Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Догляд за зчепленням

При малому зазорі між дисками зчеплення (малий вільний хід педалі зчеплення) має місце неповне вимикання зчеплення. У результаті цього при перемиканні передач відбуваються удари між зубами шестерень і швидке зношування зубів кареток і шестерень коробки передач (внаслідок динамічності програми навантаження). Неповне вимикання зчеплення може бути також при перекосі веденого диска або важелів, знос маточини відомого диска і зносі шліців первинного валу коробки передач. Різке включення зчеплення при плавному відпусканні педалі може бути при руйнуванні фрикційних накладок, викривленні веденого диска, механічних пошкодженнях натискного диска або перекосі втулки вичавного підшипника.

Обслуговування коробки передач

Надійність і довговічність роботи коробок передач і роздавальних коробок в значній мірі залежать від правильного регулювання зчеплення, жорсткості валів і працездатності підшипників.

Аналіз износов підшипників коробок передач і роздавальних коробок показує, що більшість з них виходить із ладу внаслідок зносу поверхонь кочення, освіти надмірно великих радіальних і осьових зазорів і втомних викришування. Знос поверхонь кочення підшипників обумовлюється перш за все дією продуктів зносу шестерень, бруду і води, які потрапляють у мастило. Термін служби підшипників також скорочується при битті вторинного валу, яке викликається дисбалансом карданної передачі і центрального гальма; при перекоси, обумовлених неточністю виготовлення і неправильним монтажем їх; при порушенні посадки підшипників, а також пошкоджується при неправильному демонтажі і монтажі, їх. Для усунення дефектів необхідно застосовувати спеціальний інструмент (знімачі, оправки та ін.) Перед установкою підшипник попередньо промивають у гасі і остаточно в бензині з добавкою 5-6% легкого мінерального масла.

Напівмеханізована установка

Струменевий Напівмеханізована установка з перемещающейся П-образної рамою для миття легкових автомобілів застосовується в дрібних і середніх автомобільних господарствах. Ця установка призначена для миття автомобілів-процентним розчином порошку «Новина», ВП-10 або ОП-7. Рама підвішена на двотаврової балці 7 і переміщається уздовж осі нерухомого автомобіля вручну (скоба 5) або від електродвигуна.

Основні несправності коробок передач і роздавальних коробок

Основні несправності коробок передач і роздавальних коробок наступні: шум при роботі, довільне вимкнення передач на ходу, туге включення пе-редача і надмірний нагрів коробок.

Шум при роботі виникає в результаті зносу зубів шес-терен або підшипників, великого поздовжнього переміщення ва ¬ лів, недостатньої кількості масла в картері або занадто рідкого масла, ослаблення кріплення коробки з двигуном, зносу шліців на шестернях і валах.

Догляд за коробками передач і роздатковими коробками

При проведенні першого технічного обслуговування необхідно перевіряти кріплення коробки передач до картера зчеплення і постійно підтримувати нормальний рівень масла.

При другому технічному обслуговуванні (для вантажних автомобілів) і при переході з літнього сезону експлуатації на зимовий і навпаки (для легкових автомобілів) необхідно міняти мастило в картері коробки передач і роздавальної коробці. При повній зміні мастила картер коробки передач і повітряні канали сапуна (автомобілі ГАЗ-53А і ЗІЛ-130) промивають гасом, Магніт на зливний пробці при зміні масла необхідно очищати.