Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организац виробництва Ден. 2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
679.05 Кб
Скачать

Тема 10. Одиничний і партіонний методи організації виробництва (2 год.)

Мета заняття: закріпити знання про одиничний і партіонний методи організації виробництва.

План заняття

  1. Організаційні методи.

  2. Організація непотокового виробництва.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Організація виробничого процесу в часі визначається ступенем його переривчастості, що залежить від виду продукції та технології її виготовлення. Тому слід з’ясувати особливості видів продукції: дискретної та неподільної.

У машинобудуванні вся продукція надежить до дискретної, тому здійснюються як перервні, так і напів- та безперервні виробничі процеси.

Перервні виробничі процесі реалізуються під час розташовування устаткування (робочих місць) за однорідними технологічними групами (однорідними технологічними операціями) або за групами для обробки однорідних за конструкцією та розмірами (масою) деталей.

Певні особливості здійснення виробничих процесів, а також тип виробництва на робочих місцях, дільницях, цехах вимагають застосування одиничного (одинично-технологічного), партіонного або потокового методів організації виробництва.

На вибір методу організації виробництва впливають такі чинники: номенклатура продукції, кількість виробів, розміри й маса виробу, періодичність випуску виробів, трудомісткість продукції, точність та шорсткість поверхні виробу, характер технології виробництва.

Особливі ознаки та умови реалізації одиничного методу організації виробництва:

  • на робочих місцях обробляються різні за конструкцією та технологію виготовлення предмети праці, що обумовлено обмеженим (майже одиничним) обсягом їх випуску;

  • усі робочі місця розміщуються за однотипними технологічними групами без певного зв’язку з послідовністю виконання операцій;

  • технологічне устаткування в основному універсальне; предмети праці (деталі) переміщуються в процесі оброблення за складними маршрутами, унаслідок чого є великі перерви між операціями.

Одиничний (одинично-технологічний) метод організації виробництва застосовується у виготовленні складних унікальних виробів, у дослідному виробництві, під час виконання індивідуальних замовлень, виконання окремих видів ремонтів тощо.

Одиничний метод організації виробництва найбільш притаманний технологічній формі спеціалізації підрозділів, тому іноді його називають одинично-технологічним.

Задача-приклад 1. Визначити необхідну кількість устаткування для виконання виробничої програми токарною дільницею механообробного цеху, виходячи з інформації, поданої в таблиці.

Найменування деталі

Річний обсяг виробництва, шт.

Норма штучного часу, хв.

Вал

20 000

6

Циліндр

60 000

5

Поршень

40 000

8

Річний плановий фонд робочого часу одного верстата — 3820 год; коефіцієнт виконання норм на токарних роботах — 1,1; втрати робочого часу на переналагоджування устаткуван­ня — 4 %.