Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Книга творить людину

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Коли людина припиняє читати, вона перестає мислити .

Дені Дідро

« К Н И Г А Т В О Р И Т Ь Л Ю Д И Н У »

(до Всесвітнього дня книги та авторського права)

Текст лекції англійського письменника-фантаста Ніла Геймана

«ЧОМУ НАШЕ МАЙБУТНЄ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЧИТАННЯ»

«КНИГА ВЧИТЬ…» - посилання на веб-сайти літературно-художніх журналів та електронних бібліотек на сайті НТБ.

Розділ І.

К Н И Г И П Р О К Н И Г И

Владимиров, Л.И.

Всеобщая история книги. Древний мир. Средневековье. Возрождение ХVII век / Л.И. Владимиров. - М.: Книга, 1988. - 312 с.

Автор досліджує історію книжкової справи із самого зародження писемності до ХVІІ ст., коли складається багато традицій книжкової культури суспільства, звичні вже і для нашого часу. Він намагається при цьому не упустити з поля зору особливостей розвитку книги у різних культурних ареалах цивілізованого світу. При цьому автор розглядає історію книги як дещо єдине, не поділяючи її на дві окремі частини: історію рукописної і історію друкованої книги. Автор розглядає, як видозмінювались

матеріали, із яких виготовлялась книга (глина, папірус, береста, пергамент, папір тощо). Його цікавить еволюція матеріальних форм книги (глиняна або дерев’янна табличка, папірусний або пергаментний свиток, паперова книга-блок і т.д.). Ним досліджується мистецтво оформлення книги, письмові знаки, якщо книга рукописна; шрифти, якщо друкована; ілюстрації, ініціали, заставки і кінцівки, інші прикраси книги і її палітурки; видавниче оформлення книги –формат, титульний лист, пагінація і т.д. Розглядаючи книгу у різні історичні епохи, автор приділяє увагу організації її виробництва, розповідає про окремі видавництва, типографії, а також про певні видання, які зіграли велику роль в історії людства. Картина людського розвитку книги залишається неповною, якщо не ознайомиться з тим, як в різні історичні періоди розповсюджувалась книга у суспільстві – як велась книжкова торгівля, що собою уявляли бібліотеки, які засоби винаходились для пропаганди книги та її систематизації.

Винтерих, Д.

Приключения знаменитых книг / Д. Винтерих. - М.: Книга, 1979. - 159 с.

Американський журналіст Джон Вінтеріх розповідає про долі чудових англійських і американських книг: «Робінзон Крузо» Д. Дефо, «Записки Піквікського клубу» Ч. Діккенса, «Ярмарок марнославства» У. Теккерея, «Хатина дяді Тома» Г. Бічер-Стоу, творів Е.По, У. Уітмена, М. Твена та ін. Нариси написані живо і захоплююче, оповідають про історії створенні творів, розповсюдження, сприйняття його сучасниками. У післямові прослідковано долю цих відомих книг у Росії. Видання ілюстровано. Адресоване широкому колу читачів, книголюбам.

Ісаєвич, Я.Д.

Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні / Я.Д. Ісаєвич. - Львів: Вища шк., 1975. – 151 с.

У монографії на багатому фактичному матеріалі висвітлено початку розвитку друкарства на Україні, 4-річний ювілей якого широко відзначався у нашій країні. Велика увага приділена історії друкарства інших слов’янських народів, насамперед російського та білоруського, показана роль діяльності першодрукаря Івана Федорова у розвитку друкарства на Україні та його величезний внесок у зміцнення російсько-

українських культурних зв’язків. У книзі докладно охарактеризовано всі видання Івана Федорова, показано їх місце у тогочасному суспільно-політичному та культурному житті. Призначена для істориків, філологів і тих, хто цікавиться історією вітчизняного книгодрукування.

Книги, открывающие мир. - М.: Книга, 1984. - 334 с.

В нарисах розповідається про долі відомих книг видатних учених. Серед них – праці Галілея і Ньютона. Гальвані і Ліннея, Дарвіна і Менделєєва, Фламмаріона та Ціолковського, своєрідне явище наших днів – «Червона книга». Залучаються архівні матеріали. Книга ілюстрована. Для книголюбів, що цікавляться науковою та науково-популярною книгою.

Книговедение: Энциклопедический словарь / редкол.: Н.М. Сикорский и др. - М.: Сов. энциклопедия, 1982. - 664 с.

