Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostoyatelnaya_rabota_TPU.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 1.6. Трудові колективи та їх правовий статус. Самостійна робота № 6

Питання:

1. Органи трудового колективу, порядок їх створення та повноваження.

2. Механізм здійснення повноважень і самоврядування трудового колективу.

3. Розмежування прав трудових колективів і профспілок на підприємстві.

Завдання для самостійного вивчення

1. Ознайомитися з методичними рекомендаціями та законспектувати їх.

2. Визначити види органів трудового колективу, порядок їх формування та повноваження.

3. Продемонструвати відмінності в повноваженнях трудового колективу і професійної спілки.

Література:

1. Нормативна:

1.1 Господарський кодекс України;

1.2 Закон СРСР «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями»;

2. Основна:

2.1 Бойко М.Д. Трудове право України. – К. – 2007. – с. 48-51;

2.2 Прокопенко В.І. Трудове право України. – Х. – 2002. – с. 128-131;

2.3 Трудове право України /за ред. Н.Б. Болотіної, Г.І. Чанишевої. – К. – 2001. – с. 456-465.

3. Додаткова:

3.1 Кондратьєв Р.І. Рада трудового колективу: які її повноваження //Радянське право. – 1990. - № 4;

3.2 Коршунова Т.Д. Участие работников в управлении организацией: проблемы и перспективы //Российское право. – 1998. - № 2;

3.3 Толкунова В.Н. Право рабочих и служащих на участие в управлении предприятиями, учреждениями, организациями и самоуправление трудового коллектива. – М. - 1989.

Методичні рекомендації

1. Свої повноваження трудові колективи всіх видів підприємств в Україні, де використовується наймана праця, реалізуються, якщо інше не передбачено статутом, загальними зборами (конференцією) працюючих. Але такі безпосередні відносини можливі тоді, коли підприємство невелика за своїми розмірами і для розв’язання конкретних питань у кожному випадку є можливість зібрати всіх працюючих. При проведенні конференцій має бути належним чином затверджена норма представництва на конференцію від трудових колективів структурних підрозділів. А обрання делегатів на конференцію має бути належним чином проведене і оформлене.

Допускається проведення загальних зборів (конференції) трудових колективів і у самих структурних підрозділах (цехах, відділах, дільницях, бригадах).

Збори (конференція) трудового колективу проводяться по мірі необхідності, але не менше ніж 2 рази на рік. Збори трудового колективу вважаються правомочними, якщо в них беруть участь більше ніж ½ членів трудового колективу, а конференція – 2/3 делегатів. Рішення на загальних зборах (конференції) трудового колективу приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів.

В умовах великого підприємства вирішення питань виробництва безпосередньо всіма працюючими є досить складним і тому виникає необхідність реалізувати повноваження трудового колективу через представницькі органи. Такими органами є:

- комітет підприємства;

- рада підприємства;

- рада трудового колективу;

- страйковий комітет;

- профспілковий комітет.

Ці органи, як правило, обираються на загальних зборах трудового колективу шляхом таємного голосування строком на 2-3 роки та не менше як 2/3 голосів, присутніх на зборах працюючих.

Орган, що має представляти інтереси трудового колективу, його компетенція і повноваження визначаються у статуті підприємства.

2. Управління підприємством здійснюється відповідно до статуту на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і принципів самоврядування трудового колективу.

Підприємство самостійно визначає структуру управління, встановлює штати.

Власник здійснює свої права по управлінню підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи. Власник або уповноважені ним органи можуть делегувати ці права Раді підприємства (правлінню) чи іншому органові, який передбачений статутом підприємства і представляє інтереси власника та трудового колективу. Правління підприємства, якщо інше не передбачено статутом, обирається власником майна на загальних зборах таємним голосуванням на альтернативній основі. Повноваження правління визначаються статутом. Правління обирає зі свого складу голову і його заступників або їх роль виконують почергово всі члени правління.

Механізм самоврядування трудового колективу визначається в статуті підприємства.

3. Розмежування прав трудових колективів і профспілок на виробництві є досить актуальним питанням. Ця проблема не нова для трудового права України. Наприкінці 80-х – початку 90-х років вона була надзвичайно гострою у зв’язку з введенням Законом СРСР «Про державне підприємство» такого органу трудового колективу як рада трудового колективу.

Чітке розмежування повноважень трудового колективу і профспілкової організації дасть можливість уникати багатьох непорозумінь та конфліктних ситуацій в процесі колективної праці та щодо захисту трудових прав працюючих, а також при здійсненні самоврядування трудового колективу та вирішенні питань, пов’язаних з цим.

Питання для самоперевірки

1. Назвіть які органи трудового колективу вам відомі?

2. Визначте порядок створення органів трудового колективу.

3. Якими повноваженнями наділені органи трудового колективу?

4. Вкажіть принципи здійснення самоврядування діяльності трудового колективу.

5. В чому полягає різниця між повноваженнями трудового колективу і повноваженнями профспілок на виробництві?

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]