Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOC1.RTF
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
295.3 Кб
Скачать

1.1.2. Головні принципи педагогічного спілкування

Принципи педагогічного спілкування - це усталені і перевірені на практиці його закономірні зв'язки і залежності. Вони передбачають різнобічний розвиток учня, його підготовку до зрілого життя в демократичному суспільстві.

Кожен учитель, спілкуючись з учнями, фактично перебудовує, перетворює, структурує, упорядковує їхній внутрішній світ. Носіями відповідного педагогічного впливу завжди є конкретні люди. Вони можуть виконувати свою роботу бездоганно, психологічно грамотно (зважаючи на мету, яку перед собою ставили, використані засоби й отримані результати в психологічному ракурсі) або можуть виявляти байдужість, професійну марrінальність. В останньому випадку, звичайно, процес взаємодії вчителя з учнями настільки формалізується, що психологічний компонент починає розглядатися вчителем як щось таке, що заважає йому в досягненні своїх меркантильних чи утилітарних цілей. Тому важливо привернути увагу до головних принципів, які є основою педагогічного спілкування: кооперації, толерантності, діалогізму, суб'єктності, громадянськості.

1.1.2.1. Принцип кооперації

Принцип кооперації - це вимога до співрозмовників (вчителя і учнів) діяти таким чином, який відповідав би поставленій педагогічній меті і завданням. Головними вимогами цього принципу є:

- наявність у суб'єктів педагогічного спілкування передусім короткочасної найближчої спільної мети. Навіть якщо їхні далекосяжні цілі не збігаються або суперечать одна одній, то обов'язково на період взаємодії повинна існувати якась спільна мета, яка б їх об'єднувала;

- кожен із суб'єктів педагогічного спілкування покладає один на одного певні сподівання, очікування. Передусім це очікування того, що спілкування відбудеться в межах нормативного часу, відведеного для тієї чи іншої педагогічної ситуації, що спрямованість і вид спілкування будуть відповідати його формі, що вчитель і учні будуть дотримуватися субординаційно-рольових правил і норм поведінки.

1.1.2.2. Принцип громадянськості

Принцип громадянськості передбачає дотримування суб'єктами педагогічного спілкування (вчителем і учнем) правил і норм моральної і правової культури, тобто непопирання честі і гідності один одного, внутрішня свобода, дисциплінованість, повага, довір'я, здатність виконувати свої обов'язки, висока відповідальність, активність, гармонійне поєднання патріотичних почуттів з інтернаціональними. Моральна культура вчителя базується на національних і загальнолюдських моральних цінностях, а правова - виступає суб'єктивною основою й передумовою існування правової держави, для якої визначальним повинен бути високий ступінь потреби в громадянських якостях особистості. Цей принцип включає в себе ідеали і цінності, які доносяться до учнів у формі діалогу. Їх суть полягає в любові до справедливості, відразі до насильства, у створенні атмосфери співробітництва й взаєморозуміння між учителем та учнем. Дотримання цього принципу особливо важливе сьогодні, оскільки в умовах соціально-економічної та ідеологічної нестабільності в Україні зросло значення особистості вчителя як носія ідеології, духовності, культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]