Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravopys_posibnyk.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

21.3. Відокремлення поширених обставин

1. Комами завжди відокремлюється поширена обставина, виражена дієприслівниковим зворотом: Лелека, рятуючи себе, полетів геть від пожежі, забувши про родину.

2. Частки як, мов, ніби, наче та под., а також тільки, лише, що стоять на початку дієприслівникового звороту, відокремлюються разом із ним: Остап, ніби повагавшись якусь мить, пішов собі додому. Такого успіху він міг досягти, тільки тяжко працюючи майже всю добу.

3. Дієприслівниковий зворот, що стоїть після одиничного сурядного чи підрядного сполучника, відділяється від нього комою: Усі спочатку погодилися на поїздку, але, згадавши про екзамени, частина відмовилася.

УВАГА! Це ж правило стосується одиничного єднального сполучника і (й), та (у значенні і): Мати схопилася з місця і, звівши руки, заквилила з радості, мов та чайка. Кома перед сполучником і (й), та (у значенні і) ставиться лише тоді, коли він поєднує частини складносурядного речення чи інші конструкції, що потребують відокремлення: Безпощадній зброї сміху я боюся піддаватись, і, забувши давню гордість, плачу я.

4. Однорідні дієприслівникові звороти один від одного комою не відділяються, якщо між ними є одиничний єднальний сполучник і (й), та (у значенні і): Степ, струснувши з себе росу і розігнавши тіні, горить жовто-зеленим кольором.

УВАГА! Кома перед сполучником можлива лише тоді, коли перед сполучником стоїть підрядне речення чи інша конструкція, що потребує відокремлення: Лежачи на березі моря, що безтурботно гонило хвилі, і заглибившись у свої думки, забула я і про турботи, і про біль (кома перед і закриває підрядне речення).

5. Однорідні дієприслівникові звороти, які поєднані повторюваними сполучниками, відокремлюються комами, а сполучники входять до складу зворотів: На квітках, то злітаючи вгору, то знову сідаючи на пахучі чашечки, клопоталися бджоли.

6. Комами не відокремлюється дієприслівниковий зворот, на початку якого стоїть підсилювальна частка і (й): Можна бути ерудованим і не закінчуючи університетів.

7. Не відокремлюються комами дієприслівникові звороти фразеологічного типу: Бігти не чуючи ніг. Говорити не переводячи духу. Сидіти склавши руки. Працювати не покладаючи рук. Сидіти згорнувши руки.

8. У складі підрядного означального речення комами не відокремлюються дієприслівникові звороти зі сполучним словом який: Нарешті я знову потрапив до цього древнього міста, гуляючи по якому завше уявляю себе середньовічним лицарем.

21.4. Відокремлення узгоджених непоширених означень

1. Відокремлюється комами узгоджене непоширене означення (одиничний прикметник чи дієприкметник), яке стоїть перед означуваним іменником і додатково вказує на причину: Знесилена, дівчина опустилася на землю.

УВАГА! Якщо непоширене означення стоїть перед іменником і не виражає значення причини, то воно не відокремлюється: Глибокий туман стояв цієї пори над селом.

2. Відокремлюється одиничне непоширене означення, яке стоїть безпосередньо після іменника та має додаткове значення причини: Ліда, вражена, помалу відступає від нього.

УВАГА! Не відокремлюється одиничне непоширене означення, яке стоїть безпосередньо після означуваного іменника і не має значення причини: На київських вулицях шумних каштани давно одцвіли.

3. Незалежно від позиції комами відокремлюється непоширене означення, яке означує особовий займенник: Малий, сиджу я біля вікна і всього боюся. Іноді займенник може бути пропущений: Здивований, постояв ще трохи, а тоді пішов.

4. Комами відокремлюється непоширене означення, яке стоїть на віддалі від означуваного іменника: Попід стрімкими кручами, запінена, мчала на південь річка. Щороку вітер б’є в лискучі вікна, м’який та запашний.

5. Непоширені означення, що потребують відокремлення в кінці речення, можуть відмежовуватися не комою, а тире: Це квіти зробили луг таким запашним і барвистим, бо їх було багато-багато – синіх, червоних, оранжевих (прикметники означують особовий займенник, а отже, їх обов’язково відокремлювати; тире на місці коми вжито як факультативний розділовий знак).

6. Кілька непоширених означень безпосередньо після означуваного іменника обов’язково відокремлюються комами тільки тоді, коли перед іменником є ще одне означення: Червоні скелі, дикі й непевні, нависли над нами. Якщо перед іменником ще одне означення відсутнє, то означення, що стоять після іменника, комами відокремлювати не обов’язково: Леліє даль волога і блакитна.

7. Завжди відокремлюється комами уточнювальне означення, яке уточнює, увиразнює чи конкретизує попереднє означення (перед уточнювальним означенням можна вставити слова а саме).

Уточнювальне означення, як правило, приєднується словами аж, навіть, зовсім, ще, хоч і под.: Жінка лежала бліда, аж прозора. Густий, аж білий, туман огорнув мене, і хату, і чорні, ще голі, дерева.

УВАГА! Уточнювальні означення можуть виділятися тире, якщо вони за змістом віддалені від уточнюваного слова або автор хоче увиразнити, конкретизувати їх: Цілий світ – великий, незнаний – розкрився тоді перед Ольгою. Ліси здавалися різнобарвними килимками з синімиширокими і вузькими – стьожками-річками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]