Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коректура Метод пос бник.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
129.63 Кб
Скачать

4.5. Багатоколонкове верстання

Багатоколонкове верстання — це верстання оригіналу на дві та більше колонок.

Основний текст

74. У газетних, інформаційних виданнях дозволяється порушувати правило абсолютної привідності верстки, але перші й останні рядки на кожній шпальті та під кожним багатоколонковим заголовком обов'язково вирівнюють по

горизонталі.

75. Рядки в суміжних колонках однієї шпальти повинні

бути вирівняні по вертикалі.

76. Колонки не повинні розпочинатися завислими рядками.

77. Остання колонка статті може бути на один рядок коротшою, ніж решта.

Заголовки

78. Заголовки в окремих колонках верстають за пра­вилами щодо одноколонкової верстки. При цьому уникають розташування заголовків у суміжних колонках по одній горизонталі.

79. Заголовок, що стосується усіх колонок шпальти, роз­верстують на весь її формат, а заголовок, що стосується кіль­кох колонок, розверстують, відповідно, над ними.

Середники, лінійки та декоративні прикраси

80. Колонки зверстаного матеріалу на шпальті відділяють одна від одної проміжком — т.зв. середником. За технічними правилами, середник рівний 12 п., тобто = 4,5 мм. Якщо він більший (до 24 п.), то в ньому заверстують тонку лінійку чи декоративні прикраси.

81. Лінійки чи декоративні прикраси, розташовані в серед­нику, відбивають од краю колонок мінімум на 2 п.

Колонтитули та колонцифри

82. Колонтитули заверстуються на весь формат шпальти.

83. Колонтитул від тексту відбивають на 7-10 мм.

84. При двоколонковому верстанні з нумерацією всіх коло­нок колонцифри зазвичай виключають таким чином: біля лівого краю лівої колонки і біля правого краю — правої. Втім, припустимо виключати колонцифри й по центру.

Таблиці/виводи

85. При верстанні таблиці чи виводу на кілька колонок текст над ними розверстують. Якщо це зробити неможливо, то верстають так, щоб текст кожної колонки переходив через таблицю (вивід) зверху вниз.

86. Таблиці та виводи, заверстуванні в усіх або кількох суміжних колонках, не повинні розривати текст — текст кожної колонки має переходити через таблицю.

Ілюстрації та формули

87. При заверстуванні ілюстрації на кілька колонок текст кожної колонки повинен переходити через ілюстрацію по кожній колонці зверху вниз.

88. Заверстуючи кілька ілюстрацій одна під одною, їх розділяють текстом.

89. Формулу не заверстують на кілька колонок, а розташо­вують у «своїй» колонці, навіть якщо виникає необхідність її кілька разів розбивати. Втім, у науково-технічних і виробни­чих виданнях припустимо верстати формули врозріз шпальти.

Виноски

90. Виноску заверстують під тією колонкою, в якій міститься її знак. Якщо знак виноски стоїть біля назви матеріалу, то виноску заверстують під першою колонкою зверстаного матеріалу.

4.6. Верстання з ілюстраціями

Верстання ілюстрацій — справа, передовсім, творча. Вона вимагає від технічного редактора й верстальника відмінного художнього смаку. Адже нині, поруч зі строгими правилами, з'явилися численні прийоми т. зв. нестандартного верстання.

Особливо часто вдаються до них у періодичних виданнях — однозначні приписи щодо заверстування ілюстрацій тут уже мало діють. Книжкова верстка є канонічнішою, однак теж не чітко регламентованою.

У цьому підпункті ми зосередимося на традиційних положеннях заверстування ілюстрацій. Бо певні: будь-які експерименти — це не тільки вільний пошук, а й переосмислення традицій.

Ілюстрація та основний текст

91. Верстання ілюстрацій по всьому виданню повинне виконуватися в єдиному стилі: не можна ілюстрації однаково­го формату заверстувати, приміром, то в оборку, то врозріз.

