Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекці кв-вої Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

1.Біологічні особливості дворічників.

Дворічники – це рослини що досягають повного розвитку на другий рік життя. В перший рік життя вони утворюють стебла та листки, звичайно у вигляді листової розетки, а на другий рік дають насіння. Дворічники рясно цвітуть ранньою весною і раннім літом на протязі 45-60днів.

Дворічники холодостійкі та невибагливі рослини. Зимують в ґрунті без вкриття. Такі дворічники як віола Гвоздика барбатус цвітуть і на третій рік після посіву, але цвітіння не являє декоративної цінності – кущі слабішають, квіти мількішають, значна частина рослин 3-ому року життя випадають. Разом з тим мальва і дзвіночок середній (компанула) зберігають декоративність і на третій рік.

Дворічники широко використовують для весняного оформлення рабаток, клумб, бордюрів, килимів і для отримання матеріалу на зріз (гвоздика Гренадин, гвоздика барбатус, дзвіночок середній).

2.Вирощювання дворічників для вигонки

Розмножують дворічники в основному насінням. Посів проводять в гряди або в холодні парники.

Оптимальні строки посіву встановлюють в залежності від біологічних особливостей культур – в квітні-липні місяці. Сіють з таким розрахунком, щоб рослини, висадженні восени на постійне місце мали добре розвинуту розетку листків і кореневу систему, а в деяких випадках навіть в бутонах.

Рослини для вигонки вирощують на високому агрофоні. Після появи на сіянцях справжнього листка дворічники пікірують в холодні парники в легку парникову землю, збагачену перегноєм. Поливають помірно, в ясні дні притіняють.

3.Пересадка рослин для вигонки

В серпні – початку вересні відбирають найкращі екземпляри, з добре розвинутою розеткою листків, бажано з бутоном і пересаджують з комом в горшки. Для посадки беруть легку землю з значною кількістю піска та перегній. Дворічники легко переносять пересадку. Укорінюються на 5-7 день. Після пересадки до початку вигонки рослини тримають в холодних парниках. З приходом заморозків дворічники вкривають або переносять в затінене переміщення з температурою +4 0С .

4.Вигонка дворічників

Більшість дворічників можна використовувати для вигонки. Найбільш сприятливими для цієї мети є рослини з коротким періодом спокою: маргаритка, віола, гвоздика барбатус, дзвіночок середній. Краще проводити вигонку в другій половині зими. В перших числах грудня дворічники можна встановлювати на вигонку. Враховуючи час від встановлення на вигонку до зацвітання та термін цвітіння дворічників в вигонці. Можна виростить цвітучі рослини до будь-якої дати. Вигонку проводять в теплицях при температурі +10 +12 0С і вологості повітря 70-80%.

5.Агробіологічні особливості ви гоночних дворічників

Маргаритки. Трав’яниста рослина. Родина Європа. Маргаритка – рано квітуча рослина. Найбільший декоративний ефект на другий рік життя. В цей час кущ дуже компактний, квітконоси висотою 15-20 см., суцвіття велике – 4-4,5 см. в діаметрі, білі, рожеві і червоні. Розмножуються маргаритки насінням, живцями та діленням куща. При використанні маргариток для зимового цвітіння насіння висівають в червні. За 3- 4 тижні до вигонки горшки вносять до теплиці. Для вигонки можна пересаджувати маргаритку прямо з гряд в горшки і одразу встановлювати на вигонку. Вкорінюються маргаритки на четвертий, п’ятий день і зацвітають через 18 – 21 день.

Віола. Родина фіалкових. Трав’яниста, низькоросла рослина з прикореневим розміщенням листків і мичкуватою кореневою системою. Висота куща 25 – 30 см. Квіти великі (до 5-6 см в діаметрі), різною форми і окрасу – однотонні, пістряві з глазком 2-х чи 3-х цвітні. Вигонки віоли робиться так як и вигонка маргариток, за винятком, що віола – світлолюбна рослина і до ранньої вигонки не пригодна. В середні і пізні строки вигонки, кінець січня – початок березня, віола дає цвіт через 28- 32 дня.

Гвоздика барбатус. Це трав’яниста рослина з ланцето видними листками, утворюючими компактну розетку, із центра якої на 2-й рік виростають міцні стебла, висотою 40 -50 см. Зверху стебла розміщенні багато чисельні невеликі квіти, зібрані в плотні щитовидні суцвіття. Окрас – темно –пурпурові, червоні, рожеві, білі квіти. Гвоздики барбатус зацвітає через 30 – 38 днів після встановлення на вигонку. Щоб отримати добре розвинуті суцвіття гвоздики, потрібно слабкі бокові пагони видаляти, залишаючи лише центральний.

Дзвіночок середній. Кущ сягає 16-90 см. висоти, має розгалуження і опушені стебла. Листя мілке, хвилясте, вкрите тонкими волосками. Прикорневі листки утворюють розетку. Суцвіття – великий колос, на якому знаходяться великі квіти - дзвіночки 2,5 с. в діаметрі. Квіти бувають прості, полу махрові і махрові, окрас – білий, рожевий, ліловий, синій, блакитний. Зацвітає через 35 – 40 днів після встановлення на вигонку.