Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекці кв-вої Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

5.4. Полив.

Вологість повітря в теплиці літом і зимою підтримується за допомогою дощових установок в межах 70-80%, а вологість грунту диференціюється літом –в межах 75-80%, взимку – 70% від граничної польової вологоємкості по всій глибині розвитку основної маси коріння. Рекомендується два режими поливу: часті поливи невеликими дозами і рідкісні звичайні поливи. При поливі змочування листя у рослин небажано, оскільки волога сприяє розвитку іржі.

Найбільш раціональний спосіб поливу - приземне дощування. По обидві сторони грядки встановлюються зрошувальні труби з форсунками. Можна змонтувати одну трубу посередині грядки.

5.5. Пасинкування.

Гвоздика в період бутонізації, окрім основного бутона, з пазух верхнього листя формує слабкі бічні пагони з бутонами, які поглинають значну частину поживних речовин. Ці пагони необхідно своєчасно видаляти до шостого міжвузля включно, ражуючи від основного бутона.

5.6.Зріз гвоздики Сім.

Після появи бутона, тривалість дня для подальшого його розвитку значення не має. Висока температура прискорює розвиток квітки. Інтервал між видимим бутоном і його повним розвитком варіює в межах між 5-6 тижнями літом і 14-15 тижнями – взимку.

Зріз квіток гвоздики проводять вранці або увечері, коли в теплиці не жарко. На квіткових стеблах, після виламування квітконоса носа залишають 5-6 пар листя для своєчасного розвитку наступного пагона. Рослини з бутонами, що не розкрилися, можна дозарівать в спеціальному приміщенні, обладнаному освітлювальною установкою, при температурі +22.240С і вологістю повітря 80%. Гвоздику зрізують у фазі відкритого бутона в напіврозпуску. Взимку зріз проводять 1-2 рази в тиждень, літом 2-3 рази в тиждень.

Зрізані бутони занурюють в поживний розчин, заздалегідь очистивши від листя нижню частину стебла на 8-10см. У КОПХ до ДС застосовують 2 склади поживного розчину:

1. лимонна кислота 100 міліграм/л + аскорбінова кислота 100 міліграм/л + цукор 50 міліграм/л;

2. гідразід малеїнової кислоти 0,08 міліграм/л + борна кислота 0,15 міліграм/л + алюмокалієвий галун 0,1 + цукор 50 міліграм/л.

Гвоздику сортують згідно Госту 18.08.3-73 по сортах, зв'язуючи в пучки по 20 шт. Кожен пучок упаковують в папір, на якому пишуть номер бригади, прізвище тепличниці і ставлять у воду не менше чим на 4 години.

При температурі +1.+40С, вологості 90% і при 15-20 кратному обміні повітря цвяху можна зберігати більше 10 днів.

6. Світлокультура.

6.1. Гвоздика - рослина довгого дня. Формування квітки відбувається при тривалості дня не менше 14 годин. Найшвидше бутони закладаються при 24 годинному світловому дні, але якість отримуваних квітів гірша, ніж при 18 годинному дні.

Щоб викликати фотоперіодичну реакцію зацвітання потрібна невелика інтенсивність світла – 70- 150 лк. Найбільш чутливі до такої дії пагони, що мають 5-7 пар листя (висота втечі 15-18 см). Для стимулювання закладки квіткових бруньок потрібний 18 годинний світловий день протягом 2-4 тижнів, але оскільки не всі пагони гвоздики знаходяться в однаковій стадії розвитку, рослини доосвітлюють 4-8 тижнів залежно від пори року. У березні – 4 тижні, в серпні – вересні – 5 тижнів, взимку – 6 тижнів. У КОПХ до ДС таке доосвітленняя здійснюється лампами розжарювання потужністю 500 Вт, які розміщуються над рослинами на висоті 70-100см, з розрахунку 1 лампа на 20м2 (25 Вт/м2).

6.2. Для нормального цвітіння разом з фотоперіодичним необхідне і додаткове освітлення високої інтенсивності (2000-4000 лк), що підтримує процеси фотосинтезу – фотосинтетичне опромінювання.

Більше всього рослини потребують червоного і синій-оранжевого випромінювання, яке поглинається хлорофіловими зернами. У КОПХ по ДС доосвічують гвоздику лампами ДРЛФ-400 на висоті 80-100 см над рослинами з розрахунком одна лампа на 4 м2. Режим додаткового освітлення з урахуванням природного протягом 18 годин була на рівні 4000 лк. Це дає можливість знімати основну масу квітів в міжсезонний період з жовтня по травень.

Лекція 9. Вирощування бегонії, пеларгонії та цинерарії гібридної в умовах закритого грунту.