Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лек планування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

44

Державний комітет зв’язку та інформатизації україни

ДУІКТ

Кафедра економіки

ЗМІСТ

Стор.

Предмет, метод та завдання курсу “Планування діяльності підприємств поштового зв’язку”

Організація планування на підприємствах поштового зв’язку

Бізнес-планування на підприємствах поштового зв'язку

Планування основних послуг

Планування факультативних послуг

Планування використання та розвитку трудових ресурсів

Планування собівартості, прибутку та рентабельності

Кошторисне планування

Література

Предмет, метод та завдання курсу “Планування діяльності підприємств поштового зв’язку” План заняття:

  1. Сутність планування

  2. Основні принципи планування діяльності підприємств

  3. Методи планування

  4. Види планів

1.Сутність планування

Планування являє собою одну з важливих функцій в системі управління виробництвом на підприємстві. З його допомогою визначаються напрямок та зміст діяльності підприємства, його структурних підрозділів і окремих працівників. Функція планування передбачає вирішення питання про те, якими повинні бути цілі організації і що повинні робити її члени для досягнення цих цілей.

Сутність планування полягає в обгрунтуванні цілей і способів їх досягнення на основі виявлення комплексу завдань і робіт, а також визначення та встановлення взаємодії між ефективними методами і ресурсами всіх видів, необхідними для виконання цих завдань.

Основна мета планування – інтеграція всіх членів організації для вирішення комплексу завдань і виконання робіт, які забезпечують ефективне досягнення кінцевих результатів.

План – це перелік заходів та показників, виконання яких має за мету підвищення ефективності діяльності підприємства та забезпечення його розвитку у певному періоді.

Які ж фактори для успіху організації створює планування?

  1. Планування дозволяє оцінити практичні можливості досягнення цілей. Воно являється єдиним способом формального прогнозування майбутніх проблем і можливостей.

  2. Планування полегшує пошук кращих і більш ефективних шляхів досягнення цілей організації.

  3. Планування допомагає визначити, які потрібні взаємодії і взаємовідносини, а отже допомагає створити єдність загальних цілей всередині організації.

  4. Планування являється основою для контролю. Щоб контроль був ефективним, його потрібно тісно пов’язати з плануванням.

2.Основні принципи планування діяльності підприємств

Процес планування в галузі зв’язку оснований на тих же принципах і методах, що і в інших галузях народного господарства.

Основні принципи планування діяльності підприємства:

  1. План встановлюється суб’єктом планування, тобто власником підприємства або уповноваженим ним органом. Для державних підприємств план встановлює вищий орган управління, якому це право надане чинним законодавством (міністерство, державний комітет, управління, дирекція тощо).

  2. План повинен мати чітку мету – наприклад, підвищення прибутковості, виробництво певної кількості товарів чи надання послуг, виконання договорів тощо.

  3. План повинен носити директивний по відношенню до виконавців характер, тобто його виконання є обов’язковим. За виконання плану виконавці отримують звичайне економічне стимулювання (посадові оклади, надбавки, визначені колективним чи трудовим договорами заохочення), при його перевиконанні – премії та додаткові заохочення, при невиконанні, навпаки, розмір заохочення знижується або вони зовсім перестають діяти та розглядається питання про звільнення з роботи винних у невиконанні плану працівників.

  4. План повинен бути збалансований (реальний), тобто передбачений у плані обсяг ресурсів повинен відповідати кількості передбаченої до випуску продукції. У разі коли ресурсів виділено менше, ніж потрібно, план може бути невиконаний навіть при великому бажанні виконавців. З іншого боку, при виділенні ресурсів більше, ніж потрібно, буде мати місце або нераціональне використання ресурсів або перевиконання плану без відповідного трудового вкладу виконавців.

  5. План повинен бути напруженим, тобто передбачати певне збільшення показників у порівнянні з попереднім періодом. Але це не є обов’язковим при запланованому згортанні галузі або сфери діяльності.

  6. План повинен забезпечувати підвищення технічного рівня виробництва, тобто впровадження досягнень науково-технічного прогресу, на підставі чого будуть поліпшуватися економічні та якісні показники виробництва.

  7. План не повинен погіршувати становище працівників, споживачів, оточуючого середовища, бюджету, тобто він повинен мати соціальну спрямованість та не вступати в супереч з чинним законодавством (наприклад, не повинен передбачати подовження робочого дня понад встановлену законодавством норму, не повинен передбачати перевищення швидкості транспортних засобів за встановлену правилами дорожнього руху, не приводити до забруднення оточуючого середовища тощо).

  8. План повинен містити чіткі і однозначно зрозумілі для виконавців показники. Тобто план повинен бути стислим та красивим. Це пов'язано з тим, що безпосередні виконавці плану несуть відповідальність за виконання плану і повинні зрозуміти, що від них сподівається отримати керівництво.