Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

Генеральні Секретарі оон

Ім’я

Країна походження

Роки головування

Пан Гі Мун

Республіка Корея

2007

Кофі Аннан

Гана

1997-2006

Бутрос Бутрос-Галі

Єгипет

1992-1996

Хав’ер Перес де Куел’яр

Перу

1982-1991

Курт Вальдхайм

Австрія

1972-1981

У Тан

М’янма

1961-1971

Даг Хаммаршельд

Швеція

1953-1961

Трюгве Лі

Норвегія

1946-1952

Нинішній Генеральний Секретар – Пан Гі Мун (Республіка Корея) є восьмим Генеральним секретарем ООН. Він приступив до виконання обов'язків 1 січня 2007 року, маючи 37-річний досвід роботи як в складі уряду, так і на міжнародній арені. На момент призначення на посаду Генерального Секретаря Пан Гі Мун був міністром зовнішніх справ та зовнішньої торгівлі своєї країни, був радником президента з питань зовнішньої політики та національної безпеки, обіймав посаду заступника міністра з питань планування політики та генерального директора американського департаменту. Заступаючи на посаду Генерального Секретаря ООН, Пан Гі Мун визначив основні напрямки своєї роботи:

— посилити три основних напрямки діяльності ООН: безпека, розвиток та права людини;

— дати нове життя Секретаріату та відродити довіру до нього;

— покращити управління людськими ресурсами та систему розвитку кар’єри;

— намагатися встановити найвищі стандарти етики, професіоналізму і підзвітності;

— встановити нові співвідношення між Секретаріатом та країнами-учасницями організації.

Діяльність Генерального Секретаря не тільки дуже напружена, але й підчас супроводжується ризиком для життя. Так, Даі Хаммаршельд, регулюючи озброєний конфлікт в Заїрі, загинув в цій країні в авіакатастрофі за загадкових обставин.

З 1993 р. у складі Секретаріату засновано посаду Верховного комісара з прав людини, який працює під керівництвом Генераль­ного Секретаря.

Центральні підрозділи секретаріату знаходяться в Нью-Йорку, інші підрозділи - в Женеві, Відні.

2.3.6 Економічна і Соціальна Рада (екосор)

Економічна і Соціальна Рада (ЕКОСОР) — головний координуючий орган ООН в сфері економіки, соціальних відносин, екології, охорони здоров'я, культури, науки й освіти. Найважливіші економічні й соціальні проблеми, що постають перед світовою спільнотою розглядаються й вирішуються в ЕКОСОР та в численних її підрозділах. Вона координує діяльність таких міжнародних велетнів як МВФ, Світовий Банк, Світова торговельна організація та інших галузевих міжнародних організацій (ЄС, СНД, НАФТА та інші), а також неурядові міжнародні економічні організації.

Економічна і соціальна рада перетворилась на форум, де співставляються й узгоджуються точки зору представників країн світу з економічних й гуманітарних питань, виробляються спільні принципи міжнародних економічних відносин.

Економічна і соціальна рада складається з 54 членів, які обираються до Ради терміном на три роки. Причому одна третина її складу переобирається щороку за географічним принципом. Розподіл місць по регіонах виглядає наступним чином: Африці належить 14 місць, квота Латинської Америки дорівнює 10, Азії –11, Західної Європи й інших країн - 13, країн Східної Європи - 6. Кожен член ЕКОСОР має одного представника. Термін повноважень кожного члена закінчується 31 грудня. Членів ЕКОСОР обирають строком на три роки, щорічно по 18 членів.

Таблиця 2.11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]