Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мальська по готелям все шо для отто.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.76 Mб
Скачать

8.3.3. Функціональна і планувальна організація приміщень вестибюльної групи у готелях

У планувальній та функціональній організації готелю гру­па приміщень вестибюльної групи розташовується на першо­му поверсі, прилягає безпосередньо до головного входу. Ці приміщення є головними в організації готелю, презентують його, формують перші візуальні враження клієнтів про заклад розміщення. А отже при проектуванні готелів плануванню вестибюля, розміщення у ньому обладнання і організації служб, художньо-естетичному оформленню необхідно нада­вати особливої уваги.

У вестибюлі розміщуються основні приміщення призна­чені для обслуговування гостей, відбувається організація ос­новного технологічного процесу — переміщення гостей, від­відувачів, багажу і організація прийому, розміщення, торгове, побутове і екскурсійне обслуговування, надання послуг по­штового, телефонного зв'язку, банківських послуг, відпочи­нок, очікування при оформленні документів та ін.

Поліфункціональність приміщень вестибюльної групи зу­мовлює необхідність організації різних функціональних зон: зони відкритого простору, вестибюля, зони роботи, торгової зони і зони обслуговування, зони відпочинку (очікування).

Розміщення і взаємозв'язок функціональних зон вестибю­ля зумовлює різні типи планування приміщень вестибюльної групи. Структура і розміри функціональних зон визначаються рівнем комфорту, місткості, спеціалізації закладу розміщен­ня. Згідно сучасних норм у закладах розміщення туристсько­го типу, у структурі приміщень приймально-вестибюльної групи необхідно передбачити медпункт та ізолятор. Площа вестибюля, згідно сучасних стандартів, наприклад, у турист­ських готелях повинна становити 0,8-0,9 м2 на одне місце, площа приміщень прийому гостей у готелях високого рівня комфорту — 55-70 м2.

Розміщення приміщень вестибюльної групи щодо основ­ної споруди закладу розміщення може бути двох типів: централізованим — розташованим у споруді закладу, таке планування типове для більшості готельних підприємств; осібне розташування, насамперед таке планування зустріча­ється серед закладів санаторно-курортного профілю, менше серед інших закладів розміщення павільйонної забудови.

Вхід у вестибюль проектують у центральній частині по периметру вестибюля. У такому плануванні головного входу вестибюль візуально сприймається у реальних розмірах і сприяє швидкій орієнтації у його структурі.

Найбільшу площу у вестибюлі займає відкрита зона актив­ного пересування та відпочинку гостей. Ця зона повинна забезпечувати безперешкодне пересування та вільний дос­туп до інших приміщень вестибюльної групи. У плануванні приміщень вестибюльної групи важливим є забезпечення їхнього раціонального розміщення для комфортного перебу­вання та уникнення перетину найбільш інтенсивного потоку гостей.

Найбільш інтенсивний рух гостей у відкритій зоні вести­бюля здійснюється через її центральну частину між зонами входу (виходу) у готель і зоною вертикальних комунікацій (хол сходової і ліфтової зони). Безперешкодне переміщення гостей від головного входу до ліфта і сходів передбачає їхнє протилежне або кутове розміщення. Наприклад, протилежне розміщення входу і вертикальних комунікацій характерне для готелю «Либідь» (Київ), «Гранд-Готель» (Львів), під кутом ці зони розташовані у готелях «Дніпро» і «Русь» (Київ).

Зона рецепції у вестибюлі виконана у формі стійки за якою знаходиться робоче місце чергового адміністратора, який веде облік зайнятих номерів, попередніх замовлень; ка­сир — забезпечує розрахунок клієнтів за послуги; портьє — проводить облік ключів, видає кореспонденцію та ін. Водно­час, персонал рецепції здійснює контроль за рухом у готелі гостей, відвідувачів та працівників готелю. Сучасний техно­логічний процес прийому і поселення гостей у вестибюлі по­винен бути оптимальним для забезпечення комфорту гостей, тому рецепція розташовується у проміжній частині, гості ру­хаються від головного входу до рецепції і далі до сходової зони чи ліфта. Цей шлях повинен бути найбільш коротким, не перетинатись і не бути зворотнім. Водночас, рецепція повин­на забезпечувати високу візуальну оглядовість входу та ін­ших функціональних зон вестибюля.

Розташування рецепції у системі головний вхід — рецеп­ція — вертикальні комунікації може бути: одностороннім, рецепція розташована зі сторони головного входу; двосто­роннім, рецепція розташована зі сторони вертикальних кому­нікацій; трьохстороннім, рецепція розташована між головним входом і вертикальними комунікаціями. Останній варіант найбільш раціональний у забезпеченні найбільш комфортно­го обслуговування гостей.

