Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекці кв-вої Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

6. Температурний режим.

Для проростання необхідна температура +18 +20 гра. Для розвитку сходів +15 +16. Молоді рослини переносять тривалі заморозки до -3-4 грд. росли нв цьому випадку не значно затримується в рості.

7. Водний режим.

Для айстри необхідна помірна волога повітря та ґрунт. Коренева система айстри мичкувата. Основна маса коріння розташована в верхньом шарі грунту (15-20 см.), тому верхній шар ґрунту повинен бути вологим. Полив рекомендують проводить в ранці, щоб до ночі ґрунт трішки просох, так як вологий стан грунту в ночі сприяє розвитку грибкових хвороб.

8. Підживлення та спушення.

Підвіщенний вміст азоту в гранті під айстрами не бажаний, так як це викликає посилений розвиток вегетативної маси у збиток цвітінь. Дуже корисні калійні та фосфорні добрива у поєднанні з перегноєм. Ґрунт під айстрами необхідно весь час успушеному стані, особливо у першій половині літа. Під час масової бутонізації айстри підживлюють нітрофоскою (60-70 кг/гк).

9. Зріз квітів.

Квіти зрізають вранці у розпуску і зв’язують в пучки. У зрізі айстра зберігається 8-10 днів. Сортують згідно ГОСТу 18908.6-73 зі зміною 1 по ботанічним групам і товарним сортам:

1сорт – суцвіття махрові, довгі пагони, з суцвіттями не менше 30см.

2сорт – суцвіття махрові чи не махрові, довжина пагона з суцвіття не менше 25см.

Лекція 14. Особливості вирощування цикламену

Цикламен

Сімейство первоцвітів. Батьківщина - Мала Азія, Греція. Цикламен Персидський - найбільш розповсюджений в культурі вид цикламена. Багарічна трав'яниста рослина з бульбоподібно-потовщеним коренем. Листя прикореневе, на довгих череш­ках, довгасто-овальні, зелені або темно-зелені зі всілякими сірими або серебри­стыми узорами, зубчасті по краю. Квітки великі, яскраво забарвлені, часто двобарвні, прості, махрові або з бахромчатими пелюстками, обох статей, на подовжених цветоносах. Для вирощування цикламена потрібні світлі, хо­рошо провітрювані приміщення. Оптимальна температура для нього в осінньо-зимовий період 10—12° С. Поливають помірно. Для прискорення цвітіння і здобуття оригиналь­ных ампельных форм цикламен обприскують 0,01-процентним розчином гібберелліну: у пері­од, коли перші 2—3 бутона досягнуть висоти 9-11 см, і через 7-10 днів.

Розмножується насінням, в окремих випадках діленням бульби, В кімнатних умовах цикламен культи­вують декілька років підряд, а в производствен­ных щорік вирощують з насіння. Насіння вы­севают в серпні — вересні. Оптимальна темпера­тура для проростання насіння 20—22° З, схід появ­ляются на 28—30-й день.

Пікірують сіянці в грудні, за наявності двох листочків. При пікіровці молоду бульбу повністю прикривають землею. Пересаджують в горщики в квітні — травні. Для пі­кіровки і посадок використовується рихла, поживна землесуміш, що складається з двох частин лист­яної, однієї частини пере­гноя, що розклався, 0,5 частин піску, рН суміші 5,5—6, Зацвітає цикламен через 13—14 місяців після посіву насіння - в листопаді — грудні.

Бульби пересаджують в червні — липні. Бульбу при посадці засипають землею, але при поливі земля змивається і віна поступово підноситься над зем­лей, що сприяє кращому утвореню і раз­витку бутонів. Рослини, що вирощуються з клуб­нів, зацвітають в серпні — вересні. З травня по липень бульба знаходиться в стані спокою, повністю скидає листя, відростання якого починається в кінці липня. У цей період його містять в сухому, прохолодному місці.

Використовується цикламен для озеленення інтер'єрів житлових і службових приміщень в осінньо-зимовий період, а також для зрізу.

Найбільше поширення мають наступні сорти цикламена.

'Блискуче-червоний' - Пелюстки із злегка зазубреними краями, темно-червоні.

'Блискуче-вогненний'. Пелюстки рівні, яскраво-червоні з темно-червоним оком.

'Вікторія'. Пелюстки бахромчасті

Лекція 15. Особливості вирощування гербери