Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мальська по готелям все шо для отто.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.76 Mб
Скачать

8.3.2. Функціональна і планувальна організація адміністративно-господарських приміщень у готелях

Група адміністративно-господарських приміщень у готе­лях забезпечує простір і умови для основного технологічного процесу обслуговування, управління, інженерно-технічного і господарського функціонування всіх приміщень готельного підприємства (рис. 8.1).

Приміщення вестибюльної групи основні у забезпеченні технологічного процесу обслуговування, вони розташову­ються на першому поверсі і просторово та функціонально тіс­но пов'язані з головним входом.

Приміщення вестибюля поліфункціональні — тут здійс­нюється рух гостей, відвідувачів готелю, багажу, організо­вується прийом і поселення гостей, їхнє торгове, побутове, екскурсійне обслуговування, надаються послуги зв'язку (те­

лефон, пошта, телеграф), банківські послуги та ін. Структура організації приміщень цієї категорії визначається розмірами, типом і категорією готельного закладу. Типова структура приміщень вестибюльної групи представлена зоною вільного доступу, зоною рецепції, відпочинку, торговою залою, зоною зберігання одягу та багажу та ін. (рис. 8.1).

Функціональна організація адміністративно-господарських приміщень у готелях

Приміщення вестибюльної групи

Адміністративно- конторські приміщення

Інженерно-технічні і господарські приміщення

Зона вільного доступу

Основні приміщення: Кабінет директора Приймальня Робочі кімнати

І

Зона рецепції

Зона відпочинку

Торгова зона

Допоміжні приміщення: Зала нарад Зала переговорів Демонстраційна зала Навчальна зала Виставкова зала

Зона послуг зв'язку

Зона зберігання одягу та багажу (гардероб), камера зберігання

Рис. 8.1. Функціональна організація адміністративно- господарських приміщень у готелях

Адміністративно-конторські приміщення основні у забез­печенні функції управління готельним підприємством, забез­печують простір для адміністрації і допоміжного персоналу.

У планувальній структурі готельного підприємства адмі­ністративно-конторські приміщення найчастіше розташовані на першому-другому поверсі, що забезпечує швидкий доступ і контроль за роботою основних служб готелю, взаємодію з клієнтами. Структура і кількість приміщень залежить від місткості, категорії, профілю діяльності готельного закладу. Всі адміністративно-конторські приміщення згідно функцій в процесі управління умовно поділяються на основні і допо­міжні. Основні приміщення забезпечують управлінський процес і складаються з кабінету директора, приймальні, ро­бочих кімнат. Допоміжні приміщення виконують функції ва­жливого просторового доповнення в управлінській діяльнос­ті. Вони представлені, головним чином, залами значних розмірів для проведення нарад, переговорів, демонстрацій­ними, виставковими, навчальними залами.

В окремих закладах готельного типу адміністративно-кон­торські приміщення можуть розташовуватись серед житлових приміщень на різних поверхах, або в окремій споруді (тури­стські бази, санаторії, пансіонати).

У групі інженерно-технічних і підсобних приміщень за­безпечується просторова організація матеріального обслуго­вування, зосереджується матеріально-технічне забезпечення виробничого процесу. У структурі приміщень готельних зак­ладів вони розташовуються у підвальних приміщеннях, окре­мих технічних поверхах, або окремій споруді біля готелю.

Структура інженерно-технічних і підсобних приміщень залежить від місткості, розташування і типу готельного зак­ладу. У готелях, що розташовані ізольовано від комунальних інженерних комунікацій (водо-, газопровід, теплопостачан­ня), готелях значних розмірів виникає необхідність створення автономного обладнання для забезпечення водою, каналізаці­єю, енерго-, теплозабезпечення, трансформаторних підстан­цій, протипожежного захисту та ін. У курортних районах мо­жуть створюватись артезіанські свердловини, водонапірні башти, очисні споруди, складські приміщення. Для засобів розміщення зорієнтованих на обслуговування туристів, які рухаються транспортними засобами створюються споруди та інженерне обладнання (бензозаправні колонки, ремонтні майстерні, станції для технічного обслуговування).

Типовими у структурі майже всіх готельних підприємств є майстерні з поточного ремонту — столярні, слюсарні, ре­монту електрообладнання і слабострумних пристроїв, маляр­ні, ремонту ліфтів і технічного обладнання.

Господарські і підсобні приміщення призначені для збе­реження засобів матеріального забезпечення служб та інших структурних підрозділів готелю. До групи приміщень цієї ка­тегорії також належать складські приміщення із збереження білизни, інвентаря, меблів, продовольчих товарів, специфіч­ного обладнання з необхідними характеристиками темпера­тури і вологості повітря, приміщення завідуючого складсь­кими приміщеннями, пральня. У планувальній організації готельного засобу господарські і підсобні приміщення розта­шовуються у цокольному поверсі або на першому поверсі, на житлових поверхах найчастіше розташовуються приміщення для зберігання білизни та інвентаря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]