Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коректура Метод пос бник.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
129.63 Кб
Скачать

4.4. Таблиці та виводи

Таблиця / вивід і текст

28. Таблиці без назв / виводи, на які є посилання на кшталт «у нижченаведеній таблиці», підверстують безпосередньо після такого посилання. Це правило чинне й тоді, коли дово­диться «ламати» таблицю — переносити її частину на наступ­ну шпальту.

29. Пронумеровані таблиці / виводи дозволяється заверс­тувати не безпосередньо після посилань на них, але конче в межах даного розвороту. Втім, якщо посилання на таблицю зроблене внизу непарної шпальти, заверстати таблицю мож­на й на наступній парній шпальті. Проте обов'язково у межах частини видання.

30. У книжково-журнальних виданнях двошпальтові таб­лиці, на які в тексті є посилання, можна заверстувати на най­ближчому розвороті.

Це правило не поширюється на виводи.

31. Таблиця, що заверстується всередині шпальти, повинна бути закрита зверху і знизу мінімум чотирма рядками тексту.

32. Таблиці та виводи відбивають од попереднього та подальшого тексту в межах кегельної величини шрифту.

33. Якщо при верстанні таблицю «ламають», то над пере­несеною на наступну шпальту частиною зазначають «Про­довження табл. XX» і повторюють головку таблиці.

Тематичний і нумераційний заголовки

34. Якщо тематичний заголовок (Назва таблиці) поданий у підбір до нумераційного (Таблиця XX), то відбивка між ни­ми повинна складати ½ кегельної.

Наприклад:

Таблиця 12. Регіональні видавництва за видами продукції

35.У нумераційних заголовках виконують шрифтові виділення — курсивом або розрядкою; у тематичних — кур­сивом або напівжирним. Причому для нумераційних і тема­тичних заголовків обрані типи шрифтових виділень повинні відрізнятися й бути єдиними для всіх таблиць видання.

36. Тематичний заголовок таблиці відбивають від її верхньої лінійки на 2-6 п.

Проміжок між тематичним заголовком і попереднім текс­том повинен бути більшим, ніж проміжок від нього до таблиці.

Наприклад:

Кількість видавництв у південних областях України за останні сім років помітно зросла. Передовсім стрімко розвиваються видавництва, що випускають рекламні видання. У табл. 12 наводимо дані, що переконливо свідчать про ці тенденції.

Таблиця 12. Регіональні видавництва за видами продукції

Назва області

Кількість видавництв, що випускають періодичні видання

Кількість видавництв, що випускають книжкові видання

Кількість видавництв, що

випускають рекламні видання

Примітки

газети

журнали


37. У виводах тематичний заголовок відбивають від най­вищого заголовка графи на 2-4 п.

Боковик

38. Кількарядкові записи граф і відповідного боковика вирівнюють по горизонталі.

39. Розмір абзацного відступу перед першим рядком бага­торядкового запису боковика чи втяжки у його наступних рядках — кегельна.

40. Однорядкові записи боковика у таблицях із бічними лінійками відбивають від лівої лінійки на хі2 кегельної.

41. Усі рядки боковика, крім кінцевих, відбивають від прографки на 1/2 кегельної.

42. У виводах із заголовком усі рядки боковика, крім кінцевих, відбивають від лівого краю заголовка першої, най­ближчої, колонки на 1/2 кегельної. У виводах без заголовка на 1-3 кегельних.

43. Від верхньої та нижньої обрамлюючих лінійок записи боковика відбивають у межах кегельної. При цьому орієнту­ються на відбивку найдовшого запису боковика.

44. У боковику, в якому записи заверстані з різними втяж­ками, відступи повинні відрізнятися мінімум на кегельну.

45. Якщо у боковику перед текстовими записами є нуме­рація, то верстають його таким чином:

перед меншими числами збільшують абзацні відступи;

крапки після цифр вирівнюють по вертикалі;

після крапок перед текстовими записами роблять проміжок на 1/2 кегельної.

Заголовки граф

46. У заголовках граф не можна переносити слова.

47. Горизонтальні заголовки граф, що мають різну кількість рядків, виключають таким чином: однорядкові — посередині дворядкових, дворядкові — посередині триряд­кових і т. п.

48. Горизонтальні заголовки граф заверстують по центру ярусу і відбивають від лінійок мінімум на 2 п. Причому відбивка від верхньої лінійки може бути на 2 п. більшою, ніж від нижньої.

