Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга з ФОМОМ (ред. усі сторінки, крім зразків...doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
76.8 Mб
Скачать

Загальна довжина протяжки

Загальна довжина протяжки отримується як сума довжин всіх її складових частин – хвостовика, шийки, перехідного конуса, передньої направляючої, чорнової, чистової і калібруючої секції та задньої направляючої.

Загальна довжина протяжки повинна задовольняти наступним вимогам:

1) не повинна перевищувати найбільшої довжини ходу протяжного

верстата, вказаного в його паспорті;

2) повинна співпадати з виробничими можливостями підприємства – з максимальною міжцентровою відстанню токарних, шліфувальних та заточувальних верстатів, ходом фрезерних верстатів, розміром загартовувальних та відпускних печей тощо;

3) надмірна довжина протяжки може привести до значних деформацій при термічній обробці та виявиться настільки нежорсткою, що її обробка на верстатах буде надмірно затруднена, або навіть неможлива, тому протяжка даного діаметру не повинна перевищувати визначену довжину;

4) використання протяжок при експлуатації повинно бути зручним.

Практика конструювання та експлуатації протяжок визначила раціональні граничні довжини протяжок в залежності від їх поперечних розмірів. Ці граничні довжини протяжок вказані в табл.2,3. Їх належить розглядати як орієнтовні.

Прошивки в процесі роботи піддаються стисканню вздовж осі, тому для усунення деформації поздовжнього згину їх довжина може бути порівняно невеликою. Практично ця довжина береться в залежності від діаметру прошивки і не повинна перевищувати 10d, де d – номінальний діаметр прошивки.

Якщо довжина протяжки при конструюванні виходить надмірною, то її потрібно перерахувати, щоб по можливості зменшити довжину до допустимої. Якщо це не можливо, то необхідно застосовувати замість однієї протяжки комплект з декількох штук.

Розрахунок комплексу протяжок, проводиться так само, як і для одиночних протяжок. При цьому необхідно прагнути до того, щоб довжина протяжки останнього проходу – найточнішої та найдорожчої – була найменшою.

Таблиця 2. Гранична довжина протяжок, оброблюваних в центрах в мм.

Діаметр протяжки

від 12

до15

від 15

до 20

від 20

до 25

від 25

до 30

від 30

до 50

від 50 і вище

Довжина протяжки

700

800

1000

1200

1300

1500

Таблиця 3. Граничні довжини плоских і шпоночних протяжок в мм.

Найменший розмір поперечного перерізу протяжки

5

від 5

до 8

від 8

до 12

від 12

до 18

від 18 до 22

від 22 і вище

Довжина протяжки

500

750

1000

1200

1300

1500

Як правило, протяжки (особливо круглі) мають групи зубів з різними схемами різання, до того ж чистові та калібруючі ділянки виконують за профільною схемою різання; комбіновані схеми застосовують і при виконанні комплектних протяжок (протяжки 1-го проходу, які знімають основний шар металу за груповою схемою, 2-го проходу – за генераторною або профільною схемою)