Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекці кв-вої Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

6.Основні розміри

Віола та маргаритка 1-го сорту має довжину стебла більше 12 см. та діаметр суцвіття 2- 3 см.. 2-го сорту довжина стебла 10 – 12 см. Діаметр суцвіття – 2-3 см. Зрізанні квіти віоли і маргаритки зв’язують у пучки по 20 шт. Кожен пучок запаковують в бум агу та здають на склад або відправляють в торгову мережу.

Гвоздика ремонтантна – це багаторічна квіткова культура, представник родини Гвоздикові

Підготовка ґрунту

1.1 Основну увага при складанні земельної суміші під гвоздику слід звертати на фізичні властивості грунту - пористість, що забезпечує хорошу аерацію, водопроникність і здатність поглинати в достатній кількості елементи живлення. Практично гвоздика може вирощуватися на різних субстратах, що відповідають її вимогам.

1.2 Ідеальний склад земляної суміші під гвоздику такий: дернова земля - 20-30%, перегній 10-20%, деревна тирса 10-20%,торф 30-40%. Об'ємна вага 0,6-0,7 г\см3

рн - 6,3-6,8.

При створенні землесумішей можна використовувати як компоненти листяну землю, що перепріла, тирсу, хвою, верховий торф.

Склад землесумішей залежить від наявності компонентів в господарстві. Норма внесення мінеральних добри розраховується на підставі даних агрохімічного аналізу і вноситься після пропарювання грунту.

1.3 Перед посадкою гвоздики грунт необхідно стерилізувати. Знезаражують грунт формаліном або іншими отрутохімікатами, згідно рекомендації служби захисту рослин. Грунт пропарюють в протягом 6 годин під жаростійкою плівкою на глибину до 40 см пором при температурі 80 - 100С

Посадка гвоздики

3.1 Під посадку готують гряди шириною 1,1 м. Глибина гряд 10-15 см ширина доріжок 40-50. На готових грядах через 3-3,5 м встановлюють металічні рамки для підв'язки гвоздики. На кінцях гряд рамки міцно укріплюють. На рамках роблять поперечну щаблину для натягування сітки: перша на висоті 10 см від рівня грунту, друга на відстані 20 см один від одного. По краях гряд натягують проволку, на якій кріпиться сітка.

3.2 Перед посадкою гвоздики необхідно ретельно відібрати хворі рослини. Живці садять стрічковим способом (10-15-20), не заглиблюючи кореневу шийку. Кращий спосіб посадки - установка живців в ячейки заздалегідь натягнутої сітки (5х5 см) і подальшим поливом. Грунт перед посадкою обов'язково поливають, щоб вона злегка ущільнилася і висаджені живці не затягувало після поливу. Густота посадки – 36-80 рослин на 1м2 корисній площі, залежно від термінів посадки.

3.3 Перші 10-15 днів після посадки до вкорінення, рослини постійно зрошують туманоутворючою установкою. В цей час температура повітря в теплиці при вологості до 80% повинна бути вдень +18+20С, вночі - +16С

Щеплення

4.1 Початок цвітіння гвоздики залежить від часу при щеплення. Італійський спеціаліст Аікарді склав схему розвитку гвоздики яка дає можливість програмувати час майбутнього цвітіння гвоздики після щеплення. Кожному місяцю Аікарді дав свою константу росту, відповідаючу суммі світла. За одиницю він взяв грудень – самий бідний на світло, січень-2, лютий-3 і т.д. до червня-7. Далі значення константі зменшується – червень-6, серпень-5 і т.д. до грудня-1.

Для рослин, що вирощуються з однім щепленням, цвітіння наступає при сумі констант рівній 22, а з двома 20 (рахуючи від останнього щеплення). Поправочний коефіціент, введений Аікарді, дає можливість визначити термін цвітіння залежно від пори року. Для теплої пори він рівний 0,9, а для зимової (щеплення з середини липня по листопад). Розрахунок дійсний при зимових температурах вдень 10...120C, вночі 8...100C.

4.2. У гвоздики симподіальне гілкування - після зрізу або щеплення пагона 1-го порядку відбувається цвітіння на пагонах 2-го, 3-го, 4-го і т.д. порядків. Після його зрізання знижується гальмуюча дія апікальной мерістеми і викликається зростання пагонів 2-го порядку.

4.3. Правильне щеплення - одна з основних умов для отримання цвітіння в заданий термін. При довгому фотоперіоді на стеблі гвоздики утворюється від 10 до 18 пар листя. Як правило, щеплюють в цьому випадку дуже рано і коротко (у червні - жовтні на 3 вузли). Таке щеплення призводить до втрати багатьох потенціайних пагонів, тому для літнього цвітіння щеплення в листопаді - травні роблять над 5-6 вузлом.

Гвоздику, посадки з грудня по лютий, можна вирощувати без щеплення, оскільки в цей період рослини будуть у фазі зростання, без зачатків бутонів.

4.4. Щеплюють молоді еластичні пагони. Не можна допускати переростання живців, оскільки стебло у них грубіє і інтенсивність утворення бокових пагонів зменшується.