Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ Фінанси. Частина 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

1. Запровадження фінансових відносин у державах Стародавнього світу

Виникнення грошей у державах Стародавнього світу

Торгівля як одне з найдавніших занять людства спонукала до виникнення грошей. Людство, придумавши гроші, змогло їх використати тільки тому, що зробило ще одне відкриття: всі товари можна співставити один з одним на основі їх відносної вартості (закон вартості), а саму вартість виразити за допомогою єдиного мірила – грошей.

Протягом розвитку людської цивілізації роль грошей виконували різноманітні товари: худоба, сушена риба, хутро, сіль, тканини, камені, шматки металу тощо.

Найдавнішим відомим людству державним актом про переслідування грошових фальсифікаторів вважається «Закон про підробку монет» імператора Корнелія (ІV ст. до н.е. Стародавній Рим). Згідно з цим законом, додавання в золото інших малоцінних речовин і підробка срібної монети каралися вигнанням винного за межі батьківщини.

Монети системи Стародавньої Греції

Передумовою для появи монет у Стародавній Греції стало застосування металевих жетонів для обчислень на лічильній дошці. Перші монети з’явилися у Лідії в VІІ ст. до н.е. і являли собою шматочок металу з клеймом, яке засвідчувало масу та чистоту металу. Вже через 200 років кожне грецьке місто карбувало власну монету.

В основу грошово-монетних одиниць було покладено спільні майже для всіх грецьких міст вагові одиниці, - талант, міна, статер, драхма, обол. Дещо пізніше ваговими одиницями стали талант і міна, а монетами – статер, драхма, обол.

Монетні системи Стародавнього Риму

У Стародавнього Римі перші монети відливали у формі зливків з міді вагою в римський фунт (272,88 г), - важкий ас. Ці важкі та громіздкі зливки були малопридатними для торгівлі. Карбування легких і зручних монет почалось в Римі лише в середині ІІІ ст. до н.е. Основними монетними номіналами були бронзовий ас, срібні сестерції і денарій.

Монетна система Стародавнього Риму почала активно розвиватися за часів правління Октавіана Августа, який у 24 р. до н.е. провів докорінну реформу монетної системи римської держави. В ході реформи було введено золоту монету, - ауреус (до реформи Августа золото практично не використовувалося у грошовій системі римської держави), а також введено окремі монети з срібла, міді та латуні.

Типи монетних систем Стародавнього Риму

Назва монет та метал з якого вони карбувалися

Вагові одиниці

1ауреус (золото)

25 денаріїв

1 квінарій (золото)

12,5 денаріїв

1 денарій (срібло)

16 асів

1 квінарііі (срібло)

8 асів

1 сестерцій (латунь)

4 аса

1 дупондій (латунь)

2 аса

1 ас (мідь)

4 квадранти

1 семіс (латунь)

2 квадранти

1 квадрант (мідь)

25 асів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]