Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ БДСГ самост 2008.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
451.07 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Назвіть системні властивості підприємства.

  2. Від яких факторів залежать фінансовий та інвестиційний цикл підприємства?

  3. В чому проявляються галузеві особливості бюджетного процесу?

  4. Які основні системи входять до складу фінансового планування?

  5. В чому полягає основна відмінність між фінансовим плануванням та прогнозуванням?

  6. Які Ви знаєте методи фінансового прогнозування? В чому їх сутність?

  7. Що виступає базовою ланкою в системі бюджетування?

  8. Розкрийте зміст бюджетного та стратегічного управління.

Тема 4. Порядок формування фінансової струкутри підприємства і виділення центрів відповідальності

1. Фінансова структура підприємства в бюджетуванні

При постановці бюджетування та управлінського обліку важливим є визначення об’єкту фінансового планування. Від цього залежить забезпечення фінансової прозорості підприємства і перетворення бюджетування в один з інструментів підвищення ефективності виробництва та зменшення витрат.

В бюджетуванні термін "фінансова структура" застосовується не як результат структурування підприємства й інформації про нього за ознакою фінансових потоків, а за ознакою характеру фінансової відповідальності того або іншого підрозділу.

Вважається, що центри фінансової відповідальності є ознаками справжнього бюджетування, його постановки на підприємстві в сучасному вигляді. Центрами фінансової відповідальності виступають фінансові підрозділи, які можуть відповідати (або не відповідати) його структурним підрозділам і в яких концентрується відповідальність за певний напрямок надходжень і витрат.

Таким чином, центр фінансової відповідальності (ЦФВ) - це структурний підрозділ підприємства, який здійснює певний набір господарських операцій і здатний впливати на ті або інші фінансові показники цих операцій. Із цієї причини ЦФВ відповідальні за рівень даних підконтрольних показників.

Тобто, в бюджетуванні, фінансова структура - скорочення від "структура фінансової відповідальності".

Облік за центрами відповідальності концепція не нова, але достатньо цікава. Особливо актуальною вона є для тих підприємств, для яких контроль за витратами є основною вимогою виживання на конкурентному ринку та необхідною умовою забезпечення прибуткової роботи. У випадках ведення багатопрофільного бізнесу облік за центрами відповідальності може стати обов’язковою умовою діяльності підприємства.

Слід зазначити, що питання виділення фінансової структури є найменш розробленими як в теоретичному, так і в методологічному плані.

При проведення аналізу підприємства на предмет формування його фінансової структури необхідно визначити:

принцип фінансового планування «згори-донизу», «з низу до гори»;

ступінь готовності керівників підприємства до децентралізації управління;

систему контрольних показників на різних рівнях управління та відповідальні структурні підрозділи.

Призначенням фінансової структури є:

проведення порівняльного аналізу фінансової ефективності та інвестиційної привабливості напрямків діяльності підприємства;

визначення відповідальності керівників різних рівнів управління та окремих структурних підрозділів за фінансові результати своєї діяльності; створення основи для системи підвищення ефективності виробництва та операцій, скорочення витрат;

впровадження системи контролю за виконанням бюджетів, використанням найбільш важливих видів ресурсів; розробка механізму ефективного розподілу загально виробничих витрат підприємства.