Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ Фінанси. Частина 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

5. Фінансова наука та її розвиток у сучасний період

Особливостями сучасної фінансової науки є

Характерною рисою сучасної фінансової науки є відсутність ідеологічного тиску. Сучасні наукові дослідження базуються не на ідеологічних засадах політичних партій, а на основі глибокого аналізу теоретичних положень, статистичної інформації, практичних даних.

Головним завданням сучасної фінансової науки є напрацювання дефініцій і понять, які б відповідали рівню розвитку фінансів, особливостям їхнього функціонування в умовах глобалізації.

У сучасній фінансовій науці, незважаючи на розбіжності і постійні дискусії між різними школами, спостерігається процес конвергенції. Так, погляди кейнсіанської теорії проникають у неокласичну, а неокласичної у кейнсіанську. Це насамперед стосується фінансового, кредитного та грошового механізмів. Представники усіх напрямів і течій визначають необхідність дослідження цих інструментів для впливу на господарське життя країни. Хоча ступінь такого впливу, інструменти і час використання можуть не збігатися.

У центрі фінансової науки ХХІ ст. перебувають не тільки проблеми глобальні й макрорівневі, а й вивчаються проблеми, пов’язані з поведінкою окремих громадян, соціальних і політичних груп, партій при прийнятті рішень щодо параметрів державних доходів і видатків.

Основні ознаки сучасної парадигми світової фінансової науки

За способом дослідження – методологічний індивідуалізм, що передбачає аналіз фінансових явищ через призму поглядів, поведінки, інтересів індивідуумів.

За розумінням природи фінансів – інтерпретація державних фінансів як грошової субстанції, двоєдиної у своїй схожості і відмінності щодо інших грошових форм.

За соціальною спрямованістю – відмова від старомодних уявлень про фіскальну експлуатацію народних мас державою.

За етикою наукової полеміки – визначення суперечливості й багатоваріантності наукового пізнання дійсності, толерантне ставлення до протилежних поглядів.

Сучасна українська фінансова наука активно розвивається, вітчизняні вчені плідно працюють в різних галузях фінансової теорії і практики:

  • в області державних і місцевих фінансів – О.Д. Василик, В.М. Федосов, В.М. Опарін, М.І. Карлін, В.І. Кравченко, О.О. Сунцова;

  • у сфері бюджетної системи, бюджетної політики, бюджетного механізму – Ю.В. Пасічник, К.В. Павлюк, Ц.Г. Огонь, В.Д. Лагутін, І.Я. Чугунов;

  • у сфері податкової системи, податкової політики, податкового менеджменту – А.І. Крисоватий, О.М. Десятнюк, Ю.Б. Іванов;

  • у сфері казначейської системи виконання бюджету – С.О. Булгакова, О.О. Чечуліна;

  • у сфері страхування, страхового ринку, фінансів страхових організацій – С.С. Осадець, В.Д. Базилевич, О.М. Залєтов, О.О. Гаманкова, Т.А. Ротова, В.В. Тринчук;

  • у сфері фінансової безпеки держави – О.І. Барановський, А.І. Сухоруков, О.Д. Ладюк;

  • в області фінансів підприємств, фінансового менеджменту, фінансового аналізу – А.М. Поддєрьогін, Г.І. Гребняк, І.О. Бланк, Л.О. Лігоненко, Л.О. Чорна, Є.В. Мних;

  • у сфері фінансового-кредитного механізму, фінансового ринку – І.І. Лукінов, М.Я. Дем’яненко, О.М. Мозковий, В.В. Оскольський;

  • в області управління державним боргом, міжнародних фінансів – Г.В. Кучер, О.О. Прутська, О.А. Сьомченков, Є.В. Гарбар, Л.І. Губанова, В.І. Оспіщев, С.Я. Боринець.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]