Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лек планування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Організація планування на підприємствах поштового зв’язку

План заняття:

1. Функції органів управління поштового зв’язку в сфері планування

2. Організація планування поштового зв’язку на районному рівні

3. Роль та місце головного економіста вузла зв’язку в плануванні

1. Функції органів управління поштового зв’язку в сфері планування

Очолює роботу поштового зв’язку в державі Державний комітет зв'язку та інформатизації України (створений Указом Президента України від 3 червня 1999 року N 601/99). Держкомзв'язку України забезпечує проведення державної політики в галузі зв'язку, розподілу і використання радіочастотного ресурсу та у сфері інформатизації, несе відповідальність за їх стан і розвиток.

Серед основних завдань Держкомзв'язку України є участь у формуванні і реалізації державної політики в галузі зв'язку, регулювання діяльності, спрямованої на задоволення потреб споживачів у засобах і послугах зв'язку.

Держкомзв'язку визначає перспективні напрями розвитку зв'язку, пріоритетні напрями інформатизації загальнодержавного значення, реалізує єдину науково-технічну політику в галузі зв'язку та у сфері інформатизації; бере участь у розробленні проектів загальнодержавних програм економічного та соціального розвитку, Державного бюджет України, у межах своїх повноважень контролює використання бюджетних асигнувань за цільовим призначенням.

У складі комітету діє УДППЗ “Укрпошта”, яке безпосередньо займається організацією поштового зв’язку в державі. УДППЗ “Укрпошта” має статус підприємства. Відповідно до своїх завдань воно розробляє та доводить до своїх структурних підрозділів плани та завдання щодо розвитку поштового зв’язку.

Наступною ланкою управління поштовим зв’язком є обласна дирекція поштового зв’язку. Дирекція не є юридичною особою і здійснює свою діяльність від імені УДППЗ “Укрпошта” в межах наданих повноважень.

Головними завданнями дирекції у сфері планування є:

  • своєчасне, якісне та повне задоволення потреб споживачів у послугах поштового зв’язку;

  • виконання фінансово-економічних показників, затверджених Підприємством;

  • забезпечення ефективного розвитку поштового зв’язку на території діяльності Дирекції;

  • забезпечення в підпорядкованих відокремлених підрозділах високоефективної системи управління засобами поштового зв'язку на основі єдиного технологічного процесу.

Дирекція встановлює планові показники структурним підрозділам, що входять до її складу.

Таким чином планова робота в системі поштового зв’язку будується по вертикальному принципу. При цьому по мірі зниження рівня управління зростає деталізація та конкретизація планових завдань, збільшується число обов’язкових для виконання показників.

2. Організація планування поштового зв’язку на районному рівні

Організацію діяльності поштового зв’язку на рівні району чи міста здійснює вузол зв’язку. Вузол зв’язку є структурним підрозділом дирекції УДППЗ ''Укрпошта" і створений для надання послуг поштового зв’язку населенню. Вузол зв’язку має у своєму складі територіально відокремлені виробничі підрозділи - відділення та пункти зв’язку, дільниці, групи, відділи тощо. Вузол зв'язку не є юридичною особою і здійснює свою діяльність від імені підприємства в межах наданих йому повноважень. Для проведення грошово-розрахункових операцій вузол зв’язку має в банку поточний рахунок, пенсійний та переказний.

Основним завданням вузла зв’язку є :

- своєчасне, якісне та повне задоволення потреб споживачів у послугах поштового зв’язку на території діяльності.

- забезпечення виконання технологічних процесів відповідного рівня якості згідно з діючими нормативними документами,

- забезпечення виконання плану доходів і витрат - основних узагальнюючих показників фінансових результатів господарської діяльності вузла зв’язку.

Вузол зв’язку отримує планові завдання від обласної дирекції і організує їх виконання.

Процесами планування в межах вузла зв’язку займається планово-економічна група. Планово-економічна група у своїй діяльності керується актами чинного законодавства, нормативними актами Державного комітету зв’язку та інформатизації України, наказами, нормативними документами керівництва підприємства “Укрпошта”, статутом підприємства, положенням про обласну дирекцію. Планово-економічну групу очолює головний економіст, який призначається на посаду та звільняється з неї начальником вузла зв’язку. Структура та штатний розпис планово-економічної групи визначається та затверджується начальником вузла зв’язку. Діяльність планово-економічної групи здійснюється за планом роботи, затвердженим начальником вузла зв’язку.

