Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

Склад Міжнародного Суду оон (станом на 2012 рік)

Посада

Ім’я, країна

Голова:

Хісаши Овада (Японія)

Віце-голова:

Петер Томка (Словакія)

 

 

Судді:

Ронні Абраам (Франція)

 

Аун Шаукат Аль-Хасауна (Йорданія)

 

Бернардо Сепульведа-Амор (Мексика)

 

Мухаммад Беннуна (Марокко)

 

Кристофер Гринвуд ( Об'єднане Королівство Великобританії й Північної Ірландії)

 

Джоан Є. Донохью ( Сполучені Штати Америки)

 

Бруно Зимма (Німеччина)

 

Кеннет Кит (Нова Зеландія)

 

Абдул Г. Корома (Сьєрра-Леоне)

 

Леонід Скотарів (Російська Федерація)

 

Антоныу Аугусту Кансаду Триндаде (Бразилія)

 

Сюэ Ханьцинь (Китай)

 

Абдулкави Ахмед Юсуф (Сомалі)

Судочинство в Міжнародному Суді ведется англійського або французькою мовами.

2.3.5 Секретаріат оон

Секретаріат - адміністративний орган ООН, який відповідає за забезпечення функціонування інших головних та допоміжних органів ООН, обслуговує ці органи, виконує програми і втілює в життя політику, розроблену ними. здійснює організаційне і технічне забезпечення конференцій і нарад. Секретаріат виконує практичну роботу щодо миротворчих операцій і санкцій відповідно до рішень Ради Безпеки. Він готує економічні огляди, організує дослідження з актуальних проблем людства. До функцій Секретаріату належить повсякчасна підготовка різноманітної документації, включаючи переклади з однієї мови на іншу.

Секретаріат - це міжнародний персонал, що працює в установах по усьому світу і виконує різноманітну повсякденну роботу Організації.

У нинішній час персонал Секретаріату складають близько 15 тисяч співробітників з більш ніж 170 країн, оплачуваних з регулярного бюджету, що працюють як у центральних установах у Нью-Йорку, так і у відділеннях по всьому світові. Це, здебільшого, молоді, енергійні люди, що зарекомендували себе кваліфікованими й сумлінними фахівцями. Персонал Секретаріату поділяється на чотири категорії: співробітники польової служби (працюють у відрядженнях з місією моніторингу або контролю); співробітники загального обслуговування; господарсько-технічні служби.

При цьому з ними можуть як постійні (не обмежені певними строками), так і тимчасові (на певний строк) контракти. Під час укладання контрактів кожний співробітник Секретаріату скла­дає присягу на вірність принципам ООН та зобов'язується залишатися незалежним та не виконувати вказівок від своїх урядів.

Згідно зі статутом, кожна держава-член зобов'язується поважати строго міжнародний характер обов'язків Генерального секретаря і персоналу, а також утримуватися від неприйнятного впливу.

Секретаріат очолює Генеральний Секретар, якого обирає Генеральна Асамблея за рекомендацию Ради Безпеки, терміном на 5 років. Рекомендацію про його при­значення Генеральна Асамблея розглядає на закритому засіданні шляхом таємного голосування. Генеральний секретар є головною адміністративною особою ООН. Він бере участь у всіх засіданнях Генеральної Асамблеї, її комітетів та підкомітетів, у засіданнях Ради Безпеки, ЕКОСОР, а також виконує функції, покладені на нього цими органами. Щороку Генеральний Секретар представляє на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї звіт про роботу ООН. Він також призначає співробітників свого апарату.

Поряд з адміністративними повноваженнями, до сфери компетенції Генерального Секретаря належать функції політичного характеру. Він залучається до врегулювання міжнародних конфліктів між державами, доводить до відома Ради Безпеки питан­ня, які, на його думку, погрожують миру та безпеці. В межах своїх повноважень він приймає рішення з широкого кола політичних, економічних, соціальних та гуманітарних питань.

Виходячи з діапазону й значення функцій Генерального Секретаря, його ролі в системі ООН, неважко дійти висновку, що він має бути людиною неабияких здібностей; йому мають бути притаманні якості, які б задовольнили представників усіх країн-членів, а загалом і все людство. До таких якостей належать: висока моральність; дипломатична майстерність; аналітичні, адміністративні, управлінські здібності; вміння генерувати оригінальні ідеї; комунікабельність, фізична витримка, а також почуття міри й гумору. До того ж він повинен досконало володіти англійською або французькою мовою.

Генеральний Секретар як політична фігура повинен влаштовувати керівництво великих держав світу. Ось чому його кандидатура висувається саме Радою Безпеки, де постійні представники мають право "вето". Якщо жоден з постійних членів не заперечує проти претендента на цей пост, значить, знайдено компромісного політика, який зможе знайти спільну мову з представника­ми найпотужніших держав, часто антагоністів в міжнародній пол­ітиці. За неформальною домовленістю, Генеральним Секретарем не повинен бути представник якоїсь держави, що є членом Ради Безпеки. За винятком самого першого, всі Секретарі були представниками нейтральних країн, які не входять до воєнних блоків. Ще однією вимогою до обрання Генерального Секретаря є дотримання географічної справедливості: бажано, щоб поступово цей пост посідали представники різних континентів, регіонів, груп країн.

За всю історію існування ООН Генеральними Секретарями були:

Таблиця 2.10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]