Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организац виробництва Ден. 2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
679.05 Кб
Скачать

Тема 13. Комплексна підготовка виробництва до випуску нової продукції (2 год.)

Мета заняття: закріпити знання про комплексну підготовку виробництва до випуску нової продукції.

План заняття

  1. Процес створення та освоєння нової продукції.

  2. Організація наукових досліджень, раціоналізації та винахідництва на підприємстві.

  3. Організація дослідного виробництва.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Процес створення й освоєння нової продукції охоплює певний час життєвого циклу виробництва і продукції. Система СОНП вміщує науково-дослідні роботи, проектно(дослідно)-конструкторські роботи, технологічну й організаційну підготовку та освоєння виробництва. На більшості сучасних підприємств система СОНП є базовою функцією, що утворює цикл дослідження — виробництво, під яким розуміють тісний взаємозв'язок наукових досліджень і промислового освоєння. У свою чергу, промислове освоєння потребує створення і постачання устаткування, технологічного оснащення, матеріалів і ресурсів, комплектуючих елементів, тобто великого обсягу організаційно-технічних робіт. Тому повний комплекс робіт, що спрямовані на створення та освоєння нової продукції, у сучасному розумінні передбачає поєднання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт з організаційно-технологічною підготовкою й освоєнням виробництва. Наукові дослідження поділяються на фундаментальні, пошукові та прикладні.

1. Фундаментальні дослідження проводяться спеціалізованими науково-дослідницькими організаціями, які здійснюють науковий пошук для виявлення нових явищ і закономірностей розвитку природи й суспільства та нових шляхів створення й удосконалення техніки. Результатом фундаментальних досліджень є відкриття нових закономірностей для використання у господарській діяльності людини.

2. Пошукові дослідження, як правило, ґрунтуються на фундаментальних і виконуються для пошуку нових шляхів розвитку виробничої діяльності, що забезпечує значне підвищення її ефективності.

3. Прикладні дослідження провадяться на основі фундаментальних і пошукових, дають змогу вирішити конкретні наукові проблеми, які забезпечують створення нових виробів і технологій.

Розробка наукової теми проводиться за такими етапами:

  1. Підготовка технічного завдання та техніко-економічне обґрунтування теми.

  2. Вибір напряму досліджень, який передбачає збирання й вивчення інформації з проблеми, проведення патентних досліджень, економічних обґрунтувань і розроблення загальної методики виконання досліджень.

  3. Теоретичні та експериментальні дослідження, які включають формування і перевірку наукових ідей шляхом планування й проведення експерименту. В результаті визначається міра відповідності теоретичних розрахунків даним експерименту.

  4. Узагальнення та оцінка результатів проведення досліджень, складання звіту.

Одночасно з технологічною підготовкою виробництва здійснюється відпрацювання дослідного виробництва нової продукції, яке включає освоєння випуску дослідного зразка, налагодження нових технологічних процесів, перевірку та оцінювання життєздатності нової продукції. Для цього використовують дослідно-експериментальні цехи й відділення підприємств, які відіграють роль з'єднальної ланки науки з виробництвом і, таким чином, суттєво впливають на ефективність проектне конструкторських робіт і на процес виробництва. Відпрацювання нового продукту в дослідному виробництві є завершальною стадією дослідно-конструкторських робіт, на якій остаточно "відточуються" конструкція нового виробу і технологія його виготовлення.

Дослідне виробництво охоплює різні виробничі підрозділи: експериментальні цехи підприємств масового та серійного виробництв; експериментальні виробництва галузевих науково-дослідних установ; вузькоспеціалізовані підприємства, на яких тимчасово можуть відпрацьовуватися нові ідеї; експериментальні дільниці невеликих підприємств або технологічні лінії й підприємства, що створені для випуску нової продукції.

У процесі дослідного виробництва виявляються недоліки конструкції виробу та технології його виготовлення, вносяться відповідні зміни в технічну і технологічну документацію. Дослідне виробництво має ряд особливостей: одночасне освоєння у виробництві декількох різних виробів; обмежені строки підготовки виробництва дослідного зразка; велика кількість конструкторських і технологічних змін. Для виявлення й усунення конструкторських та технологічних недоліків дослідний зразок і дослідна пробна партія експериментальне перевіряються шляхом виготовлення в умовах виробництва. У процесі виготовлення дослідного зразка:

  • проводяться всебічні експлуатаційні випробування дослідного виробу згідно із заданими технічними умовами;

  • проводяться випробування окремих вузлів і деталей виробу;

  • перевіряються й уточнюються конструкції деталей і вузлів, оптимальні параметри яких неможливо визначити попередніми розрахунками;

  • виявляються та усуваються конструкторські дефекти, узгоджуються креслення;

  • підвищується технологічність виробів;

  • визначаються найбільш раціональні методи виготовлення вузлів і деталей виробу.

Питання для обговорення

  1. Основні завдання організації інноваційної діяльності на підприємстві.

  2. Характеристика системи створення й освоєння нової продукції.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

  1. Основні технологічні етапи підготовки виробництва нового виробу.

  2. Порядок планування технічної підготовки виробництва.

Література

6, 7, 8, 9, 10, 15

Семінарське заняття № 8