Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні обороти холостого ходу.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
990.4 Кб
Скачать

Періодичність технічного обслуговування

Необхідно відзначити, що при визначенні періодичності технічного обслуговування автомобілів враховуються сліду ющіе відмови: порушення стабільності затягування, герметичності кріпильних з'єднань, регулювань механізмів або систем, припинення подачі палива або мастила, часто повторювані поломки деталей і всі відмови, що впливають на безпеку руху.

Обслуговування ходової частини

Ходова частина автомобіля працює у важких умовах. Вона сприймає ударні навантаження і трясіння, а також згинальні і скручують зусилля, величина і напрям яких безперервно змінюються. У результаті цього зношуються шкворни і втулки поворотних цапф, втулки і пальці ресор, підшипники коліс, деформуються і втрачають пружність елементи ресорної підвіски. В окремих випадках може відбутися вигин і скручування балки передньої осі, деформація і перекіс рами, пошкодження отворів і шпильок кріплення коліс. Всі ці несправності викликають зміну кутів установки керованих коліс у порівнянні з первинними. Внаслідок цього погіршується стабілізація коліс, що утрудняє управління автомобілем, збільшується витрата палива і інтенсифікується процес зношування шин.

Критерії зносу поршнів

Іноді буває недостатньо одного критерію для вирішення питання про технічний стан деталей механізмів і агрегатів автомобіля. У цьому випадку доцільно користуватися кількома критеріями. Наприклад, при вирішенні питання про доцільність заміни поршневого кільця можна керуватися його зносом, зменшенням його пружності, збільшенням витрати масла двигуна, зниженням тиску кінця стиснення і циліндрі і т. д. Тому спочатку необхідно користуватися непрямими критеріями, які дають можливість встановити іхніческое стан деталей або механізмів без їх розбирання. Після встановлення потреби у розбиранні механізму або й регата можна виробляти безпосередні виміри деталей.

Кріплення вузлів ходової частини

Перед перевіркою кутів установки коліс необхідно прове-рить стан шкворней і втулок поворотних цапф, важелів підвіски і рульових тяг, тиск повітря в шинах і довести його до норми, дія амортизаторів і при необхідності долити амортизаторні рідина; відрегулювати зазори або замінити зношені деталі в зчленуваннях і в підшипниках маточин передніх коліс.

Характеристика швидкості зношування

Характеристика швидкості зношування (зміна швидкості зношування за часом або пробігу) може бути прийнята в якості критерію для оцінки граничного стану спряжених пар і, природно, періодичності їх обслуговування. Різке збільшення швидкості зношування деталей може відбутися в результаті збільшення зазору в сполучених парах вище гранично допустимого значення, забруднення мастила або зміни її фізико-хімічних констант, структурних перетворень у поверхневих шарах металу, зносу зміцнюючого поверхневого шару деталей, різкого зростання питомих тисків, температури поверхонь і т. д. Тому при різкому збільшенні швидкості зношування сполучень автомобіль повинен бути залишений для виконання певних технічних впливів (регулювання зазорів або заміни деталей, зміни мастила і т. д.). Характеристикою швидкості зношування можна також користуватися для підбору мастильних матеріалів та оцінки їх ізносних властивостей, обгрунтування раціональних режимів обкатування машин, оцінки ефективності модернізації і пр.