Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ контр ЗАОЧН.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
409.6 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ "КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. ВАДИМА ГЕТЬМАНА"

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

ДЛЯ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

з дисципліни

«Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва»

(для студентів заочної форми навчання)

Кривий Ріг

2008

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ "КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. ВАДИМА ГЕТЬМАНА"

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра фінансів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

ДЛЯ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

з дисципліни

«Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва»

(для студентів заочної форми навчання)

Затверджено

на засіданні кафедри фінансів

Протокол №3 від 23.10.2008 р.

Кривий Ріг

2008

Методичні вказівки та завдання для поточного контролю знань з дисципліни «Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва» (для студентів заочної форми навчання). / Укл. Васильчук І.П., Якимчук Т.П.. Кривий Ріг: Криворізький економічний інститут КНЕУ, 2008 - 54с.

Укладачі:

І.П. Васильчук, кандидат економічних наук, доцент

Т.П. Якимчук, ст.. викладач кафедри фінансів

Рецензент:

Р.С.Азарян, кандидат технічних наук, доцент кафедри фінансів

Відповідальний за випуск:

І.П. Васильчук, зав. кафедрою фінансів, доцент, кандидат економічних наук

ЗМІСТ

Стор.

Вступ 5

Вимоги до виконання контрольної роботи 7

Методичні рекомендації до виконання: 8

Практичного завдання №1 8

Практичного завдання №2 10

Умови практичного завдання №2 17

Вихідні дані для розрахунку завдання №2 19

Варіанти контрольної роботи 22

Критерії оцінювання 39

Список рекомендованих джерел 40

Додатки

ВСТУП

За останні роки в Україні відбулись і відбуваються глибокі економічні зміни, зумовлені процесами розбудови ринкової економіки. Значною мірою трансформуються умови функціонування всіх складових ланок економіки, в тому числі й насамперед – сфера фінансових відносин у суспільстві. Попри всі труднощі та суперечності такої трансформації, міцніє та набуває цілісності та адекватності стосовно нових економічних реалій правова база фінансово-кредитних відносин у суспільстві. Ці умови вимагають від суб’єктів господарювання, фахівців, які працюють на підприємствах і забезпечують їхню фінансову діяльність, глибокого опанування науки про фінансову діяльність й водночас підвищення своєї компетентності у нормативних актах, що її регулюють. Саме це й створює підґрунтя кваліфікованої оцінки фінансового стану підприємства фінансової ситуації в господарстві країни в цілому, прийняття ефективних управлінських рішень, без чого шанси на успіх у конкурентній ринковій боротьбі значно зменшуються. Отже, зростання інтересу до фінансової діяльності – об’єктивне явище; тому вивчення її буде необхідним для підготовки бакалаврів з економіки.

Метою вивчення дисципліни „Фінансова діяльність суб’єктів господарювання” є надання знань з теорії та практики організації фінансової діяльності суб’єктів господарювання.

Завданнями дисципліни виступають:

  • вивчення змісту та основних напрямків фінансової діяльності,

  • розгляд способів та методів забезпечення ліквідності підприємства та його фінансової рівноваги,

  • дослідження методів формування власного та позикового капіталу,

  • вивчення особливостей фінансової діяльності суб’єктів господарювання у сфері зовнішньоекономічних відносин і організації фінансових взаємовідносин підприємства з державою,

  • оволодіння практичними навичками використання можливих форм фінансування підприємства, методів та прийомів фінансового контролінгу.

Предметом вивчення курсу виступають фінансово-економічні відносини, що виникають у процесі мобілізації ресурсів для фінансування операційної та інвестиційної діяльності підприємства.

Робочою програмою з дисципліни передбачено написання студентами заочної форми навчання письмової контрольної роботи з метою контролю отриманих ними знань.

Вимоги до виконання контрольної роботи

Згідно навчального плану підготовки бакалаврів спеціальності 6104 заочної форми навчання передбачено виконання письмової контрольної роботи з дисципліни „Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”.

Контрольна робота повинна відповідати вимогам щодо змісту та оформленню. Сторінки контрольної роботи нумеруються, цитати та цифрові матеріали супроводжуються посиланнями із зазначеним джерел даних, що наводяться в роботі. В кінці роботи вміщується перелік використаних джерел інформації.

