Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

5. Подолання бідності, досягнення процвітання та українських Цілей Розвитку Тисячоліття

а) Підвищення освітнього потенціалу Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Головними цілями проекту є: - підвищення освітнього потенціалу Київського національного університету імені Тараса Шевченка шляхом впровадження сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій у навчальний процес в університеті с подальшим розповсюдженням отриманих результатів на всю систему вищої освіти в Україні; - пропаганда української культури, науки та освіти в усьому світі; - сприяння інтеграції України до світових інформаційних систем.

б) Проект Цілі Розвитку Тисячоліття

Діяльність Проекту „Цілі Розвитку Тисячоліття” спрямовано на досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття в Україні. Місія Проекту „Цілі Розвитку Тисячоліття” – підтримка діяльності Уряду України шляхом здійснення заходів щодо удосконалення системи стратегічного планування та прогнозування, вироблення економічної та соціальної політики з урахуванням ЦРТ, залучення громадськості до процесу прийняття рішень на національному та регіональному рівнях.

в) Білорусь, Україна, Молдова проти наркотиків

БУМАД є програмою “парасолькового” типу, в рамках якої надається допомога Бєларусі, Україні та Молдові. Загальним завданням цієї програми є зменшення інтенсивності торгівлі наркотиками із та по території цих країн до країн-членів ЄК. В рамках програми прийнятий збалансований підхід, що враховує аспект юридичної заборони, а також аспекти зниження попиту на наркотики та співробітництва регіонів.

г) Аналітично-дорадчий центр Блакитної стрічки ПРООН

Аналітично-дорадчий центр Блакитної стрічки створений у липні 2005 року Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. Перший і другий Звіти Комісії Блакитної стрічки, а також Програма Уряду „Назустріч людям” та План Дій Україна-ЄС взяті за платформу діяльності Центру, яка спрямована на мобілізацію потенціалу та єднання зусиль широкого кола національних та міжнародних партнерів для підтримки ринкових реформ та людського розвитку в Україні.

6. Проект "Аграрна політика для людського розвитку" (аплр)

Проект „Аграрна політика для людського розвитку” (АПЛР) спрямовано на підтримку процесу формулювання та впровадження ефективної аграрної політики та політики розвитку сільської місцевості шляхом надання Уряду України консультативно-технічної допомоги, а також через постійні консультації та діалог із основними зацікавленими сторонами та міжнародною донорською спільнотою.

2.7.2 Діяльність Дитячого Фонду оон (юнісеф) в Україні

Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) відкрив своє представництво у Києві у 1997 році. З того часу агентство, що опікується дітьми, працює над покращенням життя дітей та сімей на всій території України.

За останні роки ЮНІСЕФ постійно збільшував масштаби своєї підтримки Уряду України у створенні сприятливого середовища для дітей шляхом розробки програм з охорони здоров'я, харчування, освіти та захисту. Зараз ЮНІСЕФ в Україні реалізує програму співробітництва з урядом, організаціями громадянського суспільства та міжнародними організаціями, розраховану на п’ятирічній період з 2006 до 2010 року. Ця програма зосереджена на сприянні зменшенню дитячої смертності, покращенні охорони материнства, боротьбі з ВІЛ/СНІДом, захисті найбільш вразливих категорій дітей, сприянні гендерній рівності, розробці глобального партнерства для дітей.

Стратегічні результати включають створення системи моніторингу прав дітей, яка впливатиме на політику на національному та місцевому рівнях. Стратегії, стандарти, норми, а також бюджети будуть розроблятися та прийматися у найкращих інтересах дітей. Уся молодь матиме можливість захищати себе від інфікування ВІЛ/СНІДом, а діти, вже інфіковані ВІЛ, матимуть доступ до належного догляду та підтримки. Рівень передачі ВІЛ від матері до дитини буде знижено менш ніж до п’яти відсотків. Крім того, найбільш уразливі та маргінальні діти, молодь і жінки матимуть покращене та стале захисне середовище. На національному та місцевому рівнях будуть запроваджені відповідні системи для зменшення насильства і жорсткого поводження щодо дітей. Для дітей також буде корисним створення превентивної, орієнтованої на реінтеграцію системи правосуддя у справах неповнолітніх. Більшість українських дітей народжуватимуться у закладах, «дружніх до дитини», а їхні батьки підвищуватимуть рівень своїх знань про розвиток дитини у ранні роки життя.  Будуть усунені захворювання, спричинені дефіцитом йоду.

