Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИД _вивч.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

7. Аналіз і оцінювання міжнародного інвестиційного ринку

1. Індекси фондового ринку: загальні поняття ma методика розрахунку

2. Інвестиційні рейтингові агенції та інвестиційні рейтинги

1 Індекси фондового ринку: загальні поняття ma методика розрахунку Загальні індекси світових фондових ринків

Індексом фондового ринку називається деяке число, яке характеризує його якісний стан і є приблизною оцінкою динаміки фондового ринку. Саме по собі значення цього числа не несе у собі цінної інформації. Важливе не саме значення цього числа, а його відношення до тих значень, які воно приймало раніше.

Для розрахунку індексів ринку, звичайно використовують два підходи:

1 . Відбирається репрезентативна група акцій (звичайно це акції найбільших компаній) й з урахуванням ринкових цін цих акцій на день розрахунку й кількості випущених акцій розраховується значення індексу:

де :

С — коефіцієнт (або, як його називають у літературі, - девізор), який служить для корекції індексу у разі зміни кількості компаній, які входять у розрахунок індекси, в разі заміни компаній, проведення дроблення акцій;

n — кількість компаній, які входять до розрахунку індекса;

А та X — відповідно кількість та ціни акція компаній, які входять у розрахункову базу індекса.

2. Відбирається репрезентативна група акцій і визначається сума цін цих акцій на даний момент часу. У результаті мають деякий середній індикатор:

С аме таким чином розраховується промисловий індекс Доу Джонса. Коректніше буде отриману величину називати не індексом, а саме середнім показником або середнім індикатором. Так, технічно правильною назвою «Індекса» Доу Джонса є — середня Доу Джонса (Dow Jones Industrial Average).

Крім цього показника, великою популярністю в США користуються також S&P 500 (Standart & Poor's 500 Composite Stock Price Index), зведений індекс ринку акцій NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Qnatalion Index) та деякі інші.

В Японії основним Індексом с індекс Ніккей (Nikkei 225 index). Ніккей 300 (Nikkei ЗОН index) об'єднує 300 крупних японських компаній й розраховується з урахуванням кількості акцій випущених кожною компанією. Крім цих двох індексів в Японії є популярний індекс Торіх (який розраховується з 1968 року за всіма акціями, які торгуються на першій секції Токійської фондової біржи) та JPN.

На Лондонській фондовій біржі розраховується FTSE-100 (Financial Times Stock Exchange 100 - Share Index), широко відомий як «Footsie» (футсі 100). Розраховується на базі 100 найкрупніших за ринковою капіталізацією компаній. На компоненти «футсі» припадає до 70% всієї капіталізації фондового ринку Великої Британії.

У Германії основним індексом є DAX 30, який охоплює 30 найбільш привабливих акцій на Франкфуртській фондовій біржі. До найбільш популярних тут також належать індекси Xetra DAX, DAX 100 і CDAX.

Але на сьогоднішній день найпотужнішою економікою поки що залишається економіка США, й будь-яка помітна зміна у макроекономічних показниках, цієї країни або добра чи погана новина миттєво відбивається на ведучих світових фондових ринках.

Вперше показник Доу Джонса був розрахований у 1884 році по акціям 11 залізничних компаній. Надалі цей індекс змінювався, але до його розрахункової бази завжди входили тільки транспортні компанії. Цей індекс існує й сьогодні, але з 1970 року він називається Транспортний індекс Доу Джонса (Dow Jones Transportation Average). На сьогоднішній день він розраховується по акціям 20 найбільш крупних транспортних, компаній США. Промисловий індекс Доу Джонса (або, як ми домовилися його називати, - середня Доу Джонса) вперте був розрахований у 1896 році по акціям 12 промислових компаній, й саме цей індекс еволюціонував сьогодні у широко відомий й популярний Dow Jones Industrial Average.

Повний лист промислових компаній, акції яких використовувалися для розрахунку показника Доу Джонса (Dow Jones Industrial Average, або DJIA), за станом на 20 липня 2003 року приведен у табл. 3.

Значення DJ1A публікуються у багатьох газетах, їх також можна знайти у Інтернсті.

Крім середньої Доу Джонса, яка належить до найбільш використовуваних індексів фондового ринку, в фінансових виданнях публікуються три інші середні Доу Джонса:

1. Транспортний індикатор курсів акцій Доу Джонса (Dow Jones Transportation Average), до розрахункової бази якого входять 20 транспортних компаній.

2. Комунальний індикатор курсів акцій Доу Джонса (Dow Jones Utilities Average), який включає 15 електроенергетичних компаній комунального господарства.

3. Зведена середня Доу Джонса (Dow Jones Composite Average) включає 65 перелічених вище компаній (DJIA - 30, DJTA — 20, DJUA— 15).

Всі ці середні, як і DJIA, розраховуються без урахування кількості акцій окремих компаній, тобто простим складанням курсів акцій, які до них входять, з наступним використанням коригуючого коефіцієнту. Цей коригуючий коефіцієнт потрібен для того, щоб у показнику Доу Джонса не було стрибків, викликаних заміною однієї компанії на другу, дробленням акцій (stock split) чи виплатою компаніями дивідендів.