Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

3. Демократичне врядування та доступ до правосуддя

а) Доброчесність на практиці: програма врядування

Програма Врядування є однією з програм, які здійснюються в рамках Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. Основною метою Програми Врядування є підтримка діяльності органів державної влади України в сфері забезпечення прозорості та підзвітності процесів прийняття державних рішень та створення умов для реалізації конституційних прав громадян щодо їх участі в прийнятті державних рішень.

б) Програма рівних можливостей

МЕТОЮ програми є підтримка рівності між жінками та чоловіками у різних сферах життя, підвищення статусу жінок в Україні як крок назустріч досягненню сталого людського розвитку та розвитку демократичної держави.

в) Місія Європейського Союзу з надання прикордонної допомоги (EUBAM)

Місія Європейського Союзу з надання прикордонної допомоги (EUBAM) має на меті підвищення загальних спроможностей управління кордоном між Молдовою та Україною, наближення до стандартів та найкращих практик ЄС, підтримка країн у виконанні зобов’язань у рамках Планів дій. Серед конкретних задач: - підвищення ефективності здійснення прикордонного та митного контролю, та прикордонного нагляду органами влади Молдови та України впродовж спільного кордону, з особливою увагою Придністровській ділянці; - створення міжнародної митної системи контролю та ефективного механізму моніторингу кордону.

г) Спільнота споживачів та громадські об’єднання

Проект «Спільнота споживачів та громадські об’єднання» є спільною ініціативою Європейського Союзу та Програми розвитку ООН, що була започаткована у 2006 році. Загальною метою проекту є збільшення впливу громадянського суспільства на економічне життя країни згідно з європейськими стандартами. Зокрема, він покликаний сприяти розширенню доступу громадян до інформації про безпеку товарів та послуг і захист прав споживачів, результатів незалежного тестування, а також сприяти широкому обговоренню проблем, що стоять перед спільнотою споживачів в Україні.

д) Підтримка реформи державної служби в Україні

Загальною ціллю проекту є підтримати програми українського уряду з реформування держслужби для досягнення більш прозорого та ефективного державного управління, функціонування на базі принципів орієнтованих на ЄС, як це визначено Програмою розвитку державної служби прийнятій в червні 2004 року. Більш конкретно, проект долучиться до прийняття законодавства та адміністративних положень, які підтримують ці нові розробки в сфері політики та розбудову спроможності ГУДС щодо виконання його повноважень, більш точніше щодо його заходів з навчання та розвитку.

4. Місцевий розвиток та безпечне середовище для людського розвитку

а) Муніципальна програма врядування та сталого розвитку

Завданням Муніципальної програми врядування та сталого розвитку (МПВСР), що здійснюється ПРООН в Україні, є розвиток спільного і прозорого механізму сталого розвитку та демонстрація ефективності державно-приватного партнерства в управлінні з метою вирішення місцевих проблем.

б) Чорнобильська програма відродження та розвитку

Чорнобильська програма відродження та розвитку розпочала впроваджує рекомендацій Звіту “Гуманітарні Наслідки Аварії на Чорнобильській АЕС: Стратегія Відродження”, ініційованого низкою агенцій ООН у лютому 2002 року. Метою діяльності ЧПВР є підтримка зусиль Уряду України щодо подолання довготермінових соціальних, економічних і екологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, створення більш сприятливих умов життя та забезпечення сталого людського розвитку в регіонах, що зазнали впливу аварії на ЧАЕС. Завдяки партнерству з міжнародними організаціями, обласними та районними державними адміністраціями, сільськими радами, науковими установами, неурядовими організаціями і приватним бізнесом, ЧПВР надає підтримку громадам у реалізації їхніх ініціатив з економічного, соціального розвитку та відродження довкілля, а також сприяє поширенню інформації про Чорнобильську катастрофу в Україні та за її кордоном.

в) Створення безпечного середовища для молоді України

Місія програми «Створення безпечного середовища для молоді України» полягає в здійсненні низки ініціатив для підтримки уряду, місцевих органів самоврядування та молодіжних громад з метою збільшення їхніх інституційних можливостей шляхом розвитку галузевої політики та реплікації моделей найкращого досвіду. У глобальному масштабі діяльність програми сприяє людському розвиткові та становить рушійну силу в досягненні Цілей розвитку тисячоліття й пропагуванні безпечного середовища для людей.

г) Програма Розвитку та Інтеграції Криму ПРООН

Основна мета Програми Розвитку та Інтеграції Криму ПРООН (ПРІК ПРООН) - сприяти стійкому людському розвитку за допомогою збереження миру та стабільності в Криму та шляхом підтримки ініціатив по запобіганню міжетнічних конфліктів і прискоренню інтеграції різних етнічних груп.

д) Передача інформаційних технологій (IT) в Україну

Метою проекту є задовольнити зростаючий попит на висококваліфікованих спеціалістів в області інформаційних технологій в Україні за допомогою високоякісних дистанційних навчальних програм з комп’ютерних наук. Реалізація проекту відбуватиметься шляхом передачі японських інформаційних технологій, а також інноваційних досліджень та успішного досвіду впровадження, отриманих Польско-Японським Інститутом Інформаційних Технологій (ПЯІІТ). Завдяки дистанційному характеру, навчання через Інтернет уможливлять розвиток спільних високоякісних навчальних програм х комп’ютерних наук з університетами Японії, України та Польщі. При цьому ПЯІІТ володіє усіма ресурсами щодо впровадження електронної освіти в Україні у галузі комп’ютерних наук, зокрема це ресурси у вигляді дидактичних матеріалів та викладацького складу, а також необхідний досвід щодо функціонування подібних проектів.

е) Місцевий розвиток, орієнтований на громаду

Проект "Місцевий розвиток орієнтований на громаду" було започатковано у вересні 2007 року. Ініціатива фінансується Європейською Комісією в рамках програми технічної допомоги та спів-фінансується і впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні. Таким чином, фінансова підтримка проекту Європейським Союзом, зробила можливим значне поширення істотного позитивного досвіду у впровадженні подібних проектів, орієнтованих на соціальну мобілізацію громад, зокрема, Чорнобильської програми відродження та розвитку, Програми розвитку та інтеграції Криму, Муніципальної програми врядування та сталого розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]