Енциклопедичний словник представляє собою універсальне довідкове видання з питань, пов’язаних зі створенням, розповсюдженням, зберіганням та пошуком творів друку. Читач знайде у ньому статті, присвячені як книзі і книжній справі у цілому, так і окремим галузям книжкової справи – видавничій справі, поліграфії, книжковій торгівлі, бібліотечній справі. В словарі дані також статті про видавництва, художників книги, поліграфістів, книготорговцях, бібліотекарях і бібліографах. Понад 500 статей присвячено діячам книжкової справи.

Книгопечатание как искусство. - М.: Книга, 1987. - 383 с.

Збірник творів XVIII-XX ст., що пропонується читачу являє собою своєрідну антологію. Видавці та літератори, друкарі і художники, створювачі шрифтів і вчені викладають тут свої погляди на мистецтво книгодрукування і формулюють ті передумови, завдяки яким книгодрукування і стає справжнім мистецтвом. Мова йде, в сутності, про естетичні принципи, що на протязі тривалого часу визначали практичні шляхи розвитку європейського книгодрукування.

Книжная культура в трудах ученых стран СНГ: сб. статей. - М.: Наука,

2006. - 272 с.

Збірник складений із праць вчених держав СНД. Розміщені у ньому статті відображають досягнення у сфері історії книги, книжкової культури і книгознавчої науки. Він підготовлений на основі матеріалів міжнародних наукових конференцій: по проблемам книгознавства «Книга і світова цивілізація», «Федорівські читання» і «Роль книговидавництва у розвитку міжнародних наукових контактів», проведених під егідою Міжнародної асоціації академій наук Російської академії наук і Національної академії наук України за участі Виконкому СНД. Для істориків книги і

книжкової культури, вчених книгознавців, співробітників наукових бібліотек, практиків книжкової справи.

Книжные сокровища мира. Кн. 1. - М.: Книжная палата, 1989. - 218 с.

Книга «Книжкові скарби світу» знайомить читача з рідкісними і особливо цінними виданнями із фондів Російської державної бібліотеки. В книзі розказано про непросту історію встановлення датування найдавнішого рукопису бібліотеки – ХІ століття – «Архангельського Євангелія», про загадки ілюстрування одного із перших видань «Божественної комедії» А. Данте, пов’язаного з ім’ям С. Ботічеллі, про негаразди «Великої Абетки» Л.М. Толстого, котру він ставив вище «Війну і миру», про хитромудрого видавця «Строкатих казок» - В.Ф.Одоєвського, про літературні та інші містифікації Д.Дефо та його маловідомій книзі про Петра І, про «Дмитра

Донського» та трагедію її автора – драматурга В.О. Озерова, про нелегку долю інших пам’яток книжкової культури, часом унікальних, існуючих у єдиному екземплярі, коштовно виданих, а іноді – досить скромно, з автографами відомих письменників та вчених.

Кодак, Н.Ф.

Бытие книги. Заметки о прошлом и настоящем книжного дела / Н.Ф. Кодак. - К.: Лыбидь, 1991. - 176 с.

Автори цього багатоаспектного дослідження, звертаючись до фактів з історії і сучасного стану книжкової справи, розкривають роль книги у гуманізації суспільних відносин, простежують долі книги як унікального соціокультурного феномену. Розглядається специфіка і проблеми таких елементів книжкової інфраструктури, як видавництва, бібліотеки, система наукової інформації тощо.

Огієнко, І.І.

Історія українського друкарства / І.І. Огієнко. - Т. 1. - К.: Либідь, 1994. -

446 с.

Видана 1925 р. (у Львові) монументальна праця визначного діяча українського відродження Івана Огієнка «Історія українського друкарства» більше ніж шість десятиліть зберігалася в бібліотечних спецсховах і тому практично була недоступною навіть для фахівців. У книзі переконливо й аргументовано простежується не лише розвиток специфічної друкарської галузі в Україні від початків її заснування, а й доля самої української культури, непроста, почасти

трагічна історія українського друкованого слова, яке в умовах заборон, обмежень усе ж пробивалося до читача, будило його думку, піднімало народ з колін. Для студентів вузів, усіх, хто цікавиться вітчизняною культурою, джерелами духовності українського народу.