92. Ілюстрацію від тексту відбивають знизу приблизно м удвічі більше, ніж зверху (у середньому на 1 ½ кегельної величини шрифту зверху і на 3 кегельної знизу).

93. До ілюстрації великого розміру підверстують мінімум 4-6 рядків - інакше її подають на шпальті без тексту.

94. Ілюстрацію слід заверстувати якомога ближче до текс­ту, якого вона стосується (особливо це важливо в науковій літературі). Зазвичай ілюстрацію заверстують на шпальті чи розвороті, що містить відповідне посилання.

Однак, припустиме перенесення ілюстрації на наступний розворот, якщо там заверстують тематичну добірку з кількох ілюстрацій. При цьому в тексті можна зробити додаткові посилання на фрагменти добірки.

95. Горизонтальні лінії прямокутної чи квадратної ілюст­рації повинні бути строго паралельні до рядків тексту, а вер­тикальні лінії — до країв шпальти.

96. Якщо дві ілюстрації, розташовані поруч на шпальті, не займають усієї її ширини, між ними роблять проміжок, знач­но менший, ніж розмір берегів.

97. Ілюстрацію не заверстують:

  • у книжкових виданнях на початку або в кінці розділу, тобто безпосередньо після заголовка або перед ним;

  • на кінцевій шпальті видання (крім, зрозуміло, кінцівок).

Як виняток, це дозволяється в науково-технічній літера­турі, але при цьому посилання на ілюстрацію повинно міститися на цій же шпальті. Таку ілюстрацію закривають мінімум трьома рядками тексту.

  • так, щоб на звороті шпальти в цьому ж місці була завер­стана ілюстрація або таблиця.

Ілюстрація на шпальті без тексту

98. Неповноформатну ілюстрацію, що заверстують на окремій шпальті без тексту, розташовують на її (шпальти) оптичній середині з незначним зсувом вгору від центру.

99. Кілька ілюстрацій можна заверстати на одну шпальту без тексту. При цьому ілюстрації розташовують по кутках шпальти, щоб зберегти її прямокутність. Якщо їх ще й обводять рамкою, то лінії повинні проходити по формату текстової шпальти.

100. Кілька ілюстрацій, заверстаних на розвороті, вирівнюють по нижній або верхній лінії.

Текстівки до ілюстрацій

101. Якщо під ілюстрацією подається текстівка, то відбивка до неї повинна бути меншою, ніж до подальшого основно­го тексту.

102. Однорядкову текстівку під ілюстрацією виключають посередині формату ілюстрації.

Кількарядкову текстівку заверстують на всю ширину ілюстрації (перший рядок — без абзацного відступу!), а кінце­вий рядок виключають посередині цього формату.

103. Кегель шрифту в текстівках повинен бути меншим, ніж в основному тексті, а саме:

Кегль основного Кегль шрифту в

тексту текстівках

12 10; 8

10 8

8 8

104. Ширина текстівки не повинна перевищувати ширину ілюстрації. Якщо текстівка великого обсягу (більше трьох рядків), то її можна заверстати на формат основного рядка.

105. Якщо при непрямокутній ілюстрації «врізають» в одному з кутів текстівку, то вона (текстівка) не повинна виходити за зримі обриси деталей ілюстрації. Відбивають таку «врізану» текстівку від ілюстрації на 6п.

106. Скорочення «Рис.», «Мал.» від номера, а також номер від текстової частини відбивають на ½ кегельної.

107. Текстівку під ілюстрацією з оборкою розверстують на повний формат оборки і, відступивши від текстівки на 2 п., підкреслюють її тонкою лінійкою.

108. Під ілюстраціями, що заверстуються врозріз і не на повний формат, припустимі великі (більше трьох рядків) текстівки. Їх виключають на повний формат рядка видання.

109. Заверстуючи поперечну ілюстрацію (для її розгляду видання слід повернути на 90° за годинниковою стрілкою), верхню її частину розташовують на парній шпальті до зовнішнього берега, а на непарній – до корінця. В обох випадках наявні текстівки верстають під ілюстраціями.