Планувальна організація вертикальних комунікацій у го­телях, кількість ліфтів, сходових холів, їх розміри визнача­ються рівнем комфорту, кількістю поверхів, місць у закладі розміщення. Розміщення ліфтів і сходових холів може бути суміщеним або роздільним.

Зона відпочинку (очікування) — необхідний компонент у функціональній структурі вестибюля, що забезпечує корот­котермінове перебування гостей в період очікування поселен­ня, від'їзду або в процесі проживання, тут можуть проводитись зустрічі гостей і відвідувачів готелю. Ця зона представлена м'якими меблями, журнальним столиком, рекламними мате­ріалами готелю.

У плануванні зони відпочинку у вестибюлі необхідно вра­ховувати ряд важливих факторів: у рекреаційній зоні не по­винні перетинатись людські потоки, вона розташовується вздовж зовнішньої стіни біля вікон, що забезпечує високу со­нячну інсоляцію і оглядовість прилеглої до споруди готелю території; зона відпочинку повинна розташовуватись поряд з рецепцією.

У готелях високого рівня комфорту та значної місткості у структурі приміщень вестибюльної групи виділяється бюро обслуговування (сервіс-бюро). Функції бюро обслуговування пов'язані з наданням різної інформації, організації екскурсій, замовлення місць у закладах культурно-розважального про­філю, транспорті та ін. Планувальна організація цієї ланки залежить від розміщення рецепції і прийнятої у готелі форми організації технологічного процесу. При роздільній формі ор­ганізації технологічного процесу бюро обслуговування функ­ціонує в окремій зоні на першому або другому поверсі. При організації єдиного технологічного процесу бюро обслугову­вання розташовується безпосередньо біля рецепції. У плану­вальну структуру приміщень бюро обслуговування іноді включені транспортні служби, представлені трансагентством або транспортним бюро, у курортних готелях виділяються приміщення транспортних кас.

До вестибюльної групи приміщень належать торгові пунк­ти, пункти поштового і телефонно-телеграфного зв'язку, гар­дероб, перукарня, бар, камера зберігання, приміщення для швейцарів і носіїв багажу. Широко поширене обладнання кіосків продажу преси, листівок і дрібних дорожніх речей, ювелірних виробів, косметики та ін. Торгова зона найчастіше розташована навпроти зони відпочинку і поблизу сходово- ліфтових комунікацій. Торгові підприємства суттєво вплива­ють на інтер'єр вестибюля, що зумовлює необхідність якісно­го їхнього оформлення.

У готелях значної місткості у вестибюлі розташовуються перукарні, зорієнтовані на обслуговування гостей і відвідува­чів готелю. Вхід у перукарню головним чином обладнаний у вестибюлі готелю, водночас у перукарнях зорієнтованих на прийом відвідувачів доцільним є обладнання входу ззовні. У сучасних готелях значних розмірів з розгалуженою мере­жею загальних і торгових послуг у вестибюлях часто облад­нані салони краси.

Згідно розташування функціональних зон вестибюля сто­совно зони найбільш інтенсивного переміщення гостей пла­нувальна організація приміщень вестибюльної групи може бути: фронтальною, повздовжньою і концентричною.

При фронтальному плануванні вестибюля функціональна зона розташована відносно головного входу у протилежному напрямку односторонньо. Вертикальні комунікації розміщені найближче до входу, проте видовжене розташування примі­щень вестибюльної групи погіршує орієнтацію гостей, вод­ночас скорочує ймовірність перехрещування людських по­токів. Таке планування характерне для більшості готелів, на­самперед значних розмірів.

Повздовжнє планування характеризується двостороннім розміщенням функціональних зон відносно головного входу та значною віддаленістю вертикальних комунікацій. При та­кому плануванні перехрещування людських потоків незнач­не, водночас забезпечується достатня візуальна орієнтація гостей. Прямокутна конфігурація вестибюля зумовлює про­тяжне вздовж витягнутої сторони прямокутника розташуван­ня функціональних зон. При повздовжньому плануванні ви­никає ефект високої зімкнутості та обмеження вільної зони. Таке планування зустрічається менше у порівнянні з фронта­льним і концентричним.

Концентричне планування пов'язується з трьохстороннім розташуванням функціональних зон відносно головного вхо­ду. При такому плануванні вестибюль має форму наближену до квадрата і створює компактний внутрішній простір та зруч­ну візуальну орієнтацію. Недоліком у цьому плануванні є знач­не перехрещування людських потоків.

У готелях атріумного планування вестибюль виконує функ­ції універсального внутрішнього простору. Вестибюль харак­теризується значними розмірами, у його планувальній орга­нізації виділяється декілька окремих з'єднаних між собою композиційних приміщень, у кожному з яких поєднується комплекс широкого профілю функціональних зон. Окрім вес­тибюля при головному вході, функції основного вестибюль­ного приміщення виконує атріумний павільйон, облаштова- ний для відпочинку, розваг, швидкісними ліфтами, ескалато­рами, торговими павільйонами, барами, зимовим садом та ін.

