Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мальська по готелям все шо для отто.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.76 Mб
Скачать

8.3.1. Структура та функціональна характеристика прилеглої до споруди готелю території

Важливе поліфункціональне значення для готельних під­приємств має прилегла територія. Вона повинна бути достат­ньою у розмірах для виконання виробничих завдань засобу розміщення, забезпечення необхідних рекреаційних, екологі­чних, естетичних умов для гостей готелю.

У структурі важливих функціональних зон прилеглої до готелю території виділяється майданчик для паркування ав­тотранспорту, вхід у готель, під'їзні шляхи до приміщень до­поміжних служб, гараж, відпочинкові і спортивні споруди, зелені насадження. Планування і розміри прилеглої до готе­лю території повинні бути раціональним і відповідати вимо­гам окремих категорій готелів щодо рівня комфорту.

Вхід у готель — важливий компонент фасаду готелю, що повинен відповідати його архітектурному стилю, водночас, його оформлення є своєрідною візитною карткою, що надає клієнтам інформацію про заклад розміщення, рівень комфор­ту, сегмент ринку на який орієнтується підприємство.

Архітектура входу у готель найчастіше реалізується у двох варіантах: від демонстративно-монументального — у готелях високої категорії якості послуг, до скромного, типового для інших найближчих архітектурних типів споруд — житлових будівель, торгових закладів, у готелях низької категорії, або без категорії. Загальний принцип архітектурного оформлення пов'язаний із стриманістю від використання значної кількості складних деталей в оздобленні. Прилегла з боків фасадна стіна — віражного типу виконана зі скла демонструє вестибюль го­телю, водночас сприяє його високій сонячній інсоляції. Вхідні двері виконуються в оригінальному декоративному стилі з ви­користанням цінних порід дерев, дверних елементів з латуні, скла. У багатьох сучасних готелях використовується система автоматизованого синхронного відкривання дверей. Перед входом для більшості готелів використовується накриття, у фешенебельних готелях — витягнуте шатрового типу над під'їздом автомобілів, що захищає гостей від негоди.

Під'їзні шляхи до приміщень допоміжних служб готелю. Окрім під'їзду до головного входу, у готелях використову­ється система під'їзних шляхів до службового входу для до­ставляння необхідних у забезпеченні функціонування готелю ресурсів. Службовий вхід до господарських служб не пови­нен розташовуватись у місцях інтенсивного руху гостей, вод­ночас бути зручним для заїзду вантажного автотранспорту. У типовій архітектурно-планувальній організації сучасних готелів службовий вхід знаходиться у внутрішньому дворі готельної споруди і з'єднується із загальними транспортними комунікаціями під'їзним проїздом.

Майданчик для паркування автотранспорту необхідний компонент планування прилеглої території будь-якого готе­лю, зокрема готелів розташованих у районах із щільною за­будовою. Майданчик для паркування автотранспорту найчас­тіше розташовується біля входу між під'їздом і основною смугою руху прилеглої автомагістралі. У готелях із декілько­ма окремими входами, окремим входом у ресторан, до розва­жальних закладів, майданчик для автотранспорту повинен бути біля кожного з них.

Згідно режиму роботи для клієнтів та відвідувачів готелю автостоянки в межах прилеглої території класифікуються на автостоянки тимчасового і тривалого перебування автотранс­порту. Тимчасові автостоянки розраховані для декількох ав­томобілів і розташовуються щонайближче до входу у готель, ресторан, зорієнтовані на автотранспорт індивідуального та загального використання, що прибуває до моменту з'ясуван­ня формальностей з поселення гостей. Майданчик тривалого перебування автотранспорту розташовується неподалік від готелю, відстань його розташування і розміри регламенту­ються місткістю і категорією готелю. Автостанція повинна бути обладнаною дорожніми знаками, мати зручний в'їзд і виїзд на автомагістраль.

Гаражі при готелях — важливі функціональні примі­щення у структурі готелів і прилеглої території. У сучасних готелях гаражі найчастіше розташовуються у підземній — цокольній частині, або окремо біля готельних споруд і бу­вають закритого і відкритого типу. У розташуванні і пла­нуванні внутрішніх технічних комунікацій у гаражах, що забезпечують вентиляцію, важливо дотримуватись норм екологічної безпеки гостей. У сучасних готельних комплек­сах гаражі займають значні площі і характеризуються скла­дним плануванням, надають значний обсяг послуг з охоро­ни, технічного обслуговування, мийку, хімчистку салону автомобіля та ін.

Зелені насадження, спортивно-оздоровчі і відпочинкові зони при готелях. Зелені насадження на прилеглій території до готелю відіграють важливу екологічну, рекреаційну та ес­тетичну функції, є важливим композиційним елементом архі­тектури у районах з нещільною забудовою.

Озеленення близької до готелю території складний про­цес, що зумовлює необхідність залучення професійного саді­вника, урахування прилеглої території щодо типу закладу, особливостей близьких до готелю функціональних зон забу­дови. Зона озеленення повинна відповідати нормам естетики, враховувати необхідну інсоляцію приміщень готелю, цирку­ляцію повітря.

Для підвищення ефективності використання прилеглої тери­торії, урізноманітнення умов проживання гостей — можливості заняття спортом, відпочинку, розваг, біля презентабельних го­телів облаштовуються тенісні корти, майданчики для дискоте­ки, дитячі ігрові майданчики, водні басейни тощо. Облаштуван­ня прилеглої території спортивно-розважальною інфраструк­турою, насамперед характерне для курортних і туристських го­тельних комплексів, що характеризуються значною місткістю, високою часткою сімейних туристів; для інших типів готельних підприємств витрати на будівництво і утримування зазначених об'єктів доволі значні і економічно недоцільні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]