Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекці кв-вої Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  1. Біологічні особливості.

Айстра однорічна китайська відноситься до родини складноцвіті. В дикому виді широко розповсюджена на кам’янистих схилах на пн. і сх. Китаю, Японії і Кореї

1.1. Культура айстр характеризується великою кількістю груп (до 40) і сортів (до 600). В кожній групі сорті відрізняються, головним чином, за забарвленням. Такі групи айстр як Голчасті, Унікум, Радіо, Страусине перо, Комета, Піоновидні, Американські кущові, Тріумф, Вікторія, Вальдерзеє, Принцеса характеризуються різною формою та висотою куща, розміром суцвіть (від 3-4 см у Вальдерзеє, до 14-15 см у Каліфорнійських) і іормою суцвіть (плоскі, піоновидні, шаровидні). На зріз використовують сорти з витончеми суцвіттями на довгих квітконосах: Страусине перо, Комета, Піоновидні, Вікторія. Цінні на зріз айстри Американські кущові, радіо, Принцеса, Голчасті з міцними квітконосами і суцвіттями, які добре переносять транспортування.

2. Ґрунт

2.1. Айстра – світлолюбна рослина. Для їх вирощування вибирають добре освітлені ділянки. Айстри краще ростуть на суглинках, які в своєму складі мають вапно.

2.2 Ґрунт готують завчасно: вносять в основному калійно-фосфорні добрива у вигляді різного складу до 500 кг/га, в залежності від характеру ґрунту.

3. Розмноження айстр

3.1.Айстри розмножаються насінням. В 1 гр. до 500 шт. Всхожість зберігають 2-3 роки. Плід айстри – сім’янка. Насіння різних груп мають різні розміри та форми. Так у високорослих груп форма вузько клиновидна, довжина 4-4,5 мм., а у низькорослих та дрібноквіткових-ширококлиновидних, довжина 3-4 мм. насіння дозріває після початку цвітіння.

3.2.При вирощуванні розсадним способом насіння айстри висівають у другій половині березня на початку квітня в пікірувальні ящики або парники, в добре просіяний ґрунт. Айстри - рослини короткого дня, і вирощування розсади при скороченому дні дає раннє та рясне цвітіння.

3.3. Сходи з’являються на 7-10 день, через 7-8 днів після появи сходів, при появі першої пари справжніх листків, сіянці пікірують в ґрунт парника по 400-500 шт. на м2.

3.4. Молоді рослини як можна раніше готують до пересадки відкритий ґрунт. Закалюють і днів за 10 перед висадкою зменшують полив. Така розсада переносить пересадку і заморозки до -3 -4 гр., які трапляються в перший час перед висадкою в відкритий ґрунт.

4.Посадка в відкритий ґрунт

Посадку проводять в пахмурні дні чи підвечір. Ширина міжрядь 40-45см. Безпосередньо перед висадкою розсаду добре поливають для того, щоб в тканинах був достатній запас вологи, щоб краще зберегти ком і як можна менше пошкодить кореневу систему.

5. Вирощування айстри безрозсадним способом

5.1. При вирощуванні айстри на зріст насіння можна висівають безпосередньо у відкритий ґрунт. Використовують різноманітні строки посіву: весняний, підзимовий і навіть зимовий.

5.2. Весняні посіви роблять в перші два три дні, після достигання грунту, десь в кінці квітня.

5.3. Підзимовий посів проводять в середині листопада, з таким розрахунком, щоб насіння не проросло до настання зимових заморозків.

5.4. Зимовий посів в грудні січні, по снігу. При осінніх та зимових просівах виходять дружні сходи, знижуються захворюваність. Одна, раптові затяжні відлиги можуть погубить посіви.

5.5. Посів в ґрунт проводять в завчасно підготовленій борозні на глибину до 2 см.

5.6.на великих площах засівають овочевими сівалками СКОН-2,8 . Відстань між рядками -70 см., між рослинами низькорослих сортів -10-15 см., високорослих-15-18см. Норма висівів 2,5-3кг/га, глибина загортання насіння 2-3см.

догляд за айстрами полягає в своєчасному поливі, прополці та спушенню ґрунту.