Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИД _вивч.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

2. Інвестиційні рейтингові агенції та інвестиційні рейтинги

У загальному значенні інвестиційний рейтинг — це інструмент, що дає можливість інвестору кількісно оцінити ступінь інвестиційного ризику. Інвестиційні рейтинги присвоюються буквально всьому, що пов'язано з поняттям інвестиція. Це і різного роду цінні напери, емітент цих цінних паперів; це можугь бути державні банки, страхові компанії, спільні фонди та інші фінансові інститути і їх похідні. Система рейтингів дуже корисна для інституціональних і приватних інвесторів. Присвоєнням рейтингів займаються багато компаній І статистичних агенцій, найбільш відомими з яких є «Moody's Investors Service», «Standard & Poor's», «Fitch Publishing Company», «Duff & Phelps», «Value Line Investment Survey». Для відображення інвестиційної якості аналізованого об'єкта (будь то цінний папір або емітент, що її випустив) ці агенції використовують буквену символіку від А до D, у якій букві А відповідають об'єкти з мінімальним інвестиційним ризиком, а букві D — відповідно із максимальним. Використовуються також цифрові модифікатори (від 1 до 3) і знаки«+» і «-».

Необхідну для упорядкування рейтингу інформацію експерти агенції одержують безпосередньо з першоджерел шляхом опитування компаній.

Збір даних здійснюється в три етапи:

- Перший підготовчий. На основі рейтингів минулих років, статистичної звітності за минулий рік, оперативної статистичної звітності, повідомлень ЗМІ, зведень із регіонів складається лист підприємств - потенційних учасників рейтингу. Після попереднього відбору в ньому залишається близько 500 компаній.

- На другому етапі проводиться опитування компаній - кандидатів у рейтинг, і на його основі формуються основні показники діяльності.

- На третьому етапі недостатність зібраної Інформації доповнюють за допомогою даних Держкомстату, міністерств і відомств, корпоративних сайтів в Інтернеті, а також даними, зібраними аналітиками інвестиційних компаній і ЗМІ.

Рейтинги для короткострокових боргових зобов'язань

Короткостроковими вважаються боргові зобов'язання з терміном погашення 12 місяців і менше. Moody's присвоює рейтинги для зобов'язань тільки інвестиційного рівня (довгостроковий рейтинг від Ааа до Ваа). Тому рейтингова система Moody's для короткострокових боргових зобов'язань відображає спроможність емітента повністю і в строк сплачувати свої борги.

Роз'яснення цієї системи наведено в табл. 7.1.

Таблиця 7.1

Рейтинги «Moody's Investors Service.» для короткострокових боргових зобов'язань

Рейтинг

Характеристика

Prime- 1

(р-1)

Чудова спроможність погашати свої короткострокові борги. Емітенти, відзначені цим рейтингом, звичайно таймають лідируюче положення у працюючій стабільній галузі, мають високі прибутки на інвестований капітал, стабільне надходження коштів

Prime-2 (f-2)

Висока спроможність погашати свої короткострокові борги. Для емітентів цієї категорії характерне усе, що перераховано для емітентів Р-1. але в меншій мірі. Крім того. темпи зростання прибутку і надходження коштів у більшій мірі залежать від економічної ситуації

Продовження таблиці 7.1

Prime-3 (Р-3)

Прийнятна спроможність погашати короткострокові борги. Емітенти цієї категорії у більшій мірі залежать від кон'юнктури ринку. Нестабільність зростання прибутків може призвести до потреби у відносно високих кредитах і уростання співвідношення позикового і власного капіталу

Not prime (NP)

Емітенти, що не підпадають ні під одну з перерахованих вище категорій та мають невисоку або слабку кредитну якість і сумніви у своєчасності сплати своїх короткострокових боргів

Інші рейтинги агентства Moody's

Крім рейтингів для довгострокових боргових зобов'язань Moody's визначас рейтинги для характеристики самих емітентів цінних паперів, банківських депозитів, фінансової стабільності банків, страхових компаній, спільних фондів, суверенних держав (визначаючи оцінку спроможності держави пунктуально відповідати по своїх боргових зобов'язаннях) та ін. При цьому для довгострокової оцінки перерахованих фінансових інститутів і цінних паперів, що емітуються ними, використовується така ж рейтинтова шкала, як і для облігацій. Ми її вже достатньо докладно розглянули вище. Відзначимо лише, що вона пристосована для трактування інвестиційних ризиків будь-яких об'єктів, названих вище.

Слід зазначити одну особливість при визначенні агентством Moody's депозитарних рейтингів банків. При випуску у визначеній країні філією або дочірнім підприємством банку облігацій, борговий рейтинг щодо відділення буде нижче рейтингу самого банку І не вище державного рейтингу даної країни. Наприклад, якби Національний Банк Чехії (Czech National Bank), рейтинг якого Baa I, випустив би боргові зобов'язання через своє дочірнє підприємство в Україні, державшій рейтинг якої складає В 2 (за станом на 14.07.2003 p.), то ці боргові облігації відділення банку котирувалися б не вище рейтингу В 2.

Можна зустріти й інші символи у рейтинговой системі агентства «Moody's Investors Service». Так, наприклад, для оцінки фінансової усталеності банків Moody's використовує букви А, В, С, D і Е із модифікаторами «+» і«-» для рейтингових груп В, С й D, якість менеджменту відображається символами MQ1, MQ2, MQ3, MQ4 і MQ5 (Management Quality) і т.д. Але ми не будемо тут докладно на цьому зупинятися, тому що вважаємо, що ця інформація становить інтерес для вузького кола відповідних спеціалістів, а для них та бажаючих більш докладно вникнути у рєйтингову систему агентства «Moody's Investors Service» і бути у курсі усіх останніх новин цієї агенції приводимо Інтернст-адресу: www. rnoodys. com.