Функції планово-економічної групи в сфері планування полягають у наступному:

  • визначення перспективи удосконалення економічних реформ, сприяння розвитку нових форм господарювання, впровадження ринкових відносин у вузлі зв’язку;

  • розробка балансу доходів і видатків вузла зв’язку, забезпечення контролю за його виконанням;

  • аналіз роботи вузла зв’язку, підрозділів по виконанню економічних показників по підсумках роботи за звітний період;

  • контроль за застосуванням затверджених цін і тарифів;

  • підготовка економічно обгрунтованих розрахунків з електрозв’язком та іншими підприємствами;

  • обгрунтування штатного розпису та розрахунки по надтарифній частині заробітної плати;

  • контроль та нормуванням робочого часу працівників вузла зв’язку, дільниць та відділень зв’язку.

Планово-економічна група складає та подає на розгляд та затвердження начальнику вузла зв’язку планові показники щодо роботи структурних підрозділів вузла, зокрема відділень зв’язку. Вона економічно обгрунтовує плани розвитку вузла, погоджує показники, готує проект плану до подання вищому органу (обласній Дирекції УДППЗ “Укрпошта”).

3. Роль та місце головного економіста вузла зв’язку в плануванні

Очолює планово-економічну групу та всю роботу, пов’язану з плануванням головний економіст вузла зв'язку. Головний економіст вузла зв’язку здійснює організацію та удосконалення економічної діяльності вузла з метою підвищення продуктивності праці, ефективності і рентабельності виробництва, якості надання послуг, зниження собівартості, досягнення найвищих результатів при найменших затратах матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Головний економіст безпосередньо підпорядковується начальнику вузла зв’язку.

Головний економіст зобов’язаний:

  • Організовувати роботу планово-економічної групи із встановленням конкретної відповідальності посадових осіб за стан справ на дорученій ділянці роботи.

  • Визначати перспективи удосконалення економічних реформ, сприяти розвитку нових форм господарювання, впровадження ринкових відносин у вузлі зв’язку.

  • Розробляти баланс доходів і видатків вузла, забезпечувати контроль за його виконанням.

  • Аналізувати роботу вузла та окремих підрозділів по виконанню економічних показників по підсумках роботи за звітний період.

  • Здійснювати контроль за застосуванням затверджених цін і тарифів.

  • Готувати економічно обгрунтовані розрахунки з електрозв’язком та іншими підприємствами.

  • Виконувати роботу по обгрунтуванню штатного розпису та розрахунки по надтарифній частині заробітної плати.

  • Разом з головним бухгалтером здійснювати контроль за правильним витрачанням грошових коштів, слідкувати за дотриманням фінансової та розрахункової дисципліни.

  • Здійснювати контроль за нормуванням праці працівників ВЗ, дільниці та відділень зв’язку.

  • Забезпечувати права працівників на пільги та компенсації, гарантовані законодавством України та умовами колективного договору.

  • Своєчасно доводити до працівників планово-економічної групи накази, розпорядження, рішення, вказівки начальника обласної дирекції УДППЗ “Укрпошта”.

  • Знати законодавство України про охорону праці, про працю та інші основні документи, що стосуються виконання завдань та функцій планово-економічної групи.

Головний економіст має право:

  • Здійснювати листування по питаннях планування та економічного стимулювання, питаннях організації, нормування та оплати праці з обласною дирекцією та її підрозділами.

  • Здійснювати добір та розміщення кадрів, подавати пропозиції про заохочення працівників та накладання на них стягнень у відповідності з діючим законодавством.

  • Бути представником від імені ВЗ у встановленому порядку з питань, що відносяться до компетенції планово-економічної групи.

  • Скликати за погодженням з начальником вузла наради по питаннях планування, фінансування та статистичного обліку.

Головний економіст несе відповідальність за:

  • Стан планово-економічної, фінансової, обліково-статистичної роботи у вузлі зв’язку та його виробничих підрозділах.

  • Організацію роботи планово-економічної групи, виконання функцій та покладених на неї завдань.

  • Достовірність звітних даних, відомостей та інших матеріалів, підготовлених планово-економічною групою.

Таким чином практично всі питання, пов’язані із складанням та доведенням планів та завдань на рівні району виконує головний економіст та інші спеціалісти планово-економічної групи.