Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

2.4.3 Економічна комісія для Латинської Америки і Карибського басейну (еклак)

Економічна комісія для Латинської Америки і Карибського басейну (ЕКЛАК) заснована в 1948 році. До її складу входять представники 44 держави. Поряд з латиноамериканськими країнами це також США, Канада, Франція, Італія, Португалія, Велика Британія, Нідерланди. Присутність європейських держав пояснюється тим, що вони на момент заснування Комісії були метрополіями низки залежних країн в цьому регіоні або мають з ними тісні економічні зв'язки. Керівництво Комісії знаходиться в Сант-Яго (Чілі).

Комісія має філії в Мехіко, Вашингтоні, Ріо-де-Жанейро, Монтевідео, Боготі та Порт-оф-Спейні.

ЕКЛАК є виконавчим органом, який займається питаннями здійснення (виконання) регіональних, субрегіональних, міжгалузевих проектів, що фінансуються ПРООН.

Головне в діяльності ЕКЛАК — аналіз соціально-економічної ситуації в регіоні та розробка планів розвитку. Вона організує міжурядові наради, здійснює досліди, надає інформацію й технічну допомогу, готує висококваліфікованих фахівців народного господарства.

Вищий орган — пленарна сесія, яка скликається раз на два роки в одній із країн Латинської Америки і Карибського басейну. В період між сесіями Комісії працюють комітети. Виконавчим органом є секретаріат, до складу якого входять:

- відділ з планування та оперативного обслуговування програм;

- спільний сільськогос­подарський відділ ЕКЛАК/ФАО;

- відділ економічного розвитку;

- центр економічного прогнозування;

- спільна група ЕКЛАК/ЦТК з транснаціональних корпорацій;

- спільний відділ ЕКЛАК/ЮНІДО з промислової техніки;

- група з питань науки і техніки;

- відділ міжнародної торгівлі і розвитку;

- відділ статистики і кількісного аналізу;

- відділ транспорту і зв'язку;

- відділ документації і публікацій тощо.

До складу ЕКЛАК входять Інститут економічного й соціального планування Латинської Америки і Карибського басейну та Латино­американський демографічний центр.

Основні напрямки діяльності: розвиток; довкілля; продовольство й сільське господарство; міжнародна торгівля; енергетика; транспорт; наука й техніка.

Комітет державних експертів високого рівня аналізує реаліза­цію в регіоні міжнародної стратегії розвитку. Комітет з розвитку і співробітництва країн Карибського басейну сприяє інтеграції на­ціональних економік. Регіональна конференція займається пи­таннями залучення жінок у процес економічного і соціального розвитку Латинської Америки і Карибського басейну. Регіональна рада з планування розробляє директиви для роботи Інституту економічного і соціального планування Латинської Америки і Карибського басейну (ІЛПЕС), створеного в 1962 р. для проведення досліджень, надання консультаційних послуг і сприяння співробітництву між службами планування країн регіону.

Комісія вивчає економічні і соціальні процеси, які відбуваються в країнах регіону; надає консультативну допомогу державам у розробці й реалізації проектів індустріального та аграрного характеру; проводить дослідження в різних сферах, особливо таких, як валютне та клірингове співробітництво, регіональне експортування гото­вих виробів; сприяє поглибленню інтеграції між країнами регіону.

За сприяння Комісії створені такі інтеграційні об'єднання, як Латиноамериканська асоціація вільної торгівлі, Центральноаме­риканський спільний ринок.

Особлива гострота боргової ситуації в Латинській Америці призвела до того, що імперативом діяльності Комісії в останні роки стали аналіз стану зовнішньої заборгованості регіону та визначення засобів для зменшення боргового тягаря.

Рис. 2.4 Організаційна структура ЕКЛАК

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]