Розмаїття культур: історія і соціально-комунікативна природа книги: зб. матеріалів IV міжнар. наук.-практ. семінару, м. Харків, 12-15 квіт. 2011 р. - Х.: ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2012. - 290 с.

Сытин, И.Д.

Жизнь для книги / И.Д. Сытин. - М.: Книга, 1985. - 416 с.

В книзі містяться спогади найбільшого російського книговидавця і просвітника І.Д. Ситіна, а також спогади сучасників про нього.

Слово о книге. Афоризмы. Изречение. Литературные цитаты. - М.:

Книга, 1981. - 318 с.

Збірник містить яскраві висловлювання, крилаті думки і вирази, пов’язані з книгою, знанням, творчістю. У третє видання включені нові афоризми.

Швецова-Водка, Г.Н.

Общая теория документа и книги: учеб. пособие / Г.Н. Швецова-Водка. - М.; К.: Рыбари; Знання, 2009. - 487 с.

У посібнику розкриваються основні теоретичні питання загального документознавства – від визначення «документу» до класифікації друкованих видань. Виклад навчального матеріалу відображає авторську концепцію, погоджену з розповсюдженими уявленнями про документ і книгу, а також з дослідженнями різних вчених, що вивчали проблеми документознавства і книгознавства. Посібник містить теоретичні матеріали, що відповідають програмі курсу «Документознавство». Навчальний посібник складається з двох частин: «Основи

теорії документа» і «Книга як вид документу». Посібник призначений студентам, магістрантам, аспірантам і викладачам документознавчих, книгознавчих і бібліотекознавчих спеціальностей університетів і академій, бібліотечно-інформаційних факультетів вузів культури і мистецтва.

НАЙВІДОМІШІ ПАМ’ЯТНИКИ КНИГАМ:

«Потонула бібліотека» ("Versunkene Bibliothek")

скульптор - М. Ульманн. Скульптура, створена у пам'ять про подію, що сталася на цьому місці 10 травня 1933 року - публічне спалення книг фашистами, являє собою порожні книжкові полиці, що йдуть під землю, закриті зверху товстим склом. Пустота підсвічується знизу, підкреслюючи основну ідею композиції - спалення книг не знищило світло знань. Поряд на пам’ятній дошці висічені слова Г. Гейне «Там, де спалюють книги, у укінці спалюють і людей». Берлін, Німеччина.

«Сучасне друкарство» ("Der moderne Buchdruck")

20-метрова скульптура, що присвячена першодрукарю Іоанну Гутенбергу, складається із сімнадцяти книг німецьких авторів. Берлін, Німеччина.

«Пам’ятник роману І. Гончарова «Обломов»

Сімбірськ, Росія.

«Роздуми про Маленького принца»

скульптор - А. Аветісян. В скульптурі, розташованій у дворі Санктпетербурзького державного університету, втілено алегоричний образ філософа життя – Шута, що тримає в руках розкриті сторінки історії Антуана де СентЕкзюпері, трохи нижче розташована тендітна фігурка Маленького принца. СанктПетербург, Росія.

«Пам’ятник книзі та друкованому слову» скульптор – З. Церетелі.

Когалим, Росія.

«Меморіал Амелії Валеріо Вайнберг»

Скульптура-фонтан створена на честь жінки, котра заповіла весь свій спадок у фонд публічної бібліотеки. Фонтан є ніби нагадуванням, про те, що знання витікають із книг. Скульптор - М. Фраска. Цинцинаті, США.

«Пам’ятник, присвячений книзі та письменності»

на території Хайфського політехнічного інституту відкрито пам’ятник у вигляді старовинного фоліанта, з якого «висипаються» цифри і букви алфавітів різних народів світу. Хайфа, Ізраїль.

«Пам’ятник книзі»

скульптор – А. Питиньський. Великий і важкий том, за задумом автора, повинен символізувати вагомість друкованого слова. Леске, Польща

Право – це математика свободи.

Владик Нерсесянц .

Розділ ІІ.

АВТОРСЬКЕ ПРАВО - НЕОБХІДНА СКЛАДОВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ.

Двома основоположними конвенціями про авторське право є:

©Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів.

©Всесвітня конвенція про авторське право 1952 року.

©Список міжнародно-правових документів у галузі інтелектуальної власності у вільній енциклопедії Вікіпедії.

©Закон України «Про авторське право і суміжні права».

©Офіційний веб-портал Державної служби інтелектуальної власності в Україні.