Обладнання приміщень вестибюльної групи у готелях. Об­ладнання вестибюля має особливо важливе значення у рек­ламі готелю, його інтер'єр повинен бути презентабельним та зручним для гостей. В обладнанні інтер'єра можна виділити декілька основних принципів:

  • оригінальність в архітектурі та дизайні. Автентичність обладнання інтер'єра повинна стосуватись усіх готелів, в тому числі готелів, що функціонують під єдиною торговою маркою;

  • в обладнанні інтер'єра необхідно використовувати ви­сокої якості матеріали — природний камінь для облицювання підлоги, панель, важких опор, прогонів; дерево дорогих по­рід; металічні деталі доцільно виробляти з латуні, нержавію­чої сталі та ін.;

  • матеріали в облицюванні інтер'єра вестибюля повинні бути міцними, підібрані у близькій кольоровій гамі;

  • обладнання функціональної зони необхідно здійснюва­ти у відповідності із нормами естетичного оформлення без перенасичення декоративними елементами;

  • функціональні зони у вестибюлі мають виділятись на загальному фоні. У розділенні площі вестибюля використо­вують прийом розподілу елементів декоративного оздоблен­ня і такі художні засоби, як освітлення та колір.

Взаєморозташування груп меблів різного функціонального призначення, декоративних рослин має здійснюватись згідно із зонами інтенсивного переміщення відвідувачів відповідно до технологічного процесу надання послуг.

Рецепція. Рецепція — загальний зал або окрема кімната в глибині приміщення вестибюля, відокремлена від решти його зони стійкою і призначена для прийому й оформлення поселення гостей, оплати послуг, отримання інформації про готель. Планувальна організація стійки рецепції пов'язується з двохярусним столом — секретер-бюро, за яким розташова­не місце чергового адміністратора, портьє, касира, паспорти­ста та ін. персоналу служби прийому та розміщення. Верхній ярус стійки — представницький, використовується сумісно клієнтами і обслуговуючим персоналом, нижній ярус — ро­бочий, використовується лише обслуговуючим персоналом у технологічному процесі обслуговування. Нижній ярус є міс­цем оформлення поселення гостей, він обладнаний спеціаль­ним відділенням для зберігання ключів від номерів і службо­вих приміщень, кореспонденції, що поступає для гостей, кар­тотеки, тут знаходяться технічні засоби — телефон, ком­п'ютер, факс та ін.

Зона відпочинку й очікування розташовується у найбільш комфортній частині вестибюля. Ця зона обладнана мебля­ми — м'яким кутком, кріслом, журнальним столом і оформ­лена у свого роду вітальню у вестибюлі. Меблі у зоні відпо­чинку повинні мати презентабельний вигляд з покриттям, що характеризується високою міцністю і легко піддається догля­ду, найчастіше для цього використовуються шкірзамінники високої якості. Композиційним елементом у зоні відпочинку виступає озеленення.

Гардероб. При вестибюлі, у глибині приміщення вестибю­ля розташовується гардероб, що обслуговує насамперед від­відувачів ресторанів, барів, казино, та інших функціональних закладів готелю, а також гостей готелю. Розташування гарде­роба повинно бути зручним, легко помітним, проте він не по­винен особливо виділятись у структурі приміщень вестибю­ля. Прилегла зона до гардероба повинна бути обладнаною дзеркалами і забезпечувати яскраве освітлення. Площа гарде­роба визначається згідно норми 0,08 м2 на інвентарне місце його місткості.

Камера зберігання багажу розташовується поблизу реце­пції, біля входу. Камеру схову виділяють в окреме приміщен­ня, вона обладнана вікном для прийому і видачі ручного ба­гажа і стелажами у внутрішній частині для його зберігання. Камера зберігання використовується головним чином відві­дувачами готелю, а також гостями, які звільняють номер, проте не від'їзджають і гостями, які прибули, але в момент прибуття немає вільного номера.

У великих готельних комплексах передбачені окремі вхо­ди для прийому та доставки багажа вантажними ліфтами у певні номери.

У сучасній архітектурі та обладнанні вестибюля особливу роль відіграє використання у зональному розподілі площі особливостей конструкцій — підвісних стель, важких прого­нів і опор, різного рівня підлоги. Переходи з однієї функціо­нальної зони до іншої пов'язується з інтенсивністю і фоном освітлення. Для надання інтер'єру вестибюля індивідуальної зовнішності у готелях високого рівня комфорту використо­вуються художні твори, твори монументально-декоративного і прикладного мистецтва, гідрооб'єкти (фонтани, акваріуми), різні варіанти озеленення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]