Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тези лек планування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

3.Планування рентабельності.

Рентабельність показує ефективність використання коштів та засобів (капіталу) у виробництві. Існує, як відомо декілька способів визначення рентабельності:

Рентабельність як відношення балансового прибутку до експлуатаційних витрат – показує як ефективно передбачається використовувати виробничі витрати у плановому періоді. Цей показник можна розрахувати по формулі:

Крент.витр. = (1 – С) ) С, де:

Крент.витр. – рентабельність витрат (у коеф.)

С – собівартість 1 гривні послуг (у гривнях).

Наприклад, при С = 0,8 грн. За 1 грн. Послуг, рентабельність витрат складе (1-0,8) / 0,8 = 0,2 / 0,8 = 0,25 = 25%.

Рентабельність активів балансу – відношення прибутку підприємства до валюти балансу (вартості активів). Це показник показує ступінь ефективності використання у плановому періоді всіх ресурсів (власного та залученого капіталу) підприємства. У звичайних умовах розмір цього показника менший за рентабельність експлуатаційних витрат, тобто що за базу порівняння (у знаменнику) береться більша величина (зокрема балансова вартість основних засобів, нематеріальних активів, дебіторська заборгованість, запаси тощо) ніж при обчисленні попереднього показника (в ньому враховано лише річні витрати ресурсів).

Подібним показником є рентабельність власного капіталу. Проте при його обчисленні доцільно прибуток зменшити на величну відсотків, які передбачається сплатити по отриманим кредитам.

Для обчислення двох останніх показників необхідно попередньо провести розрахунки фінансового балансу підприємства на кінець планового періоду та середній баланс, який передбачається підтримувати протягом планового періоду. У загальному вигляді плановий баланс визначається окремо по кожній статті з урахуванням можливих та очікуваних змін протягом планового періоду. При цьому необхідно намагатися підтримувати показники ліквідності та заборгованості підприємств на оптимальному рівні.

Кошторисне планування

План заняття:

  1. Розробка кошторисів витрат та контроль за їх виконанням.

  2. Планування витрат по статтях.

1.Розробка кошторисів витрат та контроль за їх виконанням

В основі розробки кошторисів витрат лежить нормативний метод планування витрат в залежності від характеру і обсягу роботи.

Планування витрат проводиться по всіх елементах витрат з розмежуванням витрат, які пов’язані з виробництвом і реалізацією послуг, робіт, товарів та витрат, які супроводжують це виробництво (адміністра­тивні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, фінансові витра­ти).

Основні функції по плануванню залишаються за планово-економічни­ми групами, але для більш детального нормування елементів витрат, до цієї роботи повинні бути залучені і інші відділи, а саме :

- відділ технології надання послуг;

- відділ, або група розповсюдження періодичних видань;

- бухгалтерія;

- технічний відділ;

- група по організації торгівлі;

- відділ маркетингу та реалізації послуг;

- транспортний відділ.

Кошторис витрат розробляється на рік, квартал, місяць .

Контроль за виконанням кошторисів витрат проводиться щомісячно у розрізі статей витрат.