Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга з ФОМОМ (ред. усі сторінки, крім зразків...doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
76.8 Mб
Скачать

Види протягання

Є такі види протягання:

Головний рух – обертання оброблюваної заготовки при обертальному русі протяжки (за один оберт); протяжка при цьому аналогічна до циліндричної фрези з зубами, розташованими на різній віддалі від осі обертання.

Рисунок 10. Метод протягання поверхонь обертання

Основні види внутрішнього протягання подані на (рис.11,а-б), (рис.12,а-г). Протягання в горизонтальному напрямі нерухомого виробу (рис.11,а,б) здійснюється на горизонтально-протяжних верстатах (р та х – швидкості холостого ходу).

  1. Виріб; 2 – протяжка; 3 – шар зрізуваного металу

Vp – робочий хід; Vx – холостий хід

Рисунок 11. Види внутрішнього протягання

Протягання згори вниз (рис.12,а) або знизу вгору (рис.12,б) нерухомого виробу здійснюється на вертикально-протяжних верстатах.

Перевагами вертикального протягання є покращення стружковідведення і підведення МОР, виключення впливу маси протяжки на точність обробки і стійкість, менша площа, яку займає верстат; недоліками – велика висота верстатів та складність в обслуговуванні.

Протягування з обертанням виробу або протяжки (рис.11,б), як правило, застосовується для обробки гвинтових пазів.

1- виріб; 2 – протяжка; 3 – шар зрізуваного металу

Vp – робочий хід; Vx— холостий хід

Рисунок 12. Види внутрішнього протягання

Прошивка нерухомого виробу згори вниз (рис.12,в) не потребує спеціального обладнання, проте невелика довжина інструменту (до 15 діаметрів) не дозволяє знімати досить великі припуски, що обмежує область застосування.

Обробка деформуючою протяжкою, прошивкою (рис.12,г) може здійснюватись, як оздоблювальна операція після попередньої обробки, як підготовча перед протяганням операція, виправляючи форму та розміри отвору, або в комбінаціях: різально-деформуюче протягання (зрізування основного припуску регулюючою частиною протяжки, обробка деформуючою частиною), деформуючо-зрізувально-деформуюче протягання (підготовка отвору деформуючою частиною протяжки, зрізування припуску різальною частиною, обробка деформуючою частиною); протягання з нарізуванням різі (мітчик-протяжка).

Основні види зовнішнього протягання наведені на рис. 13, (а,б,в). Протягання із зворотньо-поступальним преміщенням протяжки у вертикальному (рис.13,а) або горизонтальному (рис.13,б) напрямках. Безперервне протягання (рис.13,в) нерухомою протяжкою рухомих заготовок або протягання нерухомих заготовок рухомими по замкнутому контуру протяжками.

Рисунок 13. Види зовнішнього протягання (позначення див. на рис.12)

Схеми різання при протяганні

Схеми різання при протяганні визначають формою, розміщенням зубів протяжки і послідовністю їх роботи (табл.4).

Профільна – весь припуск знімається шарами, по цілому профілю кон-фігурація шарів відповідає конфігурації готового профілю; схема застосо-вується як кінцева, її недолік – складність виготовлення, заточки і пе-реточки протяжки.

Генераторна – припуск знімається плоскими паралельними або дугоподібними шарами.

Групова (змінного різання) – кожен зуб зрізує тільки частину ширини шару, що припадає на групу зубів за рахунок зменшення довжини регулю-ючих кромок зубів, що знижує навантаження на кожен зуб, дозволяє працювати з великими товщинами зрізу при однаковому навантаженні.