Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мальська по готелям все шо для отто.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.76 Mб
Скачать

8.3.4. Функціональна і планувальна організація житлового поверха у готелях

Планування житлового поверха у готелях визначається типом горизонтальних комунікацій (коридорів), які забезпе­чують функціональний зв'язок між приміщеннями поверха. Тип поверха визначає планувальну організацію житлових номерів та господарських приміщень, його економічність, можливість рекреаційного використання, планувальну орга­нізацію вертикальних комунікацій. Розрізняють такі типи планування житлового поверха: коридорне, галерейне, сек­ційне, комбіноване.

Коридорний тип житлового поверха типовий у плануванні готелів, найбільш простий і раціональний. У цьому плану­ванні розрізняють три варіанти конфігурації поверха: один загальний протяжний коридор, два паралельних коридора, перемитральний (зімкнутий по периметру) загальний кори­дор. Один загальний коридор характеризується двостороннім розташуванням номерів. Ширина такого поверха визначаєть­ся сезонним характером функціонування закладу розміщен­ня: для установ цілорічного функціонування ширина повинна бути не менше 1,8 м, сезонних — 1,6 м. Розташування суміс­но сходового і ліфтового хола визначається довжиною кори­дора; якщо довжина коридора незначна виділяється один хол, розташований посередині його периметра. У готелях із знач­ною протяжністю корпусів необхідно проектувати декілька вертикальних комунікацій.

У плануванні житлового поверха з двома паралельними коридорами, номери мають одностороннє розташування, між коридорами розташовані сходові і ліфтові холи, приміщення обслуговуючого персоналу. Найчастіше така структура пла­нування використовується при блокуванні двох житлових ко­рпусів готелю.

Планувальна структура житлового поверха із зімкнутим по периметру коридором використовується у готелях з одно­стороннім розташуванням номерів і централізованим розта­шуванням вертикальних комунікацій і приміщень для обслу­говуючого персоналу. Зімкнуте по периметру планування використовується у плануванні багатоповерхових готелів ба­штового типу з квадратною, круговою або еліпсоподібною конфігурацією житлового поверха.

Галерейне планування житлового поверха використову­ється у готелях з одностороннім розміщенням номерів, коли необхідна певна їхня орієнтація. У цій планувальній структу­рі збільшується протяжність житлового поверха, зменшується глибина житлового корпуса, скорочується площа номера до площі забудови житлового поверха. Найчастіше ця модель планування використовується для закладів сезонного функціо­нування, у готелях атріумного типу. У готелях атріумного типу галерея головним чином розташовується з внутрішньої сторони з виходом на атріум у вигляді балкона або по зовніш­ньому периметру споруди з орієнтуванням номерів на атріум.

Секційна планувальна структура характеризується розташу­ванням житлових приміщень навколо вертикальних комуніка­цій — сходових і ліфтових холів, головним чином у житлових корпусах сезонних засобів розміщення. Насамперед, у такій планувальній моделі проектуються туристські бази, мотелі.

Комбінована планувальна структура житлового поверха поєднує одночасно планування декількох попередніх форм його організації. Наприклад, може використовуватись кори­дорна і галерейна структура в ускладнених конфігураціях житлового поверха.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]