49. Вертикальні заголовки граф відбивають від нижньої лінійки на 1/2 кегельної, від верхньої — мінімум на 2 п., від бічних лінійок — рівномірно, не менше ніж на 2 п. Останній рядок вертикального заголовка слід подавати як кінцевий.

50. Якщо у таблицю вводять текстові перерізи, що стосу­ються певних рядків і мають значення внутрішніх заголовків, то вертикальні лінії розривають, а текст перерізу відбивають зверху на 2-4 п. більше, ніж знизу.

51. Величина абзацних відступів і втяжок у заголовках граф — у межах кегельної.

52. У виводах найбільший за обсягом заголовок від даних колонки відбивають на 2-4 п.

53. У виводах відстань між сусідніми заголовками граф — мінімум кегельна.

Дані у графах

54. Певні дані (цифри або текст) у графах слід заверстува­ти чітко проти відповідних рядків боковика. Якщо рубрика боковика кількарядкова, то дані у графах заверстують проти останнього рядка боковика.

55. У текстових і змішаних таблицях/виводах з кількарядковими записами у графах дані вирівнюють по верхніх рядках боковика, оформленого без відкрапкувань.

56. Цифрові дані в колонках таблиць / виводів вирівнюють за розрядами, а якщо числа змішані,— за комою. Вирівню­вання за розрядами конче необхідне, якщо в таблиці / виводі є підсумковий рядок.

57. Якщо дані у графах слід розбити по вертикалі на гру­пи, то величина відбивок між групами повинна бути однако­вою і складати у межах від 2 п. до кегельної.

58. Повні текстові рядки у графах відбивають від бічних лінійок мінімум на 2 п.

59. У перерізах дані виключають по центру утвореного спільного формату.

60. У таблицях з формульними даними формули виключа­ють або по центру графи, або вліво з відступом від вертикаль­ної лінійки на '/2 кегельної. Від горизонтальних лінійок фор­мули відбивають мінімум на '/2 кегельної. Інші елементи, що заносять у такі графи, вирівнюють по середній лінії формул.

61. При верстанні бланкових таблиць з порожніми (для подальшого заповнення) графами висоту таких граф визнача­ють у межах 16-24 п. Усі графи не обов'язково повинні бути заввишки однаковими: висота розраховується з оглядом на майбутній запис у кожній з них, причому слід пам'ятати, що висота букви у середньому складає 7 п.

62. Найважливіші показники у таблиці, наприклад, підсумкові, можна заверстувати зі шрифтовими виділеннями.

63.Фігурні дужки в таблицях / виводах повинні цілком охоплювати усі рядки, яких вони стосуються, а вістря дужки спрямовують на візуальну горизонтальну вісь відповідних рядків.

64. У виводах відстань між текстовими даними у сусідніх колонках — мінімум кегельна.

Верстка сторінкових, двосторінкових

і поперечних таблиць

Сторінковою називають таблицю, яка займає цілу сторінку видання.

Двосторінкова — це таблиця на розворот, тобто на дві суміжні сторінки.

Поперечна таблиця — для прочитання якої видання повертають на 90° за годинниковою стрілкою.

65. Сторінкова таблиця (разом із тематичним заголовком) заввишки не повинна перевищувати стандартну для даного видання текстову шпальту. Можливе відхилення — 1 п. Якщо таблиця має більшу висоту, її подають із продовженням і за­верстують відразу на початку наступної шпальти.

66. Двосторінкові таблиці усіх видів верстають виключно на розвороті. Якщо двосторінкова таблиця не займає цілий розворот, то на непарній шпальті роблять оборку.

67. Лінійку, що припадає у двосторінковій таблиці на згин видання, повторюють на обох шпальтах.

68. Текст, примітки, виноски під двосторінковою табли­цею виключають на парній шпальті ліворуч, а на непарній шпальті — праворуч.

69. Головку поперечної таблиці не повторюють на не­парній шпальті.

70. Поперечні таблиці на парних шпальтах заверстують заголовком на зовнішній берег, а на непарних — у корінець.

71. Якщо в поперечній двосторінковій таблиці чи таблиці з продовженням є текстові перерізи, то нову шпальту реко­мендується розпочинати текстом перерізу. А закінчувати ним попередню шпальту, навпаки, не дозволяється — під текстом перерізу повинно бути ще мінімум три рядки таблиці.

Лінійки

72. Якщо в таблиці відсутня нижня обрамлююча лінійка, то усі вертикальні лінійки в ній повинні виступати за нижній рядок на кегельну.

73. При перенесенні на наступну шпальту таблиці перевіряють висоту прографок — у перенесеній частині вони повинні бути заввишки мінімум 1 кв.