Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекці кв-вої Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

4.Способи і термін посадки

4.1 Існують різні способи вирощування гербери. Рослини висаджують на низькі стелажі (60 см), у горщики, контейнери або в ґрунт теплиці. При вирощуванні в стелажах або в ґрунті теплиці влаштовують грядки шириною 1-1,2 м, глибина перебування коріння 30-40 см.

4.2. Велике поширення отримав спосіб вирощування герберы в контейнерах, при якому кожну рослину вирощують індивідуально. Цей спосіб має деякі переваги:

  • грунт в контейнерах обігрівається теплом самого приміщення, немає необхідності в додатковому підігріванні цього грунту.

  • Спрощується догляд за рослинами й вибракування захворілих рослин. Оптимальні розміри контейнерів діаметр 25 висота 35 см (вмісткість 13л.).

Корінь гербери може проникати в підґрунтя, тому контейнери рекомендують ставити на будь-який ізолюючий матеріал. Це особливо важливо якщо ґрунт у теплиці має нейтральну чи лужну реакцію.

4.3 Рослини висаджують так, щоб розетка листів не доторкалась до землею, а розташовувалась на 1-1,5 см вище рівня ґрунту. При глибокій посадці гербери не призводить до різкого зниження цвітіння й до масової гибелі рослин. Протягом тижня, до повної приживлюваності, рослини обприскують і притіняють.

4.4 Густота посадки гербери залежить від періоду вирощування культури в господарстві. Так, при однорічному вирощуванні допустима густота посадки 13-15 рослин 1м2 (30*25, 25*25) двухрічному -10 шт/м2

4.5. Тривалість вирощування гербери на зріз звичайно не перевищує двох-трьох років, однак однорічна, культура також виправдує себе, тому що дозволяє одержати високі врожай за рахунок загущення посадок.

4.6. При посадці в березні-квітні початок цвітіння - влітку, у червні-липні - восени, у серпні - вересні - цвітіння наступає в зимово-весняні місяці. Найбільш зручний час посадки червень - перша половина серпня. При такому терміну посадки цвітіння почнеться у вересні й буде тривати до кінця листопада. Друге цвітіння –у березні квітні.

5. Світловий і температурний режим

5.1. Гербера - світлолюбна рослина. Оптимальна тривалість світлового дня для гербери — 14 годин. При вирощуванні без додаткового опромінення в осінньо-зимовий період, через недолік світла, рослини попадають в умови змушеного спокою. Для одержання зрізу в на протязі всього року, необхідно з жовтня по березень досвічувати лампами ДРЛФ-400 на висоті 80 см від рослин.

5.2 Оптимальною температурою при доброму освітленні необхіднно вважати +21...+23°С навесні, +16..+20°С восени й +14...+16°С взимку.

У зимовий час температура субстрату повинна бути на 2-3°С вища від температури повітря. Не можна допускати різких перепадів температури протягом доби.

5.3. При вирощуванні гербери без підсвічування в зимовий час температура повинна бути +10С...+12°Із днем, а вночі +8...+10°С.

6. Водний режим

6.1. Правильний полив має велике значення при вирощуванні гербери. З осені до ранньої весни поливати рослини необхідно теплою водою (+20... +22°С), причому необхідно стежити, щоб вона не попадала на листки або усередину розетки листів, особливо на кореневу шийку. Найкраще поливати по борозенках або крапельним способом під рослину в ранкові годинни, щоб вода, що потрапила випадково на листки, за день повністю випарувалася.

6.2 При недоліку вологи в період цвітіння якість квіткової продукції знижується, квітконоси викривляються.

6.3 У період змушеного спокою поливають в міру.