©Електронна бібліотека юридичної літератури «Правознавець».

©Веб-сайт журналу Інтелектуальна власність.

©Веб-сайт Юридичного журналу.

ЛІТЕРАТУРА ЗА ТЕМОЮ У ФОНДІ НТБ:

Антонов, В.М.

Інтелектуальна власність і комп'ютерне авторське право / В.М. Антонов. - К.:КНТ, 2006. - 520 с.

Розглядаються питання та проблеми стосовно фундаментальних понять інтелектуальної власності та комп'ютерного авторського права в Україні: основні поняття; нормативно-правова база; організації, що захищають авторські і суміжні права; міжнародна система охорони інтелектуальної власності, комп'ютерне авторське право, Інтернет і питання права; системи захисту інтелектуальної

власності тощо. Наводяться приклади охоронних документів, договорів, контрактів та судовий порядок захисту, а також посилання на веб-сайти стосовно питань, що розглядаються. Видання можуть використовувати як студенти вищих та середніх навчальних закладів, так і спеціалісти у галузі прогресивних інформаційних технологій.

Базилевич, В.Д.

Інтелектуальна власність: підручник / В.Д. Базилевич. - К.: Знання, 2008.

– 431 с.

Мета пропонованого підручника — комплексний аналіз інтелектуальної власності як визначальної економіко-правової категорії інформаційного суспільства, висвітлення її наукового змісту, генетичних зв'язків та закономірностей розвитку як явища суспільного життя. Підручник характеризується лаконічним викладом матеріалу, інформаційною та змістовою насиченістю. Глибокому засвоєнню курсу сприятимуть навчальні тренінги, до складу яких входять контрольні запитання та завдання,

перелік основних термінів і понять, рекомендована література. У додатках наведено правові акти

чинного законодавства України, найважливіші міжнародні конвенції та угоди щодо інтелектуальної, власності, сучасні статистичні матеріали. Для студентів економічних та юридичних спеціальностей, аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів, державних службовців, всіх, кого цікавлять питання інтелектуальної власності.

Біла книга-2. Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України / упор. О.В. Дем’яненко та ін. - К.: Парламентське вид-во, 2008. - 246 с.

Дахно, І.І.

Право інтелектуальної власності: навч. посібник / І.І. Дахно. - К.: ЦНЛ,

2006. - 278 с.

Висвітлюються теоретичні і практичні питання щодо правової охорони в Україні і світі об'єктів інтелектуальної власності й використання їх на ліцензійній основі. Навчальній посібник може використовуватися як під час вивчення патентного й авторського права, так і в рамках цивільного, господарського, адміністративного, міжнародного приватного та інших його галузей. Для студентів, підприємців,

юристів, науковців, інженерів, творчих працівників та інших категорій.

Дмитришин, В.

Інтелектуальна власність на програмне забезпечення в Україні / В. Дмитришин. - К., 2005. - 304 с.

В книзі розглянуті загальні теоретичні питання правової охорони комп’ютерних програм, як об’єкта авторського права, практичні аспекти набуття, передачі, реєстрації та захисту прав на програмне забезпечення та правомірного використання примірників комп’ютерних програм. Здійснено аналіз цивільно-правової, адміністративно-правової та кримінально-правової відповідальності за порушення

прав авторів, висвітлені рекомендації щодо здійснення заходів із запобігання і припинення правопорушень в цій сфері та притягнення порушників до відповідальності.

Дроб'язко, В.С.

Право інтелектуальної власності / В.С. Дроб’язко. - К.: Юрінком Інтер,

2004. - 512 с.

Розглянуто основи українського і міжнародного законодавства, що регулює правовідносини у сфері інтелектуальної власності. Детально проаналізовано проблеми, пов’язані з охороною і захистом авторського права і суміжних прав (твори науки, літератури і мистецтва, бази даних, фонограми, передачі організацій мовлення тощо), патентного права (винаходи, корисні моделі, промислові зразки), засобів

індивідуалізації товарів і послуг (комерційні найменування, торговельні марки, географічні зазначення), нетрадиційних результатів інтелектуальної діяльності (наукові відкриття, раціоналізаторські пропозиції, компонування інтегральних мікросхем, сорти рослин і породи тварин, комерційна таємниця). Подано історію розвитку і систему джерел інститутів права інтелектуальної власності.

