Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravopys_posibnyk.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

§ 20. Розділові знаки між однорідними членами речення

20.1. Кома між однорідними членами речення, з’єднаними без сполучників

1. Між однорідними членами речення, з’єднаними без сполучників, ставиться кома: А яблука падають, котяться, губляться.

2. Кілька означень при означуваному іменнику можуть бути однорідними й неоднорідними.

2.1. Означення неоднорідні і не розділяються комою, якщо вони характеризують предмет у різних планах, наприклад, за розміром і кольором (Червоним великим колом заходило сонце), за кольором і відношенням до інших об’єктів зеленому березовому гаю полилася урочиста пісня) та ін. Між такими означеннями не можна вставити сполучник сурядності і.

2.2. Означення однорідні і розділяються комою в таких випадках:

а) якщо вони характеризують предмет в одному плані, наприклад, тільки за кольором: Голубі, сині, фіолетові, рожеві пасма снувалися над горами. У цьому випадку наявна інтонація переліку, а між означеннями можна вставити сполучник і;

б) якщо вони дають предметові загальну позитивну оцінку: Над містом стояла тиха, погожа літня ніч;

в) якщо першим стоїть непоширене означення (виражене одиничним словом), а другим – поширене (виражене дієприкметниковим зворотом): Ніч розкидала над нами своє темне, зорями всипане покривало.

УВАГА! Означення неоднорідні і не розділяються комою, якщо першим стоїть поширене, а другим – непоширене, пор.: Ніч розкидала над нами своє зорями всипане темне покривало.

3. Не є однорідними і не розділяються комою два дієслова в тій самій граматичній формі, одне з яких містить вказівку на рух, а друге – на його мету: Піду подивлюся ту вашу виставу.

20.2. Кома між однорідними членами речення, з’єднаними єднальними сполучниками і (й), та (у значенні і)

1. Якщо два однорідні члени речення з’єднані одиничним єднальним сполучником, то кома між ними не ставиться: Душу опанував тихий і глибокий настрій. Нехай думка, як той ворон, літає та кряче.

2. Кома ставиться між усіма однорідними членами, якщо перед кожним із них повторюється однаковий єднальний сполучник: Земля дочекалась і рясту, і сонця, і цвіту.

УВАГА! Навіть якщо перший із трьох і більше таких однорідних членів не має при собі єднального сполучника, то кома після нього ставиться: Любіть травинку, і тваринку, і сонце завтрашнього дня.

3. Коли два слова, перед кожним із яких стоїть сполучник і (й), становлять єдиний усталений вислів (фразеологізм), то кома між ними не ставиться: і так і сяк; і туди і сюди; і вдень і вночі; і сміх і гріх та ін.

4. Якщо однорідні члени речення зв’язані єднальними сполучниками в пари, то комами відокремлюються пари: У житті поруч добро і зло, правда і кривда.

5. Кома не ставиться між різними однорідними членами речення, з’єднаними неповторюваним сполучником і (й): Довженко як митець і особистість був більший і багатший за всі художні світи, ним створені (у першому випадку сполучник і поєднує однорідні прикладки, у другому – однорідні присудки).

20.3. Кома між однорідними членами речення,

з’єднаними протиставними сполучниками

а, але, та (у значенні але), проте, зате, однак, одначе

Перед протиставним сполучником, який з’єднує однорідні члени речення, кома обов’язкова: Тече вода в синє море, та не витікає. Дім силою будують, а розумом скріплюють.

20.4. Кома між однорідними членами речення,

з’єднаними розділовими сполучниками

або, чи, ні...ні, то...то, не то...не то, чи то...чи то

1. Перед одиничним розділовим сполучником або, чи, який поєднує однорідні члени речення, кома не ставиться: Вузенька стежка щезала часом серед кам’яної пустелі або ховалася під виступом скелі. Іноді глибоку тишу порушує стукіт дятла чи шерех збитої білкою кедрової шишки.

2. Кома ставиться між однорідними членами, якщо розділовий сполучник або, чи перед ними повторюється: Мені б або на годинку заснути, або десь трохи пройтися.

УВАГА! Якщо перший із трьох таких однорідних членів не має при собі сполучника або, чи, то кома після нього також ставиться: Малим ховався він у бур’янах на городі, чи в очереті біля річки, чи в хащах лісових.

3. Між однорідними членами речення, поєднаними сполучниками ні...ні, то...то, не то...не то, чи то...чи то, кома обов’язкова: Ні жаль, ні пекучий біль не відволікали мене. А дівчина вечорами то співає, то плаче.

УВАГА! Коли два слова, перед кожним із яких стоїть сполучник ні, становлять єдиний усталений вислів (фразеологізм), то кома між ними не ставиться: ні туди ні сюди; ні так ні сяк; ні те ні се; ні риба ні м’ясо; ні вдень ні вночі; ні краю ні кінця; ні сіло ні впало; ні живий ні мертвий; ні пуху ні пера; ні в тин ні в ворота; ні слуху ні духу та ін.

20.5. Кома між однорідними членами речення,

з’єднаними приєднувальними сполучниками

а також, ще й, та й, а то й, та ще

Перед сполучниками а також, ще й, та й, а то й, та ще, які приєднують до попередніх членів речення ще один елемент, кома обов’язкова: Посаджу я в саду вишню, ще й черешеньку. Тоня защебетала до батька, ще й за руку взяла.

20.6. Кома між однорідними членами речення,

з’єднаними парними сполучниками не тільки...а й, не тільки...але й,

не тільки...а ще й, як...так і, не так...як, хоч...але, хоч...зате,

не стільки...скільки і под.

Кома ставиться перед другим елементом парних сполучників, що вживані при однорідних членах речення: Минулі покоління лишили нам не так розв’язання проблем, як самі проблеми. Індик хоч не співає, зате багато думає.

20.7. Крапка з комою між однорідними членами речення

Між однорідними членами речення, якщо вони поширені й містять свої розділові знаки або якщо вони віддалені за змістом, замість коми можна ставити крапку з комою: Хмарки переходили легко і так низько, як в хаті; віддавали перловою рожевістю і синню, забарвлюючи повітря відсвітами.

20.8. Тире між однорідними членами речення

Між двома однорідними членами речення треба ставити тире в таких випадках:

а) якщо однорідні члени речення, поєднані без сполучників, протиставляються один одному (між ними можна вставити протиставний сполучник а): З городу не біжить – вихором вилітає Мар’яна. Не жалібнаясна краса твоя. Не лише сонце – все небо дихало спекою;

б) між двома однорідними присудками, поєднаними без сполучників або за допомогою сурядного сполучника і (й), якщо друге дієслово вказує на причину дії, пояснює, уточнює попередню дію, виражає узагальнення, наслідок: Кудкудаче курка – і гніздо видає; Всі оглухлипохилились в кайданах;

в) між двома однорідними присудками, поєднаними без сполучників або за допомогою сурядного сполучника і (й), якщо є раптова зміна подій: Прогуркотів поїзд – зник у степу. Захвилювалася вода, покотилася валами до берега, наблизилася – і вдарила з глухим стогоном в пісок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]