Питання контрольного завдання повинні викладатися по суті, формулюватися чітко, в логічній завершеності. В кінці роботи обов’язкова наявність підпису та дати подання роботи до інституту. Контрольна робота повинна надійти до деканату у суворій відповідності термінам.

Отримавши перевірену роботу, студент зобов’язаний усунути недоліки і перед іспитом захистити її. Без захисту контрольної роботи студент до здачі іспиту не допускається. Даними методичними вказівками передбачено виконання контрольної роботи, яка містить 4 завдання.

Питання 1-2 – теоретичні. Їх викладення вимагає вивчення лекційного матеріалу, додаткової літератури, використання періодичних джерел інформації, статистичних даних. Питання викладаються повно, висновки обґрунтовуються.

Практичне завдання №1 передбачає самостійне поглиблене опрацювання матеріалів (питань) теми “Формування власного капіталу”, які винесені на самостійне вивчення.

Практичне завдання №2 вимагає від студентів знань методики розрахунку грошового потоку, показника операційного Cash-flow, порядку та методів нарахування амортизації, коефіцієнта виплати дивідендів.

Варіант контрольної роботи студент обирає згідно номера в академічному журналі групи.

Методичні рекомендації до виконання: Практичного завдання №1

Для виконання практичного завдання необхідно самостійно спробувати скласти проспект емісії акцій підприємства на підставі даних, що публікуються в періодичних виданнях (вибір об’єкту для дослідження та вибір джерела для виконання завдання узгоджується з викладачем, який веде практичні заняття) та вимог, що висуваються до проспекту емісії згідно чинного законодавства - Положення про порядок реєстрації випуску акцій і облігацій, затв. Наказом ДКЦПФБ України від20.09.2001р.№210 .

Інформаційна основа:

Положення про порядок реєстрації випуску акцій і облігацій, затв. Наказом ДКЦПФБ України від20.09.2001р.№210

Інформація про випуск акцій підприємствами, що публікується у періодичних виданнях – “Інвестиційна газета”, “Цінні папери України”.

Вказівки до виконання практичного завдання:

Необхідно розробити концепцію емісійної політики та скласти проспект емісії акцій для підприємств виходячи з умов:

а) вже існуючого раніше приватизованого підприємства;

б) для заново створюваного акціонерного товариства відкритого типу.

Для того, щоб пропонувати концепцію для вже існуючого підприємства необхідно за даними періодичних видань обрати підприємство, при чому враховувати наявність найбільш повної інформації про діяльність підприємства, що найбільш прийнятна для виконання завдання.

Для визначення концепції емісії та складання в подальшому проспекту емісії акцій необхідно вивчити існуючу інформацію та змоделювати у разі необхідності відсутню інформацію у напрямках:

  • вид діяльності та галузева приналежність підприємства;

  • основні види продукції, що випускається;

  • стан ринкового попиту на акції ;

  • їх ринкову і номінальну вартість;

  • структура власників (у %);

  • розподіл контролю;

  • види випущених раніше акцій;

  • найбільші інвестиційні проекти, очікувані до впровадження;

  • мета емісії;

  • види акцій, що планується розмістити;

  • способи розміщення;

  • необхідність залучення та найменування андерайтера;

  • реалізація переважного права;

  • витрати та надходження на емісію;

  • чистий доход емітента;

  • законодавчі особливості та пільги;

  • інша інформація.

Якщо студент обирає розробку концепції для заново створюваного підприємства, він самостійно моделює основні параметри діяльності підприємства, вид його діяльності, цілі діяльності і цілі емісії, розмір статутного капіталу, визначає (моделює) пропорції в розподілі власності і контролю, можливу номінальну і ринкову ціну акцій, визначає види (типи) акцій та способи їх розміщення, умови оподаткування; розмір та форми визначення дивідендів за привілейованими акціями, кількість емісій та найбільш оптимальні пропорції та умови її проведення тощо.

Форма надання проспекту емісії:

Проспект емісії надається скріпленим на окремих аркушах і повинен містити основні положення згідно вказівок і положень нормативного документу.

Типова форма проспекту емісії, яка може бути використана як зразок, наведена в дод. А.