Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

Розглянемо основні функції головних органів.

2.3.1 Структура та діяльність Генеральної Асамблеї оон

Генеральна Асамблея (ГА) — вищий орган ООН. Вона являє собою своєрідний світовий парламент, в якому, на відміну від усіх інших органів, є представники всіх членів ООН, тобто майже всіх країн світу. Га - найдемократичніший орган ООН, оскільки кожний представник має один голос, незважаючи на розмір країни, її економічну могутність та політич­ний вплив.

За Статутом делегація кожної держави-члена на сесіях ГА може бути представлена щонайбільше 5 особами.

Генеральна Асамблея уповноважена обговорювати будь-яке питання в межах статуту ООН.

Важливі рішення приймаються в ГА кваліфікованою більшістю в дві третини голосів, звичайні рішення — простою більшістю. В цілому резолюції Генеральної Асамблеї мають реко­мендаційний характер, але практично їх сприймають до виконання всі члени ООН. Навіть в Статуті Організації передбачено позитивне ставлення членів до резолюції ГА. Крім того, в компетенції Асамблеї є рішення обов’язкового характеру: прийняття нових членів або виключення з ООН, обрання Генерального Секретаря, затвердження бюджету ООН, вибори непостійних членів Ради Безпеки, вибори членів ЕКОСОР, Ради з Опіки, а також рішення деяких адміністративно-технічних питань. Останнім часом все більше резолюцій ГА приймаються на основі консенсусу. Це найбільш ефективний метод прийняття рішень, оскільки виключає протиріччя між інтересами окремих представників.

Найважливіші функції Генеральної Асамблеї:

  1. зміцнення міжнародного миру;

  1. пом’якшення міжнародної напруги;

  1. скорочення озброєнь і роззброєння;

  1. створення умов для дружніх відносин між державами.

Функції та повноваження ГА розділяють на внутрішні та зовнішні.

Відповідно до її зовнішніх функцій ГА уповноважена розглядати загальні принципи співробітництва у підтриманні міжнародного миру та безпеки. Крім того, вона може обговорювати та надавати рекомендації з питань міжнародного співробітництва в політичній, економічній та культурній сферах, в галузі освіти та науки, охорони здоров’я тощо. ГА здійснює дослідження та сприяє розвитку міжнародного права, дотриманні прав людини і основних свобод. Тобто ГА може розглядати будь-яке питання, крім тих випадків, коли спірне питання є у компетенції Ради Безпеки. Всі рішення ГА з питань, які належать до її зовнішніх функцій, носять рекомендаційний характер.

Генеральна Асамблея прийняла низку резолюцій з питань, що мають для людства надзвичайно важливе значення. До них, зокрема, відносяться: Загальна декларація прав людини; Декларація про ліквідацію всіх форм расової дискримінації; Декларація про заборону застосування ядерної зброї; Декларація

про міжнародне співробітництво в цілях роззброєння; Декларація про надання незалежності колоніальним країнам. Втілення в життя цих рішень сприяло тому, що мир у світі став стійкішим, а міжнародні відносини — більш гуманними й справедливими.

Являючи собою своєрідний форум націй, Генеральна Асамблея дає змогу представникам держав прилюдно висловити свою точку зору з будь-якої проблеми, зіставити різні підходи до їх оцінки і знайти компромісне вирішення проблеми.

Внутрішні функції та повноваження ГА надають їй можливість визначати всю роботу ООН. Серед них:

• ГА діє як координаційній центр всіх комітетів та органів ООН. Вона розгля­дає їхні щорічні звіти та доповіді, може надавати рекомендації стосовно повноважень та функцій будь-якого органу ООН;

• ГА вирішує фінансові питання: розглядає і затверджує бюджет ООН; визна­чає розміри внесків всіх держав-членів ООН; розподіляє видатки серед членів Організації; затверджує бюджет інших органів та спеціалізованих установ ООН:

• з урахуванням рекомендацій Ради Безпеки ГА приймає рішення щодо прийому до ООН нових членів, призупинення їхніх прав або виключення держави зі складу Організації, а також обирає Генерального Секретаря ООН;

• ГА обирає 10 непостійних членів Ради Безпеки (по 5 кожного року на 2 роки); 54 члена Економічної і Соціальної Ради (на 3 роки з правом негайного переобрання); спільно з Радою Безпеки обирає 15 суддів Міжнародного суду.

На підставі резолюції «Єдність на користь мирові», прийнятої ГА у листопаді 1950 року, Асамблея може прийняти заходи у випадку загрози миру, порушення миру або акту агресії, якщо Рада Безпеки не спроможна діяти у цьому напрямку через відсутність єдності серед її постійних членів. Асамблея уповноважена негайно розглянути це питання, щоб запропонувати рекомендації державам-членам відносно колективних заходів, включаючи, у випадку порушення миру або акту агресії, використання збройних сил, якщо це необхідно для підтримання або відновлення міжнародного миру і безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]