Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лек планування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

3. Планування письмової кореспонденції, посилок та переказів

Планування доходів від письмової кореспонденції, посилок та переказів, як вже відзначалось, майже повністю залежить від чисельності, структури та платоспроможності населення відповідної території обслуговування, тобто від факторів, на які вузол зв’язку практично не може вплинути. Тому основним принципом планування відповідних доходів є планування від досягнутого рівня.

Порядок річного планування доходів від письмової кореспонденції, посилок та переказів може мати наступну схему:

  1. Визначається фактичний рівень отриманих доходів по відповідній послузі (в гривнях) по кожному відділенню або структурному підрозділу та по вузлів в цілому (графа 3 у наступній таблиці). При цьому необхідно перевірити, щоб сума доходів по відділеннях дорівнювала сумі доходів по вузлу в цілому.

  2. Визначається середьнодушове споживання відповідної послуги по кожному відділенню та по вузлу в цілому (графа 4). Для цього фактичне значення доходу ділиться на чисельність населення у зоні обслуговування відповідного відділення. Ця операція необхідна для перевірки ступеню рівнонапруженості плану, що буде доводитися.

  3. По відділеннях, які мають суттєві відхилення від середнього по вузлу рівня душового споживання відповідної послуги (більш ніж 15 – 20 % до середнього рівня) проводиться детальний аналіз з метою з’ясування причин цього відхилення. Якщо це відхилення викликано особливостями структури споживачів чи місцем розташування відділення значення показника залишається на фактичному рівні. В інших випадках може проводитися відповідне коригування у напрямі наближення значення показника виконання плану по відповідному відділенню в бік середньрайонного рівня. В наслідок отримуємо скоригований рівень надання відповідної послуги по вузлу (графа 5).

  4. Визначаємо середній рівень напруженості плану по вузлу зв’язку. Для цього доведений обласною дирекцією плановий показник на відповідний рік (в гривнях) ділимо на скоригований рівень надання відповідної послуги по вузлу (в гривнях). В результаті отримуємо коефіцієнт напруженості плану на плановий рік (у процентах чи у коефіцієнті).

  5. Визначаємо планове завдання по кожному відділенню та по вузлу в цілому. Для цього скориговане значення рівень надання відповідної послуги множимо на коефіцієнт напруженості плану на плановий рік. Отримане значення (в гривнях) є планове завдання по отриманню доходів від надання відповідної послуги по кожному відділенню (графа 6).

При цьому складається аналітична таблиця наступної форми:

№ п.п

Назва відділення зв’язку

Фактичне отримання доходів у 200_ (перед- плановому) році (грн.)

Теж у розрахунку на душу населення в зоні обслуговування, грн.

Скориговане значення отриманих доходів від надання послуги (грн.)

Планове завдання щодо отримання доходів від надання відповідної послуги на 200_ рік (грн.)

1

2

3

4

5

6

1

2

В цілому по вузлу

Отриманий річний план розбивається на квартальний в розрізі кожного відділення відповідно до коефіцієнту сезонності. В даному випадку коефіцієнт сезонності є питомою вагою відповідного кварталу (в середньому за декілька років) у загальнорічному обсязі надання послуги.

В подальшому при плануванні доходів від надання основних послуг в якості бази для визначення напруженості плану береться фактичне значення отриманого доходу від певної послуги за відповідний квартал попереднього року.