Інтелектуальна власність: навч. посібник / за ред. П.М. Цибульова. - К.:

УкрІНТЕІ, 2006. - 276 с.

У посібнику розглянуто поняття інтелектуальної власності та його системи, зміст прав інтелектуальної власності на результати науково-технічної творчості, комерційні позначення, об'єкти авторського права і суміжних прав. Висвітлюються економікоправові питання здійснення прав інтелектуальної власності, у тому числі їх оцінки та комерціалізації, а також особливості їх захисту в судовому та адміністративному порядках. Навчальний посібник розрахований на студентів та науко-во-педагогічних

працівників вищих навчальних закладів усіх напрямів та спеціальностей підготовки, а також усіх тих, хто цікавиться проблемами набуття, здійснення та захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

Інтелектуальна власність та її захист: нормативно-правове регулювання.

- К.: КНТ, 2006. - 480 с.

У збірнику наведено нормативні документи, що регулюють відносини у сфері охорони особистих немайнових прав і майнових прав авторів та їх правонаступників, регулюють порядок організації та продовження видавничої діяльності, визначають правові, економічні, організаційні засади державної підтримки засобів масової інформації, регулюють правові відносини у сфері захисту інформації в автоматизованих системах, права власника інформації на її захист, а також встановленого чинним законодавством обмеження на доступ до інформації та інші.

Видання розраховане на широке коло читачів.

Карпенко, О.Д. Держава та промислова власність: організаційно-правові питання / О.Д. Карпенко. – К.: Ін-Юре, 1999. – 155 с.

У монографії досліджуються суспільні відносини, що виникають і реалізуються в процесі цілеспрямованого впливу держави в особі її органів на використання об’єктів промислової власності. Основна увага приділяється проблемам державного управління у сфері промислової власності. Питання державного регулювання і проблеми формування державної системи захисту у цій сфері також розглядаються для того, щоб більш глибоко та комплексно показати державне управління крізь призму специфіки суспільних відносин, що туту виникають. Оскільки діяльність державних органів управління та регулювання у сфері промислової власності

відображена в актах регулювання і управління – в законах і підзаконних актах, то предметом дослідження цієї роботи і стало законодавство України у даній сфері. Вступ України до міжнародних союзів по охороні промислової власності вимагає приведення національного законодавства України у відповідність до вимог міжнародно-правових актів у зв’язку з цим предметом монографічного дослідження стали і міжнародні конвенції, що засновують міждержавні союзи, членом яких є і Україна. Крім міжнародно-правових актів,у сферу дослідження включено законодавчі акти інших країн світу «Франції, Австрії, Японії, КНР, США, Німеччини), які викликають найбільший інтерес щодо створення в Україні відповідної системи правового регулювання та більш глибокої детальної розробки окремих його механізмів. У монографічному дослідженні викладені практичні пропозиції та рекомендації, спрямовані на вдосконалення структури і функцій державних органів управління та регулювання у сфері промислової власності, удосконалення інституту юридичної відповідальності та створення в Україні державної патентної системи.

Кульчій, І.О.

Управління інтелектуальною власністю: навчальний посібник / І.О. Кульчій. - Полтава: ПолтНТУ, 2010. - 113 с.

Лазебний, В.С.

Основи інтелектуальної власності та її захисту: навч. посібник / В.С. Лазебний. - К.: Ліра-К, 2011. - 160 с.

У посібнику розглянуто загальні положення права інтелектуальної власності й стисло охарактеризовано його основні інститути — авторське й патентне право, правову охорону товарних знаків та інших засобів індивідуалізації тощо. їх аналіз ведеться як із позицій вимог прийнятого у світі розуміння головних проблем права інтелектуальної власності та основних міжнародних угод у розглянутій галузі, так і з

позицій українського законодавства і його відповідності міжнародним стандартам. Посібник призначено для поглиблення знань студентів усіх форм навчання в галузі винахідницької діяльності й спрямовано на активізацію технічної творчості під час навчального процесу. Посібник може бути корисним науковим працівникам, діяльність яких пов'язана з технічною творчістю.

Опорний конспект лекцій із дисципліни «Інтелектуальна власність» для студентів 5-го курсу всіх спеціальностей денної форми навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2010. – 85 с.

Охорона промислової власності в Україні: монографія / О.Д. Святоцький, В.Л. Петров. - К.: Ін Юре, 1999. – 400 с.

