Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коректура Метод пос бник.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
129.63 Кб
Скачать

2.4. Текст іноземною мовою

56. Власні назви іноземною мовою не слід брати у лапки – відмінний шрифт достатньо виокремлює їх у масиві тексту.

Наприклад:

Верстальні програми QurkXPress і PageMaker широко використовуються у сучасній видавничій практиці.

57. Підрядковий переклад до фраз тексту іноземною мовою складають шрифтом зменшеного кегля і виключають посередині вислову, що перекладається.

Наприклад:

Per aspera ad astra.

Через терни до зірок.

Коректура і технічні правила верстання Розділ 3. Основні правила верстання

3.1. Загальні

1. Верстка усього видання повинна бути уніфікованою: назви рівноправних архітектонічних елементів (параграфів, розділів, рубрик, пунктів), а також шмуцтитули, колонтитули, колонцифри, норми сигнатури, текстівки під фото та ілюстраціями, таблиці тощо, оформлюють в одному стилі - за гарнітурами, кеглями та накресленнями шрифтів, відбивками. Принципи верстання визначає «Видавнича специфікація» та вказівки технічного редактора.

2. Усі шпальти видання, крім спускових і кінцевих, незалежно від використаних кеглів шрифтів і видів складання ( текст, ноти, ілюстрації, формули тощо), повинні бути заввишки однаковими.

3. Верстка повинна бути привідною: рядки тексту на шпальті та відповідні їм на звороті повинні збігатися (що виявляється переглядом шпальти на просвіт).

4. Неприпустимими вважаються завислі рядки – неповний кінцевий рядок абзацу, що розпочинає шпальту (верхній завислий рядок), або неповний перший рядок абзацу, яким закінчується шпальта (нижній завислий рядок).

У журнальних, газетних, інформаційних виданнях та виданнях оперативної поліграфії це допускається при довжині рядка не менше 2/3 формату.

5. Не дозволяється надмірно «розганяти» текст по формату шпальти, внаслідок чого виникають «дірки» і «коридори» - грубі порушення проміжків.

При верстанні словників на малі формати (до 3½ кв.) збільшення міжслівних проміжків до кегельної дозволяється.

3.2. Абзацні відступи

6. Кінцевий рядок абзацу повинен мінімум у півтора рази перевищувати величину абзацного відступу.

7. При прапорцевому складанні (переважно без абзацних відступів із виключкою тексту вліво) кінцеві рядки абзаців обов’язково повинні бути на ½ кв. коротшими від попередніх рядків.

3.3 Знаки і цифри

8. На початку рядка не можуть стояти пунктуаційні знаки (крапка, крапка з комою, двокрапка, знак оклику та ін.).

Це правило не поширюється на складання діалогів, де перед репліками ставлять тире.

9. Цифри, між якими стоїть тире (позначення певних часових проміжків), можна розривати; тире при цьому залишається з першою цифрою на попередньому рядку.

10. Не дозволяється залишати у кінці рядка дужку / лапки, що відкриваються, або розпочинати рядок дужкою / лапками, що закриваються.

11. Якщо фраза взята у лапки, а всередині цієї фрази, у свою чергу, взяте у лапки певне слово чи словосполучення (назва, цитата тощо), то зовнішні лапки і внутрішні лапки повинні відрізнятися за накресленням.

12. У великих числах, починаючи з п`ятизначних, слід робити проміжки по 2 п. між групами цифр. Групи визначають справа наліво – по 3 цифри в кожній. Не дозволяється при цьому ставити між визначеними групами крапки.

У певних випадках (наприклад, число стоїть після знака номера № або скорочення назви документа ДЕСТ; означає марку продукції) числа на групи не розбивають.

Наприклад:

1 250 600; № 1250600.

13. Математичні знаки більше >, менше <, не більше ≤, не менше ≥, а також знаки математичних дій (плюс +, мінус -, плюс-мінус ±, дорівнює = тощо) відбивають від цифр і символів на 2 п.

Наприклад:

2 х < 5.

17 + 7 = 24.

14. Знаки номера №, параграфа § від наступних, а процента % від попередніх цифр відбивають від цифри на ½ кегельної.

Знак градуса за шкалою Цельсія ºС відбивають від попередньої цифри на 2 п.

Наприклад

№ 456. § 9. 67 %. +23 ºС.