Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravopys_posibnyk.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

10.2. Розподіл іменників за типами відмінювання

1. За особливостями словозміни іменники поділяються на 4 типи відмінювання (відміни):

а) до І відміни належать іменники чол. р. та жін. р. із закінченнями -а, -я (воєвода, межа, земля);

б) до ІІ відміни належать іменники чол. р. з закінченням та нульовим закінченням (батько, герой, показник), а також іменники серед. р. із закінченнями -о, -е, -я (вікно, плече, життя).

УВАГА! До ІІ відміни належать лише ті іменники серед. р. із закінченням ‑я, при відмінюванні яких не з’являються суфікси -ят-, -ен- (подвір’я – подвір’ю, на подвір’ї, зілля – зіллю, в зіллі);

в) до ІІІ відміни належать іменники жін. р. з нульовим закінченням (подорож, сіль, розкіш, вірність), а також іменник мати;

г) до ІV відміни належать іменники серед. р. з закінченням -а, -я, при відмінюванні яких з’являються суфікси -ат-, -ят-, -ен- (ведмежа – ведмежати, ведмежата, теля – теляти, телята, ім’я – імені, імена).

2. До жодної відміни не належать:

а) множинні іменники, тобто ті, що вживані тільки в мн. (сани, ворота, двері);

б) іншомовні невідмінювані іменники (кіно, пюре, таксі, меню, кенгуру);

в) прикметники, що перейшли в іменники (операційна, учительська, вихідний, черговий, Левицький).

10.3. Розподіл іменників і та іі відмін за групами

1. Іменники І та II відмін залежно від характеру кінцевого приголосного ос­нови поділяються на три гру­пи:

а) тверду, до якої належать іменники, основа яких закінчується на твердий не шиплячий приголосний (вода, батько, сусід, село).

Увага! Іменники серед. р. з закінченням й основою на твердий не шиплячий приголосний (серце, поле, море) належать до м’якої групи;

б) мішану, до якої належать іменники, основа яких закінчується на твердий шиплячий (межа, меч, плече);

в) м’яку, до якої належать іменники, основа яких закінчується на будь-який м’який приголосний (земля, сім’я [с'імйá], кінь, життя, здоров’я [здорóўйа]), на пом’якшений шиплячий (обличчя, роздоріжжя), а також іменники серед. р. з закінченням й основою на твердий не шиплячий приголосний (серце, поле, море).

УВАГА! Іменники ІІІ та IV відмін, а також іменники, що не належать до жодної відміни, на групи не поділяються.

2. При визначенні груп іменників, що закінчуються на (муляр, футляр, касир, пустир, абажур та ін.), діють інші закономірності.

2.1. Іменники з суфіксом -яр можуть належати:

а) до мішаної групи, якщо суфікс -яр наголошений, а сам іменник називає людину за постійним видом її діяльності: газетяр, пісняр, школяр, скляр, бетоняр тощо;

б) до твердої групи – решта іменників із суфіксом -яр: стóляр, мýляр (назви людей за видом їхньої постійної діяльності, що мають наголос на корені, а не на суфіксі), мадяр, ювіляр (назви людей не за видом їхньої постійної діяльності), капіляр, формуляр (не назви людей) тощо.

2.2. Іменники з суфіксами -ар, -ир можуть належати:

а) до твердої групи, якщо суфікси -ар, -ир наголошені в Н. в. і зберігають на собі наголос у Р. в.: касúр – касúра, бригадúр – бригадúра, пивовáр – пивовáра, еліксúр – еліксúру тощо;

б) до м’якої групи, якщо суфікси -ар, -ир наголошені в Н. в., а в Р. в. наголос відходить на закінчення: пустúр – пустиря, пухúр – пухиря, вівчáр – вівчаря, інвентáр – інвентарю тощо; або якщо суфікси -ар, -ир у Н. в. не наголошені: пéкар, аптéкар, пúсар тощо.

УВАГА! Приналежність іменників із суфіксами -ар, -ир до конкретної групи можна визначати за закінченням Р. в. одн. Іменники твердої групи мають закінчення (рідше ): касир – касира, пововар – пивовара, еліксир – еліксиру та ін. Іменники м’якої групи мають закінчення (рідше ): пустир – пустиря, вівчар – вівчаря, пекар – пекаря, писар – писаря, інвентар – інвентарю та ін.

УВАГА! Іменники панцир, пластир, долар, варвар, комар, хабар належать до твердої групи (хоча за характером наголошування вони мали б належати до м’якої групи).

2.3. Іменники, що закінчуються на -ур, -юр, -ор, -ер, -єр, -ір, належать до твердої групи: абажур, гіпюр, директор, майстер, кар’єр, кефір тощо.

УВАГА! Іменники Ігор, якір, лобур, єгер, кучер (про волосся) належать до м’якої групи (хоча за кінцевими сегментами -ор, -ір, -ур, -ер вони мали б належать до твердої групи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]