Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лек планування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Планування собівартості, прибутку та рентабельності

План заняття:

  1. Планування собівартості.

  2. Планування прибутку.

  3. Планування рентабельності.

1.Планування собівартості

Собівартість послуг зв’язку – це витрати підприємства зв’язку на надання послуг.

Виділяють собівартість всієї продукції та одиниці продукції.

Собівартість всієї продукції визначається на підставі визначення витрат по окремих статтях витрат, що було розглянуто в попередніх лекціях. Собівартість одиниці продукції визначається шляхом відношення собівартості всієї продукції до обсягу продукції підприємства. На підприємствах поштового зв’язку Собівартість всієї продукції дорівнює експлуатаційним витратам. В якості обсягу продукції береться обсяг надання послуг поштового зв’язку по тарифам без ПДВ.

Собівартість одиниці продукції визначається у гривнях на 1 гривню послуг. Після визначення цього показника визначається ступінь напруженості плану по собівартості 1 гривні тарифних доходів. Для цього проводиться порівняння планового значення показника із відповідним показником, що мав місце у перед плановому періоді. У звичайних умовах планова собівартість 1 гривні послуг повинна бути меншою, ніж досягнута. Це свідчить про відносне або абсолютне зменшення експлуатаційних витрат та про більш раціональне використання ресурсів у плановому періоді. У випадку, коли планова собівартість 1 гривні послуг більша, ніж досягнута, необхідно провести аналіз цього явища, під час якого визначити величину відносної перевитрати по всіх статтях та по кожній окремо. Крім того, необхідно мати на увазі, що загальний розмір витрат на надання всіх послуг (експлуатаційні витрати) не повинен збільшуватися на величину очікуваного рівня інфляції.

2.Планування прибутку

Прибуток (балансовий прибуток) визначається як різниця між обсягом надання послуг по тарифам без ПДВ та експлуатаційними витратами. Крім того до балансового прибутку включається прибуток від інших (не основних, не поштових) сфер діяльності.

Після отримання планової величини балансового прибутку визначають плановий розмір чистого прибутку, як величина балансового прибутку після сплати податку на прибуток (30 %). Чистий прибуток є основою для формування коштів необхідних для подальшого розвитку підприємства та матеріального заохочення колективу, а також для вирішення соціальних проблем підприємства.

Абсолютний та відносний розмір чистого прибутку може коливатися у досить значних межах в залежності від напруженості плану по доходах та по собівартості. Темп росту чистого прибутку від основної діяльності можна визначити за формулою:

Кприб. = Кдох. / Квитр.,

Де Кприб. – темп росту чистого прибутку від основної діяльності (у коеф.);

Кдох – те ж тарифних доходів;

Квитр. – те ж експлуатаційних витрат.

Наприклад, при плановому темпі росту тарифних доходів 1,05 та експлуатаційних витрат 1,06, темп росту чистого прибутку від основної діяльності складе 1,05 / 1,06 = 0,99, тобто чистий прибуток знизиться на 1 % (розмір податку на прибуток (у гривнях) у розрахунок не приймається, тому що він змінюється пропорційно зміні балансового прибутку). У випадку, коли значення коефіцієнтів складуть, відповідно, наприклад, 1,08 та 1,04 темп росту чистого прибутку складе 1,038, або зросте на 3,8%. Тобто при плануванні необхідно дотримуватися правила, при якому плановий темп росту доходів повинен перевищувати плановий темп росту експлуатаційних витрат.

Планування використання чистого прибутку проводять згідно з кошторисом.