Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лек планування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

4. Планування доходів від доставки пенсій та допомог

Доходи від доставки пенсій для підприємств поштового зв’язку займають основне місце у загальній структурі доходів. Проте, як показує практика, ці доходи досить нестабільні у часі і не завжди можуть бути точно передбачені. Це викликано тим, що кошти для сплати пенсій та допомог надходять до підприємств поштового зв’язку від органів Пенсійного фонду, який, в свою чергу, отримує їх від підприємств та організацій. Проте останні в зв’язку з кризовими явищами нерегулярно перераховують кошти до пенсійного фонду. Крім того, в останні рік має місце тенденція до постійного, часто непередбаченого зниження тарифів на доставку пенсій, що ставить підприємства поштового зв’язку в досить скрутне становище.

Основним принципом планування доходів від доставки пенсій є планування від фактичного досягнутого рівня за попередній період. При цьому коригування бази планування по душовому споживанню проводити не доцільно, тому що чисельність отримувачів пенсій та допомог по кожному відділенню відома і досить стабільна.

Тобто план доходів від доставки пенсій встановлюється пропорційно всім відділенням виходячи з загальнорайонного показника напруженості плану по доходам від доставки пенсій.

5. Особливості планування доходів від передплати періодичних видань

Доходи від передплати періодичних видань, на відміну від інших, розділені в часі на надходження та використання. Надходження цих доходів здійснюється, головним чином, в період передплатних кампаній (головна в жовтні - листопаді, друга в квітні-травні). Отримані кошти поступають на спеціальний рахунок і з нього знімаються рівномірно протягом року на потреби вузла в частині доставки періодичних видань. При цьому план по доходам від передплати періодичних видань до відділень доводиться в часині отримання, а до вузла – в частині використання.

План по доходах від передплати доводиться до відділень на тих самих принципах, що й план по письмовій кореспонденції, посилках, переказах.

6. Планування доходів при зміни тарифів

Доход від надання послуги залежить від двох факторів – обсягу надання послуги та тарифу на цого надання. У системі поштового зв’язку розміри тарифів на надання основних послуг встановлюються в централізованому порядку і практично не залежать від вузла зв’язку. Тому при плануванні доходів необхідно враховувати зміни тарифів.

При зміні тарифів на надання послуг проводиться коригування плану по відповідній статті доходів в ту чи іншу сторону, відповідно до напряму зміни тарифу. При цьому необхідно враховувати слідуючи особливості:

При зміні тарифів на доставку пенсій та допомог доходи пошти змінюються прямо пропорційно зміні розміру тарифу. Це викликано тим, що попит з боку Пенсійного фонду на послуги поштового зв’язку в частині доставки пенсій не залежить від тарифу. В цьому випадку з боку Пенсійного фонду має місце особливий вид монополії – монопсонія (“один покупець”), а сама послуга має нульову еластичність попиту (при збільшенні чи зменшенні ціни на 1 % попит на дану послугу не змінюється).

При збільшенні тарифів на інші послуги загальний попит на певну послугу, як правило, зменшується, але не пропорційно зміні ціни. Коефіцієнти залежності попиту та доходу від змін у ціні у системі поштового зв’язку ще досі не досліджена сфера, тому при плануванні на районному рівні доцільно використовувати інтуїтивні методи.