Це видання являє собою збірник матеріалів з різноманітних аспектів законодавства у сфері охорони промислової власності. Висвітлено проблеми, пов’язані з охроною винаходів, промислових зразків, корисних моделей, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів промислової власності, а також питання передачі і встановлення прав. Особливу увагу приділено міжнародній співпраці у сфері охорони промислової власності, питанням створення об’єктів промислової власності – творчості, а також

питанням, пов’язаним з патентною інформацією і документацією. Видання розраховане на широке коло читачів: інженерів, вчених і студентів, бізнесменів і менеджерів, патентознавців, юристів, економістів, творців об’єктів промислової власності, а також на організації, що використовують ці об’єкти.

Право інтелектуальної власності. Академічний курс: підручник / за ред. О.П. Орлюк, О.Д. Святоцького. - К.: Ін Юре, 2007. - 696 с.

Зростання ролі права інтелектуальної власності в житті суспільства зумовлює необхідність ґрунтовного ознайомлення студентів вищих навчальних закладів з

основними положеннями чинного законодавства України про інтелектуальну власність, історією становлення права інтелектуальної власності, його об'єктами та суб'єктами, особистими немайновими і майновими правами суб'єктів права, способами їх використання та захисту. Цей підручник слугуватиме надійним джерелом знань, відповідних навчальній програмі, не лише студентам, а й широкому колу читачів.

Право інтелектуальної власності. Академічний курс

/

за ред. О.А.

Підпригори, О.Д. Святоцького. - К.: Ін Юре, 2004. - 672

с.

 

Зростаюча роль права інтелектуальної власності в житті суспільства зумовлює необхідність ґрунтовного ознайомлення студентів вищих навчальних закладів з основними положеннями чинного законодавства України про інтелектуальну власність, історію становлення права інтелектуальної власності, його об'єктами та суб'єктами, особистими немайновими і майновими правами суб'єктів права, способами їх використання та захисту. Даний підручник слугуватиме надійним

джерелом відповідних навчальній програмі знань не лише студентам, а й широкому колу читачів.

Промислова власність в Україні: проблеми правової охорони: зб. наук. статей / за ред.Ю.С. Шемшученка, Ю.Л. Бошицького. - К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2004. - 548 с.

У збірнику комплексно розглядаються сучасні теоретичні та практичні аспекти правової охорони промислової власності в Україні. Досліджуються питання цивільно-правової, адміністративно-правової та кримінально-правової охорони створення різних об’єктів промислової власності. Значна увага приділена питанням гармонізації національного законодавства в галузі промислової власності з

міжнародним законодавством, його відповідності міжнародно-правовим угодам, у тому числі Угоді ТРІПС, вимогам СОТ. Автори детально аналізують питання правової охорони таких об’єктів промислової власності, як винаходи, промислові зразки. корисні моделі, торговельні марки, комерційні (фірмові) найменування тощо. З урахуванням зарубіжного досвіду аналізуються питання правового регулювання франчайзингу, компонування інтегральних мікросхем, а також конкурентного права, особливості захисту від недобросовісної конкуренції тощо. Надано пропозиції з удосконаленням правової охорони об’єктів промислової власності в Україні, рекомендації щодо оптимізації правового забезпечення промислової власності відповідно до вимог Європейського Союзу, Світової організації торгівлі, міжнародно-правових норм. Для фахівців з питань інтелектуальної власності, практичних працівників, студентів, викладачів юридичних факультетів вузів.

Промисловий зразок / за ред. В.Л. Петрова. - К.: Видав. Дім "Ін Юре",

1999. - 124 с.

Розглянуті питання одержання правової охорони на промисловий зразок в Україні та в іноземних державах; викладені права власника патенту на промисловий зразок та захист цих прав; наведено законодавче забезпечення та зразки необхідних документів. Розраховано на винахідників, раціоналізаторів, патентних повірених, патентознавців та всіх тих, хто цікавиться проблемами інтелектуальної власності в Україні.

Свістельник, І. Інформаційна культура студента: навч. посібник / І. Свістельник. - К. : Кондор, 2012. - 182 с.

Навчальний посібник висвітлює теоретичні основи інформаційної культури, загальні відомості про традиційні (карткові) та електронні інформаційно-пошукові системи; систему інформаційного забезпечення галузі фізичної культури і спорту; методику