Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravopys_posibnyk.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

21.5. Відокремлення узгоджених поширених означень

1. Узгоджене поширене означення (дієприкметниковий або прикметниковий зворот) завжди відокремлюється комами, якщо стоїть після означуваного іменника: І спогади, сльозами не омиті, приходили прощатися з життям.

2. Дієприкметниковий зворот, який стоїть перед означуваним іменником, комами відокремлюється тільки тоді, коли додатково означає причину: Налякані вчорашнім бомбардуванням, солдати нині зосереджені, спокійні.

Якщо додаткового значення причини дієприкметниковий зворот не має, то в позиції перед іменником комами він не відокремлюється: Залиті квітневою повінню луки зустріли оранжевий вечір.

3. Незалежно від позиції комами відокремлюється дієприкметниковий зворот, який означує особовий займенник: Заглиблений в минуле, ти здатен вибудувати для себе краще майбутнє. Іноді займенник може бути пропущений: Отак завжди чогось чекаю, закоханий в красу життя.

4. Комами відокремлюється дієприкметниковий зворот, який стоїть на віддалі від означуваного іменника: Розбуджена свіжим весняним повітрям, відчуває людина стремління пригорнути весь голубий світ.

5. Однорідні дієприкметникові звороти між собою комою не розділяються, якщо між ними є одиничний єднальний сполучник і (й), та (у значенні і): У садку стояв будинок, покритий шифером і оздоблений орнаментом.

21.6. Відокремлення неузгоджених означень

1. Неузгоджені означення, виражені іменниками в непрямих відмінках із прийменниками, як правило, комами не відокремлюються: Настала осінь [яка?] з вітрами холодними, з дощами дрібними.

УВАГА! Такі означення можуть відокремлюватися комами або тире (переважно в кінці речення), якщо автор хоче підкреслити відповідні ознаки: Прибували з моря рибалки, стали виходити на берег, у своїх зюйдвестках, у важких рибальських чоботах. Мені зразу сподобалася його жінкау великій барвистій хустці, з рясним намистом, у червоним чоботях, з туго перетягнутим станом.

2. Неузгоджене означення, виражене інфінітивом, як правило, не відокремлюється: Стала наближатися година [яка?] рушати в дорогу.

УВАГА! Означення-інфінітив, перед яким можна вставити слова а саме, відокремлюється тире: Приїхав на море з єдиним бажанням [яким?] відпочити після важкої роботи.

21.7. Відокремлення прикладок

Прикладка – це різновид означення, що виражається іменником або іменниковим словосполученням і дає підмету чи додатку іншу назву.

1. Поширена прикладка, яка стоїть після іменника, завжди відокремлюється комами: Іван Франко, велетень праці, залишив по собі десятки томів своїх творів.

2. Поширена прикладка, яка стоїть перед іменником, комами відокремлюється тільки тоді, коли додатково означає причину: Тонкий знавець фольклору, Максим Рильський вважав першочерговим завданням зберегти для нащадків скарби усної словесності.

УВАГА! Якщо поширена прикладка стоїть перед іменником і не має додаткового значення причини, то комами її не відокремлюють: Відомий український політик Борис Тарасюк реально оцінює геополітичні перспективи України.

3. Незалежно від позиції відокремлюється комами прикладка, яка стосується особового займенника: Він, старий генерал, вимагав від нас абсолютного порядку. України польової син, я більше звик до дуба, до грабини.

4. Відокремлюється комами непоширена і поширена прикладка, яка стоїть після власної назви: На порозі стояв Артем, коваль. Остап, наш давній знайомий, привітав мене з чесною перемогою.

5. Прикладка, яка вводиться в речення сполучником як, незалежно від позиції комами відокремлюється тільки тоді, коли додатково означає причину: Сергій, як тренер команди, взяв на себе всю відповідальність за поразку.

УВАГА! Якщо прикладка зі сполучником як не має додаткового значення причини, то комами її не відокремлюють: Шевченко як поет відомий усьому світові. Як художника Шевченка знають в основному в Україні.

6. Завжди відокремлюються комами прикладки, які приєднуються до означуваного іменника словами тобто, або (у значенні тобто), чи (у значенні тобто), наприклад, зокрема, особливо, на ім’я, на прізвище, так званий, родом: Асиміляція, або уподібнення, виникає на стику кількох приголосних звуків. І мала вона одного сина, на імення Івашко.

7. Якщо прикладка має виразне уточнювальне значення (перед нею можна вставити слова а саме), то вона відокремлюється тире, а не комами (найчастіше в кінці речення): Одна з німфМента – навічно оселилася в ботаніці й медицині, кулінарії і парфумерії. Винуватці тої катастрофи – два хлопчики літ семи-восьми та п’ятиліток-дівчинка – наче не чули сердитого материного поклику. Для вимірювання цих колосальних відстаней астрономи ввели спеціальну одиницю довжини – світловий рік.

УВАГА! Якщо уточнювальна прикладка стосується одного з однорідних членів речення, то тире ставиться тільки перед прикладкою: Добрим словом годиться сьогодні згадати батька Лесі – Петра Антоновича Косача і матір її – Олену Пчілку.

8. Тире, а не комою, відокремлюється поширена прикладка, яка має у своєму складі коми: Буквене письмо відкрили фінікійціневеликий, але надзвичайно активний народ торговців і мореплавців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]