ЮНІСЕФ має в Україні чотири програми:

1. Програма Адвокація, інформаційна та соціальна політика зосередиться на питаннях дотримання прав дитини і перетворення їх на пріоритетний напрямок для держави і суспільства. Програма передбачає створення багаторівневої системи моніторингу дотримання прав дитини для збору та аналізу різноманітних даних з метою впливу на державну політику. Крім того, ЮНІСЕФ підтримає заснування неофіційного та офіційного форумів, де парламентарі, політичні лідери, представники ЗМІ та громадянського суспільства зможуть вести плідний діалог про основні проблеми дітей, молоді та жінок; такі форуми стануть провідним інструментом для стимулювання відповідних політичних змін. Будуть створені можливості для формування партнерств з молоддю, що дозволить молодим людям брати участь в процесах ухвалення рішень на національному та місцевому рівнях.

2. Стратегічною метою Програми ВІЛ/СНІД, діти і молодь є привернення уваги програм і стратегій профілактики ВІЛ/СНІДу серед дітей та підлітків, а також сприяння розвитку потенціалу уряду та громадянського суспільства України щодо призупинення та спрямування поширення в зворотному напрямку епідемії ВІЛ серед дітей. ЮНІСЕФ докладатиме зусиль для розширення доступу молоді до інформації, відповідних навичок і послуг з тим, щоб зменшити їхню вразливість до ВІЛ, а також продовжить надавати підтримку просвіті молоді на основі життєвих навичок як в школах, так і в позашкільному середовищі. Програма буде спрямована на захист прав усіх дітей, які живуть з ВІЛ/СНІДом. Діти та молоді люди, які живуть з ВІЛ/СНІДом, матимуть доступ до більш якісного догляду і відчуватимуть менше дискримінації у своєму житті.

3. Програма Здоров’я і розвиток дитини  має на меті зменшення рівня дитячої та материнської смертності шляхом підтримки низки ініціатив на місцевому та національному рівнях, таких, як, наприклад, створення лікарень, дружніх до дитини,  покращення родинних практик догляду за дитиною, підтримка грудного вигодовування. Просвіта батьків буде інтегрована в існуючу систему охорони здоров’я матері і дитини та систему дошкільної освіти. ЮНІСЕФ продовжить провадити активну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо прийняття та виконання законодавства у сфері загального йодування солі. Особлива увага буде спрямована на дітей з сільських місцевостей та найбідніших громад. Іншою метою цієї програми є збільшення рівня знань батьків та інших піклувальників з уразливих громад про важливість раннього розвитку дитини та підтримка відповідних змін у їхніх ставленнях і поведінці.

4. Пріоритетами Програми Захисту дитини є забезпечення захисту дітей від домашнього та інституційного насильства і жорстокого поводження; трансформація системи державної допомоги з акцентом на родинний догляд і піклування; створення механізмів національної політики у підтримку найбільш уразливих дітей, включаючи ВІЛ-інфікованих дітей; розвиток системи відновлювального правосуддя у справах неповнолітніх. В рамках програми будуть проаналізовані та вдосконалені існуючі стратегії та законодавство щодо захисту дітей від насильства і жорстокого поводження. Діти, що перебувають у спеціальних державних закладах, матимуть доступ до якісної освіти та соціальних послуг.

Програми ЮНІСЕФ впроваджуються в Києві, Криму, Одесі, Донецьку, Львові, Херсоні, Сумах, Івано-Франківську, Черкасах, Житомирі, Хмельницькому, Чернігові, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Миколаєві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]