата пружності пружини редукційного клапана; заїдання клапана у відкритому положенні та ін У автомобільному двигуні витрата масла складається з двох складових: а) витрата на періодичну зміну; б) витрати на долив. Витрата масла на зміну обумовлюється необхідністю періодичного оновлення внаслідок зміни фізико-хімічних констант масла в процесі роботи, тобто старіння, забруднення різними домішками, розрідження паливом, окислення і осмоления, вироблення присадки і пр.

Обслуговування запальних свічок

Потужність, що розвивається двигуном, прийомистість і еконо-мічность його роботи значною мірою залежать від правильної установки і безперебійної роботи приладів запалювання.

При технічному обслуговуванні автомобіля перевіряють надійність кріплення приладів запалювання на двигунах, очищають їх від масла і бруду, перевіряють герметичність приєднання і справність ізоляції проводів, роботу свічок запалювання, переривники, розподільника і вимикача зажьтанія. При необхідності перевіряють котушки запалювання і конденсатор, установку запалення, дія відцентрового, пневмоцентробежного і вакуумного регуляторів. Найбільше число відкатів за приладами запалювання припадає на запальні свічки переривник-розподільник.

Електромагнітна обробка води

Найбільш прогресивним методом, який попереджає утворення накипу в системі охолодження, автомобільних двигунів, є електромагнітна обробка води. Прилади для електромагнітної обробки води прості і надійні в експлуатації. Вони не вимагають дорогих хімічних реагентів і великої витрати електричної енергії. Сутність цього методу полягає в тому, що при багаторазовому про-ходінні води через магнітне поле сили (не менше 6 разів) у напрямку, перпендикулярному магнітним силовим лініям, вода набуває нових властивостей: що містяться у воді солі жорсткості не утворюють накипу, а випадають у вигляді шламу. Якщо в систему охолодження двигуна, що має відкладення накипу, заливати воду, попередньо минулий електромагнітну обробку, то накип поступово розчиняється й випадає в шлам.

Обслуговування переривника-розподільника

У всіх типах переривників, що встановлюються на нових конструкціях вітчизняних автомобілів, зазор між контактами повинен, бути 0,35-0,45 мм. При збільшенні цього зазору зменшується кут замкнутого стану контактів, що викликає зменшення величини струму в первинної ланцюга, а отже, і падіння напруги вторинного струму. Величина кута замкнутого стану контактів залежить також від профілю кулачка і його технічного стану, Величини зазору у втулці валика приводу і пружності пружини Оточко.