Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лек планування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

3. Методи планування

Метод планування – це сукупність прийомів, заходів та дій, за допомогою яких визначається та встановлюється планове завдання. В практиці планування галузі зв’язку використовуються наступні методи:

  1. Важливим методом залишається економічний аналіз, який грунтується на дослідженні конкретних даних про діяльність підприємства за попередній період і врахуванні отриманих результатів про рівень і темпи розвитку поштового зв’язку при плануванні. Цей метод дозволяє виявити тенденції, невраховані резерви, встановити закономірності розвитку основних економічних показників.

  2. Найбільш часто в практиці планування галузі поштового зв’язку використовується індексний метод. Сутність цього методу полягає у встановленні плану в певному відсотковому розмірі проти досягнутого у попередній період рівня. Наприклад, в 1999 році вузол зв’язку отримав 1 000 000 грн. тарифних доходів. На 2000 рік обласна дирекція встановлює план у розмірі 5% до рівня звітного року. Тоді план на 2000 рік по тарифним доходам складе 1 млн. 50 тис.грн. Перевагою цього методу є його відносна простота та наочність, а недоліками зрівняльний підхід (всім підприємствам встановлено однаковий рівень напруженості плану), неврахування можливих резервів підвищення ефективності виробництва, зниження стимулів для перевиконання плану (тому що на наступний рік його знов пропорційно збільшать).

  3. Досить поширений нормативний метод планування, який передбачає використання певних економічних або технічних нормативів при встановленні планового завдання. До нормативів, що використовуються при плануванні, можна віднести: норми праці (виробітку, часу, обслуговування, чисельності), штатні нормативи, норми витрат палива, мастил, матеріалів, нормативні строки проходження кореспонденції, міжремонтні пробіги автотранспорту, податкові ставки та багато іншого. Характерною рисою всіх нормативів є зовнішнє по відношенню до суб’єкта планування походження, тобто нормативи були розроблені до початку процесу планування.

  4. Одним з основних методів планування є балансовий метод. Сутність цього методу полягає у одночасному розгляді при плануванні джерел надходження ресурсів та напрямів їх витрачання. Найбільш успішно цей метод застосовується у фінансовому плануванні, зокрема при плануванні отримання та витрачання доходів та прибутків.

  5. На сучасному етапі в галузі набули значного поширення так звані інтуїтивні методи планування, до яких відносяться анкетування та методи “мозкових атак”. Цей метод планування передбачає високу частку суб’єктивності при встановленні планового завдання. Це є певною його вадою. Перевагою цього методу є можливість встановлення більш-менш реальних планових показників у сферах діяльності, які важко або неможливо піддати грунтовному економічному аналізу. Наприклад, при появі та запровадженню нових видів послуг, нетрадиційних для пошти, зокрема організації роздрібної торгівлі через мережу відділень зв’язку, при виході на нові ринки, при охопленні певною послугою нового контингенту клієнтів.

  6. По мірі розвитку комп’ютеризації все більшого поширення набувають економіко-математичні методи планування. Цей метод дає можливість створити та проаналізувати досить велику кількість варіантів плану та вибрати з них оптимальний. Але використання цього методу грунтується на використанні всіх попередніх методів. Економіко-математичний метод має перевагу у напрямі здешевлення самого процесу планування.