Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ Фінанси. Частина 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

2. Принципи оподаткування та елементи податку

Принципи оподаткування

1.

Загальність оподаткування – кожна юридична та фізична особа зобов’язана сплачувати податки та збори, платником яких вона є згідно з чинним законодавством.

2.

Рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації – забезпечення однакового підходу до всіх платників податків незалежно від соціальної, расової, національної, релігійної приналежності, форми власності юридичної особи, місця походження капіталу.

3.

Невідворотність настання визначеної законодавством відповідальності у разі порушення податкового законодавства.

4.

Фіскальна достатність – установлення податків і зборів з урахуванням необхідності досягнення збалансованості витрат бюджету з його надходженнями.

5.

Соціальна справедливість – установлення податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків.

6.

Економічність оподаткування – установлення податків та зборів, обсяг надходжень від сплати яких до бюджету значно перевищує витрати на їх адміністрування.

7.

Нейтральність оподаткування – установлення податків та зборів у спосіб, який не впливає на збільшення або зменшення конкурентоздатності платника податків.

8.

Стабільність – забезпечення незмінності податків та зборів, їх ставок, а також податкових пільг протягом бюджетного року.

9.

Рівномірність та зручність – установлення строків сплати податків та зборів, виходячи із необхідності своєчасного надходження коштів до бюджетів для здійснення витрат бюджету та зручності їх сплати платниками.

10.

Презумпція правомірності рішень платника податку в разі, якщо норми різних нормативно-правових актів припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу.

11.

Єдиний підхід до встановлення податків та зборів – визначення на законодавчому рівні усіх обов’язкових елементів податку.

Одиниця оподаткування

Залежно від побудови податків розрізняють:

  • тверді ставки

  • часткові ставки

Масштаб оподаткування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]